RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto testi

TESTS: Bestsellers, kas atstāj konveijeru – „Mazda 6” feislifts

TESTS: Bestsellers, kas atstāj konveijeru – „Mazda 6” feislifts
Foto: KRUSTTEVS.COM.
Armands Jēgermanis · 18.09.2012. 00:39

Kad šī gadsimta sākumā autotirgū parādījās „Mazda 6”, tās īsā laikā kļuva par īstu bestselleru, turklāt daudzi, lai kā arī mēģināja, racionālu skaidrojumu tam rast nespēja. Sak, praktisks auto ar gaumīgu dizainu un labu aprīkojumu... un kādu neizsakāmu magnētu?

 

Toreizējais bestsellers pa šo laiku pamanījies pieņemties skaistumā, tas nu ir redzams ar neapbruņotu aci, novietojot līdzās pirmā laidiena „sešnieci” un „face-lift” modifikāciju. Iespējams, nav tas sliktākais tonis jaunās „Mazda 6” izlaides priekšvakarā „noņemt skaidu” ar iepriekšējo, jauno auto segmentā no tirgus jau aizejošo „feisliftnieci”, un secinājums ir nepārprotams – šī „japāniete” prot „paņemt” uzreiz.

Un, ja vēl praktiskas dabas daiļā dzimuma būtne, apskatot šo auto, atzinīgi secina, ka „šādu auto es sev arī labprāt gribētu” (kas nav kaprīze, skatoties uz sešciparu cenās vērtētiem auto ikgadējās izstādēs, bet sasniedzama iecere; kaut vai mazlietoto segmentā), tad jāsecina, ka maģiski magnētiskais pievilkšanas spēks nav nekāds publicitātes triks vai mirkļa iedoma.

 

„Samurajs” ar eleganci


Jāpiebilst, ka braucienu laikā ar „Mazda 6” joprojām atmiņā bija labi palicis nesen kā testētais „mazais samurajs” „Mazda 3”, un attiecībā uz „sešnieces” interjera vaibstiem te nemaz nav tik daudz, ko piebilst – japāņu „rokraksts” vismaz šī zīmola ietvaros atpazīstams ļoti viegli kā interjerā, tā eksterjerā, stils nekādas konceptuālās ekstras nesola, un tas arī nav vajadzīgs. Tajā pat laikā nav noliedzams, ka virknē parametru „feisliftotā sešniece” savu priekšgājēju pārspēj ievērojami. Piemēram, sākot kaut vai ar vizuālo veidolu – lukturu forma, priekšējā reste, virsbūves plūdlīnijas, plus vēl komforts, ietilpība, stabilitāte...


Salons sagaida ar patīkamiem plašumiem, un jau pirmajos mirkļos kļūst skaidrs, ka maksimāli ērti šajā braucamajā var justies ne vien priekšā sēdošie – arī aizmugurējā sēdeklī esošajiem pasažieriem vietas ir pietiekami daudz, lai ar ceļgaliem nedurstītu priekšējo sēdekļu atzveltnes, un, kaut arī braukšana ar platmali galvā varētu būt apgrūtināta, sajūta, ka „jumts krīt uz galvas” nemocīs.

 

Cienīgs konkurentu pretinieks


No četru dzinēju paletes testa auto iebūvēts „vidējais” motors – 2,0 litru DISI benzīna dzinējs apvienojumā ar sešpakāpju manuālo pārnesumkārbu; benzīna motoru faniem vēl tiek piedāvāts par mata tiesu mazākais 1,8 litru dzinējs, kā arī – ja nu pēdas tā vien tiecas spiest gāzes pedāli līdz grīdai un šad tad mazliet pasvilināt riepas – 2,5-litrīgais turbomotors. Savukārt ekonomiskas braukšanas piekritējiem pieejami trīs dažādu jaudu 2,2 litru dīzeļdzinēji, kas pēc priekšrakstiem uz 100 km „noēd” vien nieka piecus litrus „ar astīti”.


Te gan uzreiz jāpiebilst, ka (kā jau tas ierasts), t.s. „priekšraksti” mēdz būt visai mānīgi. Piemēram, kontekstā ar 2,0 litru DISI benzīnnieku kā vidējais tēriņš tiek minēti nepilni septiņi litri, tajā pat laikā KRUSTTEVS.COM testā, braucot lielākoties ārpus pilsētas, datora rādījums spītīgi palika turamies virs astoņu litru atzīmes. Tajā pat laikā jauda nebūt nepārsteidza ar spējiem uzrāvieniem un megaātriem ieskrējieniem, tā kā, ja sirdij tuvāka ātra un dinamiska braukšana, droši vien izvēle kritīs par labu divarpus litru turbomotoram. Bet, ja noteicošais ir ekonomiskais faktors, nāksies pieturēties pie dīzelīša.


Par gaitas īpašībām un vadāmību nav sakāms neviens pats slikts vārds – lai arī „Mazda 6” ne tuvu nav saucams par mazu auto, tas nav ne zvalstīgs, ne grūti vadāms. Latvijas bedraino „tēva jostu” piespiedu slalomā „sešniece” manevrē pārliecinoši, un tieši tas ļauj apgalvot, ka tā ir cienīgs pretinieks (ar zobenu vai bez tā) savam vistiešākajam konkurentam – jā, šāds salīdzinājums tiešām ir jau sen „nodrāzts”, bet tomēr – „Ford Mondeo”.


Ekipējums arī ir japāņu cienīgs – visu „Mazda 6” modeļu pamataprīkojumā iekļauts gaisa kondicionētājs, kompaktdisku atskaņotājs, kā arī visi četri elektriski vadāmie logi. Meklējot kādu elementu, kam piesieties komforta ziņā, bija pat pagrūti tādu atrast, taču jāpieļauj, ka viens no ērtību traucēkļiem varētu būt viduskonsoles tālāko slēdžu sasniedzamība, kas kaprīziem braucējiem noteikti nepatiks.


Interesants jautājums ir par cenām. Pētot piedāvājumu „parastā” situācijā, starpība starp līdzvērtīgiem „Mazda 6” un „Mazda 3” ir ap trim tūkstošiem eiro, un šī salīdzinoši necilā atšķirība vien ir pietiekami nopietns iemesls padomāt, vai ir vērts izvēlēties mazāko auto no pieejamajiem. Savukārt, ja vēl tiek piedāvātas īpašās cenas… Bet pagaidām atliek vien māt ardievas no konveijera aizejošajai „feisliftniecei” un gaidīt, ar ko praktiskajā jomā pārsteigs jaunā „Mazda 6”, kas Latviju sasniegs jau šoruden! (Spriežot pēc fotogrāfijām, tās filozofija pavilkusi krietni uz „konceptauto” pusi.)


Secinājums: praktisks risinājums praktiskiem cilvēkiem – ērts, ietilpīgs, labi aprīkots un viegli vadāms auto. Lielu ikdienas nobraukumu gadījumā, lai izvairītos no milzu degvielas tāmes, elegants risinājums būtu dīzeļdzinējs.

 

Dzinēji: 1,8, 2,0 un 2,5 litru benzīna dzinēji; 2,2 litru dīzeļdzinēji

Cena: sākot no Ls 15 830

 

+ Komforts

+ Vadāmība

+ Ietilpība

- Ātrumu pārslēga uzgalis (brīžiem šķiet, ka aizlienēts no moskviča)

- Dinamika

- Degvielas patēriņš


Testētais auto – „Mazda 6 2.0 DISI Touring”

Cena – Ls 16 822


Auto tests veikts sadarbībā ar „Inchcape Motors Latvia”.