RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto testi

KRUSTTĒVS.COM testē: Pirmie „Gada auto” pretendenti - FOTO/VIDEO

KRUSTTĒVS.COM testē: Pirmie „Gada auto” pretendenti - FOTO/VIDEO
Foto: Publicitātes foto
Armands Jēgermanis, KRUSTTEVS.COM · 15.05.2015. 10:58

Dažu mēnešu laikā pieteikti 15 pretendenti, no kuriem visi vēl pat nav ievesti Latvijā, kā arī vairāku zīmolu atgriešanās konkursa dalībnieku rindās pēc vairāku gadu pārtraukuma – tie ir ievērojamākie akcenti, ar kuriem sācies 17.konkurss „Latvijas Gada auto”.

 

Tradicionāli konkursa pirmā redzamākā aktivitāte ir „Pavasara mediju testa brauciens”, kurā piedalījās seši titula„Latvijas Gada auto 2016”pretendenti. Tuvākai to iepazīšanai bija atvēlēta viena saulaina diena Siguldas pusē. KRUSTTĒVS.COM tradicionāli dalās iespaidos par pavasara testa brauciena dalībniekiem.

 

„Opel Corsa”

Piektās paaudzes jeb E „Corsa”, redzams, plānota, lai akcentētu drosmīgas dizaina idejas, piemēram, no priekšpuses vizuāli radot vizuālu ilūziju, ka buferis vienkārši „iespiedies un izgriezis robus” priekšējo lukturu apakšdaļā, ainu papildinot ar iepriekš „Omegai” un citiem modeļiem redzētajai līdzīgu priekšējo resti.

 

Jau no pirmajiem gaitas metriem kļūst skaidrs, ka arī jaunākās „Corsas” pamata koncepcija ir ekonomiskums, mazajai klasei tipisks kompaktums un maksimāls askētisms. Uzreiz redzams, ka visos iespējamajos veidos ir taupīts uz interjera rēķina – plastmasas (kas ar laiku neizbēgami sāks grabēt) piešķir zināmu „lētuma” sajūtu, turklāt salonā nav iespējams atrast nevienu „odziņu”, atstājot vadītāju un pasažierus braucam konservatīvas pelēcības pārsātinātā vidē, ko vainago minimāla „telpa” aizmugurē sēdošajiem (maziem bērniem un suņiem pietiks), tradicionāli minimāla komforta sēdekļi un pat radio ar... manuāli grozāmu noskaņošanas pogu (sveiciens no astoņdesmitajiem!).

 

1,4 litru benzīna dzinējs kombinācijā ar automātisko transmisiju nepretendē uz dinamiskuma kalngalu – šāds salikums darbojas ar manāmu aizturi, tomēr, tiklīdz agregāti noreaģē uz gāzes pedāļa nospiešanu, ieskrējiens nebūt nenotiek gliemeža ātrumā. (Interesanti iedomāties, ko sportiskas braukšanas vēlmju apmierināšanai spētu piedāvāt mehāniskās transmisijas salikums ar dīzeļmotoru...)

 

„Corsa” ne ietilpības, ne komforta ziņā, visticamākais, nebūs tas braucamrīks, ar ko doties ilgos un tālos izbraucienos, taču ikdienas braukšanai pa pilsētu, lai aizmirstu par milzu degvielas patēriņu un izbaudītu priekšrocības, ko dod nepieciešamība pēc pavisam mazas stāvvietas, šis auto būs kā radīts. Cena Latvijas tirgū – no 10 285 EUR.

 

„Subaru Outback”

Auto, kas ir ideāls izbraucieniem pie dabas, piknikā, bet ko, neskatoties uz pilnpiedziņu, nemaz negribētos dzīt pa izdangātiem mežu ceļiem vai iebraukt līdz asīm dubļu pārsātinātajos „off-road” plašumos. Lai arī negribētos šaubīties, ka tos uzveikt šim brašulim būtu pa spēkam. 2,5 litru benzīna dzinējs ar turbīnu dod pārpārēm jaudas, sēdekļu komforts un salona plašums sniedz teju prezidenta apartamentu cienīgas ērtības, bet apjomīgo makšķerēšanas vai medību aprīkojumu bez problēmām var savietot gana milzīgajā bagāžas nodalījumā. „Outback” gaita ir nevainojama, gluži kā konstruēta Latvijas izdangātajiem ceļiem, ik bedri un nelīdzenumu „paņemot” ar limuzīna cienīgu eleganci. Testa eksemplārs gan ir aprīkots ar nevajadzīgi dārgiem 18 collu riteņiem, kas atsaucas arī uz šī „Outback” gaitas īpašībām, braucot pa grants segumu – straujākos un mazāk straujos līkumos auto manāmi „peld”. Otrs manāmākais mīnuss ir degvielas patēriņš, kas pat uz šosejas svārstās vismaz 13 – 15 litru robežās. No vidusmēra pircēja šo modeli attālinās arī šī braucamrīka cena, kas Latvijā sākas mazliet zem 30 tūkstošu eiro atzīmes. Bet par ērtībām un komfortu, kā zināms, ir atbilstoši jāmaksā.

 

„Mazda 2”

Auto ar „podu” varētu būt itin trāpīgs apzīmējums. Tas gan nenozīmē, ka šajā uzlecošās saules zemes spēkratā būtu ievilktas labierīcības. „Pods”, turklāt gana pamatīgs, dizaineru izpildījumā „nogāzts” salonā, kur no viduskonsoles līdz pat labās puses salona ventilācijas lūkai uzstādīts kaut kas dekoratīvai šķērssijai līdzīgs. Būdams nokrāsots baltā krāsā, šis „dekoratīvais” elements līdz kretīniskumam disonē ar salonā valdošajiem melnajiem un tumši sarkanajiem toņiem un liek atkal un atkal uzdot jautājumu – ko tikai lietderīgu šajā vietā līdzās „futuristico” instrumentu panelim nevarēja iemontēt šādas pilnīgi liekas interjera rotas vietā.

 

Tehniskie rādītāji ir „Mazda” cienīgi – būdams otrs testa dienā dzenātais mazauto, šis spēkrats pārliecinoši „iekabina” „corsai” gan dinamiskuma, gan sēdekļu komforta ziņā. Pusotra litra benzīna dzinējs savienojumā ar automātisko transmisiju ir pietiekami atsaucīgs, turklāt „Mazda 2” vienlīdz labi turas kā uz asfalta, tā grants seguma, turklāt salona apdare (ja neskaita augstāk minēto „podu”) nerada lētuma iespaidu, un uz kopējā fona varēja vien vēlēties mazliet labāku skaņas izolāciju salonā. Latvijas tirgū šis „mazulis” pieejams, sākot ar 12 160 eiro.

 

„Fiat 500X”

Šķiet, ka „Fiat” joprojām turpina atvēzēties jaunu tirgus daļu iekarošanai, par ko liecina pārdošanas rādītāju kāpums un tirgū piedāvātie jaunie modeļi. Braucot ar „500X”, nepamet sajūta, ka, lai arī vizuāli vairāk tēmēts sieviešu auditorijai, „Fiat” centies par katru cenu atgriezties pagātnē – arhaiskais ātrumu pārslēga sviras uzgalis atsauc atmiņā „moskviču”, bet salona paneļa metāliskā plakne ar sudraboto metāla uzrakstu „500” šķiet idejiski palienēta no „UAZ”.

 

Kā viena no interjera „rozīnēm” minami masīvie durvju atveramie un komiski apaļās durvīs iemontētās skandas, gluži kā uzkrītoši paužot – mums tas viss ir savādāks, bet nebūt ne sliktāks... Salonā ērti jutīsies četri vidusmēra parametru braucēji pat ar mēreni augstām galvassegām, turklāt brauciena komfortu nemazinās āra trokšņi, jo vismaz testētais, ar 1,4 benzīna dzinēju un sešpakāpju manuālo transmisiju aprīkotais auto salīdzinoši labi ļauj izbaudīt klusumu. Kā braucamrīka uzkrītošākā neērtība vadītājam jāmin neergonomiski izvietotie atpakaļskata spoguļi. Cena Latvijas tirgū – no nepilniem 17 tūkstošiem eiro.

 

„Jeep Renegade”

Jā, tik tālu esam – saulainajā Itālijā, kur pavisam netālu itāļu saimnieces gatavo spageti, vienā rūpnīcā ar faktiski identiskiem spēka agregātiem tiek komplektēts kā tikko aprakstītais „Fiat 500X”, tā arī tā „dvīņubrālis”, cenas ziņā pieejamākais „Jeep” saimes pārstāvis „Jeep Renegade”.

 

Par renegātiem saucot atkritējus, pārbēdzējus, un, kas zina, varbūt tieši tādēļ arī šis „Jeep” mazulis ieguvis tādu apzīmējumu, ka centies no elitārā „Jeep” segmenta iesprukt mazliet demokrātiskajā „krosoveru” kompānijā, tajā skaitā – arī ar priekšpiedziņu. Jebkurā gadījumā „renegāta” vaibsti nepārprotami liecina par radniecību ar lielajiem un masīvajiem „Jeep”, bet aizrauj ar dažādām avangardiskām iezīmēm, kas izpaužas, piemēram, īpatnējās lukturu formās un virs viduskonsoles iespiestajā atgādinājumā par īsto „džipu” dinastijas dzimšanas gadu – „Since 1941”.

 

Testētais eksemplārs, kas aprīkots ar divu litru dīzeli un deviņpakāpju automātisko kārbu, vizuāli gan īpaši neatgādina bezceļu karotāju, ko gribētos nežēlīgi spīdzināt vircas bedrēs, taču vienlaikus jāatzīst, ka šis „Fiat” radinieks nav paredzēts tikai vizuālam apbrīnam. Lai arī ekstrēmākam braucējam divu litru dzinējs šī spēkrata smagnējības dēļ varētu šķist mazliet par gurdenu, zemiem lidojumiem pa šoseju tas ir itin piemērots. Lai arī interjers bāzēts uz „Fiat 500L”, „džipa fīlings” brauciena laikā nezūd, neskatoties uz visai vienkāršoto salona apdari (kā nekā – lai iegūtu ekonomiskas klases džipu/krosoveru, uz kaut kā rēķina ir jātaupa).

 

Vārdu sakot – ja vēlaties savu pašapziņu celt ar vārdiem „es braucu ar „Jeep”” (kaut vai budžeta, priekšpiedziņas, jo pa gabalu to neviens nepateiks) un apbrīnas pilniem skatieniem no kaimiņu sētas puses, „renegāts” tam var būt labs risinājums, vēl jo vairāk tādēļ, ka tā sākuma cena (modelim ar priekšpiedziņu) ir krosoveru segmentā itin konkurētspējīga – nedaudz virs 18 tūkstošiem eiro.

 

Sesto brauciena dalībnieku, komerctransporta kategorijā pieteikto „Mercedes Benz Vito” busiņu, KRUSTTĒVS.COM atstāja septembrī paredzētajiem rudens testiem.