RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Izstrādā energoefektīvu alumīnija kausējuma sūkni

Izstrādā energoefektīvu alumīnija kausējuma sūkni
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 03.02.2016. 14:44

Tiek izstrādāts jauns, energoefektīvs alumīnija kausējuma sūknis, kam par pamatu izmanto Latvijas Universitātes fizikas institūta izstrādnes, kas paredz cilindrisku, rotējošu, pastāvīgo magnētu sistēmu izmatošanu kustības inducēšanai šķidros metālos.

 

Pastāvīgo magnētu tehnoloģijām attiecībā pret pašreiz plaši izmantotajiem 3-fāzu induktoriem ir vesela rinda priekšrocību. Līdz šim pastāvīgo magnētu sistēmas izmantoja praktisi tikai metāliem ar relatīvi zemu kušanas temperatūru, jo bija iespājams izmantot plānas rezervatūru un kanālu sienas, kas ļāva saniegt ievērojasmas magnētiksā lauka intensitātes vērtības šķidrajā metālā, izmantojot arī patstāvīgos magnētus.

 

2015.gada nogalē SIA "MHD Research Centre" sadarbībā ar zinātnisko institūciju izstrādāta prototipa komponenšu specifikācija un uzsākta cenu aptauja piegādēm. Uzsākta mārketinga aktivitāšu īstenošana, kā arī uzņēmuma pārstāvis devās ārvalstu komandējumā, lai tiktos ar potenciālajiem komercializācijas sadarbības partneriem.

 

SIA "MHD Research Centre" projektu īsteno ar “Zaļo tehnoloģiju inkubatora” atbalstu.

 

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

 

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”