RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Retro auto

Autosporta leģenda Stērlings Moss pēc 50 gadiem atkal sēžas pie „Sebring Sprite” stūres

Autosporta leģenda Stērlings Moss pēc 50 gadiem atkal sēžas pie „Sebring Sprite” stūres
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 07.04.2015. 16:40

Brīnišķīga satikšanās pēc 50 gadiem: autosporta leģendai, seram Stērlingam Mosam būs iespēja atkal apsēsties pie „Austin Healey Sebring Sprite” stūres. Šova „Auto S.O.S.” vadītāja, oldtaimeru entuziasta Faza Taunšenda darbnīcā gaiši zilais sporta auto atjaunots iespējami tuvu 1960.gadiem.

 

85 gadus vecais sers Stērlings Moss ir britu autosporta leģenda, tostarp no 1951.gada līdz 1961.gadam viņš visai veiksmīgi piedalījās Pirmās formulas sacensībās, gūstot pavisam 16 uzvaras un 24 godalgotas vietas. Četras sezonas Moss kopvērtējumā ieguva 2.vietu un vicečempiona titulu.

 

„Vienmēr ir satraukums, kad „Auto S.O.S” komanda darbnīcā saņem restaurēšanai paredzēto mašīnu, taču ja tā domāta Stērlingam Mosam, tad stress ir desmitkārt lielāks. Bija brīnišķīgi noskatīties, kā viens no slavenākajiem autosportistiem aizbrauc ar mašīnu, ko nebija redzējis vairākus desmitus gadu,” atzīst Fazs Taunšends.

 

Šovā redzamais „Austin Healey Sebring” ir vienīgais no četriem sporta auto, kas būvēts īpaši 1962.gadā Floridā, Sebringas trasē notikušajām starptautiskajām izturības sacensībām un kas ir saglabājies līdz šodienai. Mašīna ir vieglāka nekā standarta modelis, tās virsbūve ražota no īpaša viegla sakausējuma, ar pielāgotu motoru, piekari, riteņu konversiju un „Girling” disku bremzēm. Tām bija 998 cm3 motors.

 

Floridas sacensībās ar šīm „Healey Sebring” mašīnām brauca gan Moss, gan arī Pedro Rodrigess, Inns Airlands un kinorežisors, producents Stīvs Makvīns. Vislabākos rezultātus uzrādīja Moss, kas ieguva 3.vietu. Bet no visām četriem auto līdz šodienai ir saglabājies tikai „Sebring”, ar kuru brauca Rodrigess, turklāt kopš 1968.gada tas nebija lietots.

 

Jāpiebilst, ka „Sebring” ir sacensībām modificēta „Austin Healey Spring” versija, kas tika uzskatīta par salīdzinoši lētu sporta auto un bija paredzēta „prieka gūšanai par pieņemamu cenu”.

 

TV kanālā „National Geographic” demonstrētā šova „Auto S.O.S.” slepenā misija ir glābt klasiskos auto. Galu galā daudzās garāžās glabājas veci auto. Daļa no tiem nedarbojas, citu restaurācija ir pārāk dārga. Taču senās mašīnas glabā atmiņas un ir daļa no ģimenes vēstures. Taunšends un Tims Šovs tās paslepšus atjauno, skatītājiem ļaujot noskatīties visu renovācijas procesu un priecāties kopā ar pārsteigtajiem īpašniekiem.

 

Jaunajā sezonā viņi atjaunos arī klasisko „Jaguar E-type”, kas lūgtin lūdzas, lai to nogādā atpakaļ jautrajos 60.gados, „Audi Quattro Turbo”, trīs riteņu „1934 Morgan F4”, retro auto „1982 Mk1 Golf GTI” un „1995 Nissan Skyline GTR”. Pavisam trijās sezonās ir atjaunotas trīsdesmit mašīnas, katram restaurācijas projektam tērētas 500 – 1000 darba stundas jeb vidēji 24 nedēļas.

 

„Mēs neatjaunojam mašīnas tikai tāpēc, lai kaut ko restaurētu. Mūsu izvēlētajiem auto ir patiešām jābūt restaurēšanas vērtiem,” stāsta Taunšends. Viņš atzīst, ka visvairāk problēmu sagādā 80.-90.gadu mašīnas, pēc kurām nav liela pieprasījuma un kuru ražotāji neglabā lielus rezerves daļu krājumus. Oldtaimeri tiek atjaunoti Taunšendam piederošajā darbnīcā.

 

Klasisko auto entuziasts arī uzsver, ka laikā, kad vecu mašīnu kļūst aizvien vairāk, savu roku to atjaunošanā var iemēģināt ikviens mehāniķis, ja vien strādā kopā ar profesionāļiem, lasa specializētas rokasgrāmatas vai izmanto video padomus.

 

Skaties šova „Auto S.O.S.” 3.sezonas sērijas TV kanālā „National Geographic” svētdienās plkst. 21.00 no 5.aprīļa.