RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto testi

TESTS: Pa sniegu ar sporta universāli „Focus ST”

TESTS: Pa sniegu ar sporta universāli „Focus ST”
Foto: KRUSTTEVS.COM.
Armands Jēgermanis · 28.12.2012. 08:30

Autobūvētāju centieni apvienot kompaktā spēkratā parasta mazauto un sporta „spridzekļa” īpašības nebūtu pārāk liels pārsteigums. Taču ideja par sportisku auto ar universāla virsbūvi (tātad faktiski – ar ģimenes auto funkcijām) un ausij tīkamu papildu elementu, kas pie stūres brīžiem liek justies teju kā slavenajai rallija leģendai Makrejam (RIP, Kolin!), ir uzmanības vērta jau brīdī, kad vēl neviens šādas koncepcijas auto nav nobraucis no konveijera.

 

Tomēr reiz „Ford” rūpnīcā kāda atjautīga inženiera galvā tapa šī šķietami neprātīgā un vienlaikus revolucionārā ideja – apvienot ierasti ietilpīgu kompaktklases spīdekļa „Focus” universālu ar līdz tam tikai hečbekiem un kupejām raksturīgajiem sportiskajiem elementiem gan interjerā, gan aprīkojumā, kā galveno „rozīnīti” piedāvājot dinamisku, dzirdes orgānus kairinošu rūcienu...

 

Radio vietā – sacīkšu auto motora simfonija

 

Viss noslēpums rodams savdabīgā elektroniskās vadības risinājumā ar nosaukumu Sound Symposer sistēma, kas motora radīto skaņu pastiprina un „padod tālāk” uz vadības paneli, no kurienes tā sasniedz sportiskā vai mazāk sportiskā vadītāja ausis. Kā līdz ar „Focus ST” universāla nākšanu klajā šo jauninājumu raksturoja „Ford of Europe” automobiļu skaņas kvalitātes eksperts Bjorns Botčers: „Spiežot gāzes pedāli, „Focus ST” vadītāji vēlas dzirdēt motora dūkoņu.” Te gan jāpiebilst, ka patīkamie motora decibeli būs dzirdami vien tad, ja gāzes pedālis tiks nospiests tik tālu, lai tahometra bultiņu uzdzītu vismaz līdz trīs tūkstošiem „ar asti” apgriezienu minūtē un bungādiņas graujošā skaļumā nedārdēs radio.

 

KRUSSTĒVS.COM „Focus ST” universālu testēja laikā, kad apkārtne bija pamatīgi piesnigusi, ceļi visai slideni, bet termometra stabiņš bija noslīdējis nepilnus desmit grādus zem nulles – laiks kā radīts, lai varētu tā kārtīgi nodoties slēpošanas priekiem vai vismaz izmēģināt, ko īsti spēj šis „universālais sportists”.

 

Jauda tik pieticīgu gabarītu auto ir vairāk nekā pietiekama – 250 zirgspēku divu litru Ecoboost dzinējs (cits tilpums netiek piedāvāts ne universālam, ne hečbekam, par „automātu” vai dīzeli pat nerunājot!) apvienojumā ar sešpakāpju ātrumkārbu ir īsts zvērs, kas plosās gan uz šosejas, gan piesniguša lauku ceļa. Turklāt „Focus ST” universāls ir viens no tiem auto, kuros zūd ātruma izjūta un pie it kā šķietamiem 95 km/h uz šosejas spidometrs patiesībā rāda ap 140...

 

Dizaina akcents ar sešstūrainu izpūtēju

 

Arī dizaina ziņā „Focus ST” universāls nav nekāds mierīgais jēriņš. Pat pavirši uzmetot skatu, visai „niknā” priekšējā reste gluži kā mēmi brīdina, ka ir gatava mesties ātruma cīņā ar jebkuru konkurentu, sānu plūdlīnijas vairāk simbolizē nevis mierīgu izbraucienu līdz tirgum vai lielveikalam, bet gan dinamiku un traukšanos pa šoseju vai ātrumtrasi (ideālā ikdienas situācijā – pa ideāli gludu „autobāni”), kamēr visai ikdienišķajai aizmugures daļai pikantu akcentu piešķir sešstūrainu izpūtēju „divstobrene”.

 

Pretēji gaidītajam, salons uz kārtīgu „plosīšanos” aicina salīdzinoši mazāk (ja neskaita Sound Symposer radīto „pavadījumu”). Viegla „hi-tech” stila interjers lielākoties neatšķiras no „parastā” „Focus”, ieskaitot audiosistēmu, un par sportiskumu te liecina vien „Recaro” sēdekļi, Z veida rokasbremzes svira un burtu salikums „ST”, kas lepni gozējas uz stūres un sliekšņiem. Līdz brīdim, kad ierūcas motora liktenīgo trīsarpus tūkstošu apgriezienu „tenors”, citas sportiskas provokācijas gan izpaliek...

 

Jānomaina sēdekļi pret „rāmi”

 

Kā tas kārtīgam sporta auto pieklājas, „Recaro” sēdekļi atrodami arī „Focus ST” universālā. To sēdvirsmas un atzveltnes slīpās malas vadītāju it kā iespiež sēdeklī līdz minimālām kustēšanās iespējām (gluži kā rallijā), liekot visu uzmanību veltīt tikai stūrēšanai un ātrumsviras pārslēgšanai. Savukārt jau minētā jauda, braucot pa slidenu ceļu, ļauj sevi manīt, kad pat pie ne pārāk spēcīgas gāzes pedāļa nospiešanas priekšējie riteņi „spolē” pa brauktuves virsmu un atgādina manieri, kādā ziemā nereti „izālējas” ar spēcīgiem motoriem aprīkoti „bavārieši”.

 

Pirmais „piedzīvojums” ar šo auto gan sagaida jau tūlīt pēc iesēšanās – sajūgs izrādās iebūvēts tik „stīvs” un vienlaikus jūtīgs, ka sanāk „noraustīties” gluži kā iesācējam ar mācību auto un starta pogu spiest vēlreiz. Laimīgā kārtā darbības ar kreisās puses pedāli izrādās tikai pierašanas jautājums, un pēc pārsimts metriem jau var doties ceļā kā lielais.

 

Krustojumu karos „Focus ST” sevi parāda no vispozitīvākās puses, ar dragreisera cienīgiem apgriezieniem „lidojot” cauri luksoforiem gluži kā kamene. Piekare gan ik uz soļa – uz mūsu ierastajiem ceļiem un ik pa brīdim pārbraucamajām tramvaja sliedēm – par sevi atgādina kā šosejas auto elements, brīžos, kad sajūtu līmenī teju sasniedzot sēžamvietu, gluži kā sakot – hei, esmu sporta vāģis, nevis līgans limuzīns!

 

Tajā pat laikā pa šosejas ieslidinātajām risēm, piesnigušos meža ceļos un vienmērīgi apledojušos laukumos „fordiņš” sevi parāda no vislabākās puses, ne mirkli nekontrolēti nezvalstoties, klausot stūrei kā apmācīts suns saimniekam un traucoties uz priekšu kā „pielīmēts” ceļam (vai tas būtu par centimetru pazeminātās piekares rezultāts?), ik pa brīdim ļaujot pagriezienos paķert adrenalīnu ar sportiskām sānslīdēm un pavagot sadzītās kupenas. Lai kā arī nepatiktu vārdu salikumi no sērijas „iegādājoties auto, jūs vispirms pērkat sajūtas”, „Focus ST” gadījumā šis teiciens ir maksimāli tuvu patiesībai – vispirms „fīlings” un tikai pēc tam pats auto ar uzlabotiem stabilitātes rādītājiem, ietilpīgu bagāžnieku utt. Vārdu sakot, vēl tikai pakaļējo sēdekļu vietā ielikt rallija auto rāmi…

 

Tiesa gan, degvielas patēriņa ziņā „Focus ST” vairāk tuvojas limuzīna, ne kompaktklases auto rādītājiem – dinamiskā braukšanas režīmā šis skaitlis tuvojas 11 litriem uz 100 km (priekšraksti sola 7,2; iespējams, ka vasarā un pie mazāk dinamiskas braukšanas stila šis rādītājs ir sasniedzams). Taču, kā saka, par papildu sajūtām, tāpat kā komfortu, ir jāmaksā...

 

Secinājums: uz motoriem un sportisku braukšanu orientētām ģimenēm, kurām „rit benzīns asinīs”, „Focus ST” ar universāla virsbūvi būs lieliski piemērots. Ja vēl auto būs papildaprīkojumā par 210 latiem pieejamā kruīza kontrole, tas dubulto funkciju – gan sportisku paārdīšanos, gan mierīgu braucienu – pildīs godam.

 

Dzinējs: 2,0 litru Ecoboost benzīna motors

Cena: sākot no Ls 19 560 (hečbeks par apaļiem Ls 500 lētāks)

 

+ Dinamika, vadāmība

+ Ietilpība

+ Jauda

 

- Vieta un komforts aizmugurē sēdošajiem

- Degvielas patēriņš

- Garākos pārbraucienos „Recaro” sēdekļi nebūs tie ērtākie

 

Testētā auto cena – Ls 21 750

 

Auto tests veikts sadarbībā ar „Inchcape Motors Latvia”.


Lasīt vēl: „Ford” atgriež motora rūkoņu sportiskā „Focus ST” salonā