RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Ar tehnoloģisku inovāciju kaltes pielāgos Latvijas zemnieku vajadzībām

Ar tehnoloģisku inovāciju kaltes pielāgos Latvijas zemnieku vajadzībām
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 31.03.2016. 14:37

“Zaļo tehnoloģiju inkubatora” inkubācijas ietvaros tiek izstrādāts konveijera tipa, universāls, mobils kaltes prototips ar inovatīvu, uz pētījumiem balstītu risinājumu gaisa recirkulācijas jomā. Jauno, SIA “Conak Steel” kalti būs iespējams izmantot visās sezonās, turklāt konstruktīvais izpildījums ļauj mainīt kaltējamā materiāla veidu, neveicot nekādas pārbūves, tādējādi ļaujot lauksaimniekiem kluso ziemas periodu pārvērst aktīvā darba sezonā.

 

Līdz šim Latvijā veiksmīgi kalpojušas dažādu ražotāju kaltes, taču ar vienu būtisku trūkumu – kaltes piemērojamas konkrētam materiālam, kas neļauj tās izmantot dažādām biomasām un visās sezonās. Dažādu biomasas materiālu kvalitatīvai kaltēšanai, nepieciešams nodrošināt noteiktu kaltēšanas laiku un maksimālo kaltēšanas temperatūru. Savukārt katram materiālam piemērota kaltēšanas temperatūra un laiks nodrošina uzturvērtību – olbaltumvielu un proteīnu, saglabāšanu.

“Būtiskākie ieguvumi, kas atšķir inovatīvo kalti, pirmkārt, ir energoefektivitātē, kuru nodrošina gaisa recirkulācijas sistēma, ietaupot siltumenerģijas ražošanas izmaksas. Šī kalte, atšķirībā no šobrīd tirgū pieejamajām ļauj to izmantot dažādu biomasu kaltēšanai - graudaugiem, smalcinātām saknēm, smalcinātiem stiebraugiem (lucernai u.c.), šķeldai, u.c. Turklāt kaltes monitorings iespējams attālināti jeb no viedtelefona vai datora,” atzīmē SIA “Conak Steel” vadītājs Andris Kronbergs.

Latviešu uzņēmuma vadītājs Andris Kronbergs pievērsies mašīnbūves un ražošanas iekārtu izveidei - jo sarežģītāks uzdevums un komplicētākas iekārtas, jo lielāku aizrautību un interesi tiek paveikts darbs. Arī iegūtā pieredze, strādājot ar dažādiem projektiem, pamudinājusi pilnveidot kaltēšanas tehnoloģijas un pielāgot tās Latvijas zemnieku vajadzībām. Uzņēmums ir apzinājis esošo tehnoloģiju trūkumus un šobrīd izstrādā inovatīvu un energoefektīvu risinājumu, lai veicinātu resursu pilnvērtīgu izmantošanu un vides ilgtspēju. Izstrādes procesā tiek nodrošinātas uz aprēķiniem un pētījumiem balstītas, dažādiem materiāliem piemērotas, energoefektīvas kaltes iestatījumu kombinācijas optimālai kaltēšanai.

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green IndustryInnovationCenter“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”