RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto testi

Autovadīšana stresa apstākļos

Autovadīšana stresa apstākļos
Foto: Ekrānšāviņš no video
KRUSTTEVS.COM · 06.12.2013. 11:12

Autovadīšana ir daudzpusīgs uzdevums, kas prasa koncentrēšanos un mieru. Trešā daļa autovadītāju atzīst, ka vismaz reizi nedēļā viņi vada automašīnu, jūtoties satraukti vai dusmīgi. Stresa apstākļos autovadītājs kļūst neapdomīgāks — brauc ātri vai strauji maina braukšanas joslas, tādējādi radot satiksmes apdraudējumu.

 

Stress, vadot automašīnu, ir par trešo daļu lielāks nekā braucot ar sabiedrisko transportu. Stress palielina iespējamību, ka autovadītājs varētu iekļūt bīstamā satiksmes negadījumā, kura rezultātā tiek ievainoti vai iet bojā cilvēki. Stresu izraisa dažādi faktori. Mēs nevaram ietekmēt ārējo situāciju, piemēram, satiksmes sastrēgumus, tomēr varam kontrolēt iekšējo situāciju un novērst faktorus, kas palielina mūsu uzņēmību pret stresu. Lūk, daži Renault autovadīšanas instruktoru ieteikumi: „Laikā, kad vadāt automašīnu, centieties nedomāt par personiskajām un darba problēmām, bet pievērsties autovadīšanai.Nesēdieties pie automašīnas stūres, ja esat noguris vai izsalcis, jo šādā stāvoklī cilvēks kļūst viegli aizkaitināms.Dodieties ceļā savlaicīgi, lai nebūtu jāraizējas par iespējamu kavēšanos.”

 

Stresa situācijās uz ceļa nokļūst visi autovadītāji — arī tie, kuru dzīvesveidam stress nav raksturīgs. Stresu var radīt satiksmes sastrēgumi, automašīnu taurēšana vai citu autovadītāju agresīva un neprognozējama rīcība. Spriedze pieaug pilsētas satiksmes apstākļos, palielinoties pagriezienu un krustojumu skaitam. Ne katrs autovadītājs apzinās, ka ir pakļauts stresam, tādējādi arī neapjauš, ka var izraisīt ceļa satiksmes negadījumu. Renault autovadītāju skolas direktors uzsver: „Par stresu liecina šādas pazīmes: paātrināta sirdsdarbība, sasvīdušas plaukstas un sausuma sajūta mutē.Esiet piesardzīgi arī tad, ja jūs sāk pārlieku kaitināt citu autovadītāju rīcība un jūs nespējat koncentrēties, rezultātā pieļaujot kļūdas, kādas parasti neizdarāt.”

 

Viena no stresa pilnākajām situācijām ir braukšana uz darbu. Apsveriet iespēju par kopēju automašīnas lietošanu, jo pasažieru klātbūtne automašīnā var palīdzēt samazināt spriedzi. Dodoties uz darbu, ieteicams izbraukt nedaudz agrāk, lai vēlāk nebūtu jāsteidzas atgūt satiksmes sastrēgumos zaudēto laiku. Ja jūtaties īpaši noraizējies, pievērsiet uzmanību tam, kā elpojat, un centieties elpot mierīgi un dziļi. Ja nepieciešams, varat uz mirkli apstāties un paklausīties mierīgu mūziku, lai ļautu ķermenim atbrīvoties.