RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Mobilie telefoni

RTU studenti izstrādājuši unikālu elektroniskās loča kvīts prototipu

RTU studenti izstrādājuši unikālu elektroniskās loča kvīts prototipu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 13.04.2016. 09:53

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti Annija Strode un Reinis Vesers studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursa “Osta pilsētai” ietvaros nākuši klajā ar priekšlikumiem informācijas tehnoloģiju risinājumu ieviešanā Rīgas Brīvostā –padziļināti attīstot ideju par loča kvīts automatizēšanu. Jauniešu izstrādāto mobilo lietotni atzinīgi novērtēja arī Rīgas Brīvostas pārvaldes IT departamenta vadītājs.

 

Studenti konkursa “Osta pilsētai” ietvaros izvēlējās padziļināti apskatīt informācijas tehnoloģiju risinājumus Rīgas ostas produktivitātes celšanai un konkurētspējas paaugstināšanai. Izpētes rezultātā jaunieši secināja, ka iespējams automatizēt ikdienas rutīnas darbu, izveidojot elektronisko loča kvīti. Papīra formāta loča kvīts pilda savas funkcijas, tomēr nenovērš cilvēciskās kļūdas.

 

Annija un Reinis darba ietvaros papildu teorētiskai izpētei izveidoja mobilo lietotni jeb elektroniskās loča kvīts prototipu, kas spēj maksimāli aizpildīt loča (Locis ir persona, kas vada kuģus bīstamos vai ar kuģošanu pārslogotos ūdeņos, piemēram, ostās vai upju grīvās. Loči ir pieredzējuši kuģu vadītāji, kam piemīt padziļinātas zināšanas par vietējiem ūdensceļiem.) kvīti ar datiem, kas jau ir zināmi / eksistē citās ostas sistēmās, aiztaupot darbu locim. Jaunā kvīts arī garantē kvīts aizpildīšanas ērtumu, sadalot kvīts aizpildīšanas procesu pa soļiem, kas līdzīgs loča darba uzdevuma procesam, un ļauj piefiksēt sākuma un beigu laikus tieši tajā brīdī, kad tas notiek ar vienkāršu pogas spiedienu, lai samazinātu cilvēciskās kļūdas iespējamību un piefiksētu datus maksimāli precīzi. Aplikācija garantē ievadīto datu pareizību, veicot datu validāciju (atļaujot tikai noteiktas vērtības noteiktos laukos, salīdzinot datus ar citās sistēmās esošajiem un tamlīdzīgi). Aplikācija ļauj vienkārši izlabojot ievadītās vērtības lietotnē un ir izstrādāta tā, lai būtu platformas neatkarīga, un to būtu iespējams lietot uz dažādām ierīcēm.

 

“Izstrādājām elektronisko loču kvīti, ko ir iespējams darbināt, gan kā web, gan Android, gan IOS, gan Blackberry lietotni. Tika iegūti ekrānuzņēmumi no prototipa reāli funkcionējošās aplikācijas. Šobrīd elektroniskā loču kvīts ir ieviesta Liepājas ostā, taču mēs izstrādājām savu variantu,” stāsta Rīgas Brīvostas pārvaldes rīkotā konkursa “Osta pilsētai” uzvarētāji Annija Strode un Reinis Vesers.