RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Datorspēles

Kas ir jauktā un virtuālā realitāte? Interesanti fakti, ko tā sniedz un kā palīdz mūsu ikdienā!

Kas ir jauktā un virtuālā realitāte? Interesanti fakti, ko tā sniedz un kā palīdz mūsu ikdienā!
· 25.03.2019. 14:49

Reāls lasāmgabals. Jaunākie 2019.gada fakti.

 

Kas ir jauktā realitāte un kādi ir tās pielietojumi mūsu ikdienā?

 

 

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai un tehnoloģiju kompāniju aktīvajām mārketingam, cilvēku ikdienā arvien aktīvāk ienāk tādi termini kā virtuālā realitāte (VR) un papildinātā realitāte (AR), kam mūsdienu pasaulē tiek atrasts arvien vairāk un vairāk pielietojumu – no videospēlēm un medicīnas, līdz pat mākslai. Pēdējā laikā tam arvien aktīvāk sāk pievienoties vēl viens termins – jauktā jeb miksētā realitāte (MR), kas savā ziņā apvieno abas iepriekš minētās tehnoloģijas vienā. Protams, tiem, kas ikdienā neseko līdzi tehnoloģijām un neizmanto šāda veida ierīces, visi no šiem terminiem ir pilnīgi sveši un atšķirības starp tiem – grūti izprotamas. Kas tad īsti ir jauktā realitāte un kā tā atšķiras no virtuālās un papildinātās realitātes?

 

Papildinātā realitāte

 

 

Ieskatu šajās tehnoloģijās sāksim ar visvienkāršāko, un arī populārāko no tiem – papildināto realitāti. Patiesībā, papildinātā realitāte mūsdienās ir tik izplatīta, ka mēs ar to sastopamies gandrīz vai katru dienu, pat ja to neapzināmies. Neviens mūsdienās nav pārsteigts, skatoties Snapchat video, kurā pazīstamu cilvēku sejas pārveidotas tā, lai tās izskatītos pēc piemīlīgiem dzīvnieciņiem, vai arī futbola pārraidē ieraugot iedomātu līniju, ar kuru tiek norādīts, vai spēlētājs bijis aizmugures stāvokli – tie abi ir ļoti populāri piemēri tam, kā tiek izmantota papildinātā realitāte. Tieši tas arī ir iemesls papildinātās realitātes plašajai izplatībai – lai novērotu tās piedāvātās iespējas nav nepieciešams iegādāties īpašas ierīces, jo šī tehnoloģija jau tiek izmantota mums visapkārt.

 

Pēc definīcijas papildinātā realitāte ir datora veidotu elementu (skaņas, video, grafikas, GPS datu un citu) ievietošana skatījumā uz reālo pasauli. Vēl nesen pirmā asociācija ar to bija militārajās tehnoloģijās izmantotie caurspīdīgie displeji, uz kuriem tiek attēlota informācija, vai īpaši šai tehnoloģijai veidotas ierīces, piemēram, Google Glass brilles, tomēr mūsdienās tehnoloģijas, kas nepieciešamas papildinātās realitātes veidošanai, jau ir iebūvētas gandrīz katrā viedtālrunī vai planšetē, līdz ar to, šī tehnoloģija tiks izmantota arvien vairāk un vairāk.

 

Virtuālā realitāte

 

Atšķirībā no papildinātās realitātes, kas tikai pievieno jaunus elementus reālajai pasaulei, virtuālā realitāte ir pilnībā ar tehniskiem līdzekļiem veidota pasaule, ko cilvēki var novērot ar savu redzi un citām maņām. Praktiskā veidā tas izpaužas kā virtuālās realitātes brilles, ko iespējams uzvilkt sev uz galvas, lai šādā veidā izjustu klātbūtnes efektu datora radītā virtuālās realitātes simulācijā.

 

Virtuālā realitāte kā koncepts nav nekas jauns, jo pirmo šāda veida ierīču izmantošana uzsākās jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, savukārt deviņdesmitajos tirdzniecībā nonāca pirmās patērētājiem paredzētās virtuālās realitātes ierīces. Tomēr šo ierīču lielās izmaksas, zemā lietošanas ērtība, un, pats galvenais, zemā tehnoloģiskā attīstība noveda pie tā, ka sabiedrības interese par virtuālās realitātes pielietojumiem ātri vien pazuda gandrīz pilnībā. Tas viss mainījās šīs desmitgades vidū, kad tehnoloģiju tirgu satricināja Oculus Rift – ierīce, kas savieno virtuālo realitāti ar mūsdienu tehnoloģiju iespējām. Jau drīz vien pie savu virtuālās realitātes ierīču izstrādes ķērās gandrīz visas lielākās tehnoloģiju kompānijas un prognozējams, ka, attīstoties tajās izmantotajām tehnoloģijām, šo ierīču popularitāte nākotnē tikai pieaugs.

 

Jauktā realitāte

 

Jauktā realitāte sevī apvieno īpašības gan no papildinātās, gan virtuālās realitātes – tā ļauj ievietot virtuālus objektus reālajā pasaulē un reālus objektus virtuālajā pasaulē. Tā rezultātā jauktās realitātes ierīces ir iespējams izmantot tāpat kā virtuālās realitātes, tomēr, ja virtuālā realitāte pagaidām liek lietotājiem justies kā tajā notiekošā skatītājiem, jauktā realitāte ir veidota tā, lai tās lietotāji justos kā notiekošā dalībnieki.

 

Plašākā sabiedrībā šo terminu pēdējos gados ir ienesusi kompānija Microsoft, ar savu Windows Mixed Reality platformu. Šīs platformas vadošā ierīce ir pašu Microsoft izstrādātā HoloLens, ko varētu nosaukt par apvienojumu starp viedbrillēm un virtuālās realitātes ierīcēm, tomēr galvenā atšķirība, ko piedāvā HoloLens, ir tajā iebūvētais dators, kas padara to par bezvadu ierīci - atšķirībā no tirgū pieejamajām virtuālās realitātes ierīcēm. Microsoft pavisam nesen izziņoja HoloLens otro versiju, kas piedāvā komfortablāku izmantošanu un paplašina caur ierīci redzamo lauku, bet, tāpat kā tās priekšgājēja, arī šī ierīce pagaidām tiks piedāvāta tikai programmatūras izstrādātājiem un maksās 3500 ASV dolāru. Tiesa gan, citi ražotāji jau ir izlaiduši uz šīs platformas balstītas ierīces, kas domātas vienkāršajiem patērētājiem un nopērkamas par pieejamu cenu, tā kā jauktās realitātes plašāka izmantošana droši vien ir tikai laika jautājums.

 

Lai gan visas iepriekš minētās tehnoloģijas ir salīdzinoši jaunas, tās cilvēku ikdienā ienāk arvien straujāk un straujāk, un ļoti iespējams, ka jau tuvākajā nākotnē virtuālās un jauktās realitātes ierīces būs tikpat izplatītas kā spēļu konsoles šobrīd. Turklāt jau tagad tās ir revolucionizējušas tādas jomas kā videospēles, interneta kazino un dažāda veida apmācības procesus. Tāpēc atliek tikai ar nepacietību gaidīt, kas būs nākamais aizraujošais pielietojums, ko tehnoloģiju pasaule tām atradīs.