RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Datori

Uzzini, cik laika nepieciešams hakerim, lai uzlauztu tavu paroli

Uzzini, cik laika nepieciešams hakerim, lai uzlauztu tavu paroli
Foto: no filmax.lv
KRUSTTEVS.COM · 09.11.2012. 10:30

Bieži vien lietotāji nemaz neiedomājas, cik vienkārši svešinieks var piemeklēt viņu e-pasta vai sociālā tīkla profila paroli. Kaspersky Lab produkcijas oficiālā izplatītāja Latvijā uzņēmuma "Datoru drošības tehnoloģijas" īpaši izstrādātajā vietnē drosaparole.lv ikviens var pārbaudīt savas paroles drošumu un uzzināt, cik daudz laika vajadzēs visparastākajam hakerim, lai to uzlauztu.

 

Savas paroles jau ir pārbaudījuši aptuveni 30 tūkstoši lietotāju. Turklāt lapā ir pieejami padomi, kā izvēlēties drošu paroli.

 

Uzņēmuma A. W. Olsen & Partners pēc Kaspersky Lab pasūtījuma veiktais pētījums apstiprināja, ka lietotāji nav pilnībā informēti par vienkāršu paroļu radītajiem apdraudējumiem: 30% aptaujāto Latvijā veido viegli uzlaužamas paroles, piemēram, izmanto savu dzimšanas datumu, vārdu, uzvārdu, mājdzīvnieka vārdu, ciparu kombināciju «123456» vai vārdu «parole». 

Lai izvēlētos drošu paroli, lietotājiem ir jāiegaumē vairāki vienkārši noteikumi, ar kuriem var iepazīties arī lapāhttp://www.drosaparole.lv/. 

Lūk, daži no tiem:

  
• Nepierakstiet paroles uz papīra vai datnē. 
• Parolē izmantojiet gan lielos, gan mazos burtus, kā arī ciparus un citas rakstzīmes, piemēram, pieturzīmes. 
• Neizmantojiet paroļu «rotāciju», piemēram, «parole 1», «parole 2», «parole 3» utt. 
• Ja iespējams, izmantojiet par paroli veselu frāzi, nevis vienu vārdu.
• Neizmantojiet vienu un to pašu paroli dažādiem resursiem. 
• Ja jums vismaz daži resursi ir nodrošināti ar paroli, efektīvai aizsardzībai izmantojiet paroļu pārvaldības programmu, piemēram, Kaspersky Password Manager. 

Nevajag aizmirst arī par uzticamu antivīrusu risinājumu. Atjauninātajā Kaspersky Internet Security 2013 ir ietvertas vairākas pilnīgi jaunas tehnoloģijas cīņai ar bieži sastopamiem un sarežģītiem apdraudējumiem, tostarp iespēja droši ievadīt datus, izmantojot virtuālo klaviatūru, kas neļauj uzbrucējiem nozagt konfidenciālu informāciju, piemēram, paroles.