RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

SIA “Baltic3d.EU” 3D printēšanas diega ražošanu redz “zaļāku”

SIA “Baltic3d.EU” 3D printēšanas diega ražošanu redz “zaļāku”
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 04.04.2016. 10:53

Latvijas uzņēmums SIA “Baltic3d.EU” ar “Zaļo tehnoloģiju inkubatora” (ZTI) atbalstu radīs jaunus 3D printēšanas materiālus jeb printēšanas diega veidus, kuru ražošanā tiks izmantota otrreiz pārstrādāta plastmasa: HDPE (augsta blīvuma polietilēns) un PP (polipropilēns), kā arī dabīgās izcelsmes koksnes šķiedras.

 

Sakarā ar 3D printeru un 3D printēšanas materiālu tirgus pieaugumu – sagaidāms, ka arvien vairāk ražotāju ieies 3D printēšanas materiālu tirgū. “Baltic3D.eu” ir pasaulē vadošā 3D printeru ražošanas uzņēmuma “Stratasys” (ASV) tehnoloģiju oficiālais izplatītājs Baltijas reģionā un lielākais industriālais printēšanas tehnoloģiju parks Baltijā. Uzņēmuma rīcībā ir modernākie industriālie 3D printeri Baltijas valstīs. Tikai loģiski, ka, sasniedzot šādu pasaules līmeni, latvieši nestāv uz vietas un lūkojas tālāk.

 

Ierobežots piedāvājums no pārstrādātās plastmasas un šī brīža situācija pasaulē, saistībā ar plastmasas atkritumu apjoma straujo pieaugumu, garantē neizsīkstošu izejvielu resursu otrreizējai plastmasas pārstrādei. “Baltic3D.EU” ZTI inkubācijas ietvaros risina divas problēmas ar hobija klases printeru materiāliem – strauji augošo pieprasījumu pēc spolēs satīta 3D printēšanas diega (materiāla) un praktiski neesošo piedāvājumu pēc otrreiz pārstrādātiem 3D printēšanas diegiem. Papildus tam, “Baltic3D.EU” netieši pievēršas vides piesārņojuma problēmu risināšanai, izmantojot otrreiz pārstrādāto plastmasu pirmreizējās vietā. Arī fakts, ka Olainē atrodas viens no lielākajiem otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā SIA “Nordic Plast”, ar kuru uzņēmums sadarbojas, ir būtisks priekšnosacījums inovatīvā 3D printēšanas diega izstrādei un ieviešanai.

 

“Lai radītu un ieviestu jaunu printēšanas diega materiālu, plānots veikt esošo materiālu kvalitātes analīzi, lai atrastu labāko īpašību kopumu un apvienotu to jaunajā materiālā. Nepieciešams izstrādāt vairākus potenciālos materiāla sastāvus un šo sastāvu ražošanu uz industriālām iekārtām ierobežotā apjomā, lai veiktu materiāla testu ciklus, kuros būtu iesaistītas gan zinātniskās laboratorijas, gan 3D printēšanas profesionāļi, gan izglītības iestādes un individuāli 3D printeru lietotāji. Pēc visu iesaistīto pušu atsauksmēm plānots veikt sākotnējo sastāvu uzlabojumus, attiecīgi iegūstot augstas kvalitātes materiālus. Paredzēts izstrādāt materiālu ar ļoti augstu ķīmiskā sastāva tīrības pakāpi, kas nodrošinātu kvalitatīvu un stabilu printējumu. Printēšana ar 3D diegu, kura sastāvā ir vismaz 95% otrreiz pārstrādātas plastmasas izejvielas, varētu samazināt ražošanas procesā radušos CO2 izmešu apjomu par vismaz 66%,” stāsta “Baltic3D.eu” vadītājs Jānis Jātnieks.

 

Ar zaļo tehnoloģiju atbalstu uzņēmums nospraudis mērķi – projekta ietvaros radīt četrus jaunus printēšanas materiāla jeb printēšanas diega veidus, kuru ražošanā tiktu izmantota otrreiz pārstrādātas plastmasas izejvielas: HDPE (augsta blīvuma polietilēns) un PP (polipropilēns), kā arī dabīgas izcelsmes nano-celuloze.

 

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

 

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”