RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto testi

Krusttēvs testē! “Gada auto 2016” mediju testa brauciens

Krusttēvs testē! “Gada auto 2016” mediju testa brauciens
Foto: Publicitātes foto
Armands Jēgermanis · 24.09.2015. 21:03

Septembris Latvijā nāk ar atvasaru un tradicionālo konkursa “Gada auto” rudens mediju testa braucienu. Šoreiz tā maršruts veda uz Roju, un brauciena laikā uz mainīga ceļa seguma bija iespējams izmēģināt 11 jaunus dažādu klašu braucamos. KRUSTTEVS.COM pavisam īsi dalās iespaidos par katru no tiem.

 

“Hyundai Tucson”

Ceturtās paaudzes “Tucson” (ja par vienu no tām uzskatām arī modeli “ix35”) Latviju sasniedzis tik tikko, un, spriežot pēc tā konstrukcijas un gaitas īpašībām, interesentu netrūks. Plašums salonā, aizmugurējo sēdekļu transformācijas un apsildes iespējas, ietilpīgs bagāžnieks – tie ir tikai daži no praktiskajiem un komforta elementiem, kam jāpieskaita šī modeļa izplešanās garumā, platumā un ietilpībā, kā arī krietni agresīvākais imidžs un pilnpiedziņas versijai – “nieka” 7,5 litru benzīna patēriņš. Ja neskaita brauciena gaitā palaikam dzirdamo grabēšanu aizmugurējā daļā (laikam jau bagāžas nodalījuma vāks), var uzskatīt, ka jaunais “Tucson” gaitas un komforta ziņā (pa šoseju šis ar 1,6 litru benzīna motoru un septiņu pakāpju ātrumkārbu aprīkotais auto peld laideni kā Bavārijas ražojums) ir stabili gatavs konkurēt ar SUV modeļiem no vismaz pakāpi augstākiem plauktiem. Ar nosacījumu, ka potenciālajam pircējam nav aizspriedumu pret šo korejiešu zīmolu. Latvijas tirgū jaunā “Tucson” sākuma cena ir 19 990 eiro.

 

“Mercedes GLE Coupe”

Diezin vai par šo vācu autobūves klasiķu veikumu “premium” segmentā atradīsies sakāms kas tāds, kas vismaz pēc mirkļa nešķiet banāls. “Mercedes” veikums arī šoreiz ir komforta esence – vai visas iedomājamās augstuma, bremžu, transmisijas utt. režīmu regulēšanas un salona apdares opcijas, trīslitru dīzeļmotors apvienojumā ar deviņu pakāpju automātisko transmisiju, inteliģentās gaismas u.c. Gaitā šis auto pārvēršas teju zemu lidojošā lidmašīnā, kas ceļu bedres pārvar ar balerīnas vieglumu, bet līkumos pat pie ātruma “plus divdesmit eiro” pieplok daudzcietušajam ceļa segumam un graciozi ierakstās vajadzīgajā trajektorijā. Nav pat nepieciešams pārslēgt braukšanas režīmus, jo sportisks tas ir jebkurā gadījumā. Monitorā braucot iespējams vērot (vēlams, ne pašam vadītājam) kaut ko tik “vajadzīgu”, kā gravitācijas centra maiņu. Einšteins noteikti priecātos… Vienīgais, kas šo nosacīti sapņu auto attālina no katra kārotāja, ir… protams, cena, kas Latvijā sākas virs 68 tūkstošiem eiro.

 

“Subaru Forester”

Viegli trokšņains, vienkāršs, bet patīkams – tāds būtu raksturojums pāris vārdos. Pietiekami ērts un elegants, lai ātrumu nedaudz virs “simtiņa” pat lāgā nesajustu. Gana ietilpīgs un komfortabls, lai dotos patālākā izbraucienā vai piknikā pie dabas. Taču būtiskākais akcents tajā likts uz drošības aprīkojumu – VDC jeb automobiļa dinamiskās kontroles sistēma (nodrošina saķeri uz slidena ceļa) iekļauta standarta aprīkojumā, ikvienā manevrā pielāgojoties vadītāja braukšanas stilam un veicot attiecīgu pilnpiedziņas vilkmes sadali un pielāgojot dzinēja apgriezienu skaitu. Vai daudz būs tā kārotāju, kas par šo braucamrīku gatavi šķirties no 24 200 eiro – tas jau ir cits jautājums.

 

“Renault Espace”

Reiz šo modeli ierindoja minivenu klasē. Tagad tas vairāk atgādina krosoveru, kas vizuāli patapinājis “CR-V” aprises. Arī šī braucamrīka salona dizaineri nav snauduši uz veciem lauriem – interjers ir kā “futuristico” stila eliksīrs, ko vainago divstāvīga viduskonsole (vairāk vietas sīkumiem) ar ekstrajocīgu, gluži kā no kosmosa kuģa aizlienētu pārnesumu ieslēgšanas sviru. Krāsu salikums šķiet ne mazāk jokains – lāčādas brūna kombinācijā ar pelēku, savāds cimdu nodalījums atvilktnes formā ar… kaut ko līdzīgu skārienjūtīgai pogai. Vēl viena interesanta “odziņa” ir trīsdaļīgā aizmugurējā sēdekļa atzveltņu nolocīšana ar vienu pogas spiedienu. 1,6 litru dīzeļmotors apvienojumā ar EDC automātisko transmisiju nepretendē uz ieskrējiena rekordu, auto gaitā mēdz būt nedaudz zvalstīgs, taču nesteidzīgiem ģimenes izbraukumiem būs itin piemērots. Cena – sākot no 30 615 eiro.

 

“Mazda 2”

Ja runāt par šī “mazsamuraja” interjeru, tad, diemžēl, turpinot “Mazda 3” tradīcijas, arī šeit sarkani melnais krāsu salikums papildināts ar neveiksmīgo dizaina detaļu baltas sijas izskatā, kas stiepjas pāri visai paneļa labajai pusei. Sēdekļu komforts noteikti nevilinās doties tālākos braucienos, jo sevišķi aizmugurē sēdošos, kuri, paši būdami iespiesti neērtā pozā, neizbēgami piedalīsies arī priekšā sēdošo komforta maitāšanā, durot ceļgalus mugurās. Gaitā šis ar 1,5 litru benzīna motoru aprīkotais modelis ir mazāk gurdens nekā tā brālis “trešās mazdas” izskatā, toties uz Latvijas nebūt ne ideālā ceļu seguma tas ir gaužām lēkājošs, nepārprotami liecinot, ka te nav darīšana ar kompaktklasi vai ko augstāku. Verdikts īsumā ir tāds, ka “Mazda 2” atbilstošākā funkcija varētu būt vien “sieviešu šopinga auto” braucieniem no viena tirdzniecības centra uz nākamo. Šāds riteņots miniprieks izmaksā, sākot no 12 000 eiro.

 

“Mazda CX-3”

Būtu lielisks nu jau slavenā “CX-5” mini līdzinieks, ja vien nebūtu tik skaļš. Gan motora radītā, gan citu āra trokšņu dēļ, ko nespēj slāpēt pat ievērojamā skaļumā pagriezts radio. Būtu sasodīti ērts tālākiem braucieniem, ja vien tā radītāji būtu mazliet papūlējušies iemontēt aizmugurē ērtākus sēžamos. Vadītājam būtu ērtāk operēt ar radio un displeja vadības pogām, ja tās nebūtu novietotas teju zem elkoņa balsta, liekot izlocīt roku nedabiskā leņķī. Pusotra litra dīzeļmotors un sešpakāpju “automāts” darbojas nevainojami, ja neskaita pāris “pārdomu sekundes”, kas paiet starp gāzes pedāļa nospiešanu un uzrāvienu. Toties līkumos “CX-3” ierakstās eleganti un, atšķirībā no iepriekš testētās “otrās” mazdas, ceļa nelīdzenumus pārvar ar cienīgu šūpošanos, nevis ar neveikliem palēcieniem. Sākuma cena – 16 250 eiro.

 

“SsangYoung Tivoli”

Šķiet, ka tirgū atkal ienākušais korejiešu autoražotājs “SsangYoung” krosoverā “Tivoli” centies apvienot iepriekšējo paaudžu “Kia”, “Fiat” un citu marku modeļu iezīmes, par ko liek domāt “Tivoli” salonā saskatāmie nesenās autobūves vēstures elementi – stikla spožumā pulētās plastmasas (pa gabalu izskatās pēc lakotas flīģeļa virsmas), pelēcīgās ventilācijas restes un kantaini apaļotā virsbūve. 1,6 litru motors varētu nodrošināt labu ekonomiju, bet ne uzrāvienu, dinamiku. Labs arguments par labu šāda auto izvēlei varētu būt cena, kas sākas ar 14 290 eiro. Bet, tā kā pie nopietnāka aprīkojuma šī summa pārliecinoši iebrauc “Nissan Qashqai” “zonā”, maz šaubu, ka iespējamie “Tivoli” kārotāji izlemj par labu japānim.

 

“Renault Kadjar”

Arī šī auto sakarā minams bestsellers “Nissan Qashqai”, jo tieši uz šī japāņa bāzēts Spānijā ražotais “Kadjar”. Elegantais eksterjers, izteiksmīgās lukturu formas un plūdlīnijas, kā arī izliektais motora pārsegs, kas liek domāt, ka esi iesēdies masīvā džipā, gan nav patapinājums no “Nissan”, taču viss minētais uzskatāms par šī auto “odziņām”. Mazais 1,3 litru dīzelis ar sešpakāpju ātrumkārbu un pilnpiedziņu ir vienlaikus ekonomisks un palēns, salona ērtums nerada nekādas pretenzijas, tāpat kā mērskalu pārskatāmība un gaitas īpašības. Interesants elements ir blakussēdētājam paredzētais pie viduskonsoles piestiprinātais rokturis, kas (lai no kā arī nebūtu patapināts, kaut vai “Cayenne”) čīkst jau pēc pirmā pieskāriena. Gaumes ir dažādas, un izvēle starp “Qashqai” un “Kadjar” var nebūt viegla. Izskatīgais francūzis maksā, sākot no 19 990 eiro.

 

“Ford S-Max”

Kā jau tas pienākas ģimenes auto, arī šim ieplānotas trīs sēdekļu rindas. Par to, kas pēdējā no tām spēj iesēsties, vēl ir gana strīdīgs jautājums, jo vietas tajā pietiks varbūt vien pāris skolas vecuma bērniem. Toties citādi “Ford” (jau atkal) prot pārsteigt. Ja paneļa dizainiskie vaibsti šķiet kā pielabota jau redzēto “Ford” “seja”, tad, piemēram, priekšējos sēdekļos papildu aprīkojumā pieejamā apsilde/dzesēšana/masāža ir novitāte, kas rada nepārvaramu vēlmi šo braucamo dēvēt par ripojošu fizioterapijas kabinetu. Turklāt tas ir ļoti kluss, jo skaņas izolāciju ievērojami uzlabo priekšējo durvju logos iebūvētais līmētais dubultais stikls. Divu litru turbodīzelis uz priekšu šo auto nes gana jestri, un automātiskā transmisija darbojas bez jebkādām “pārdomu pauzēm”. Jautājums tikai, vai šī auto cena potenciālajiem pircējiem šķitīs tikpat pievilcīga, cik auto veiktspēja un opcijas, jo, pat nerunājot par teju neierobežotajām papildaprīkojuma iespējām, šī modeļa sākuma cena ir 26 000 eiro.

 

“Škoda Superb”

Biznesa klases “škoda”, ko šķietami varētu iegādāties par visai ekonomisku cenu. Ekonomisku? Mirklīti! Sākuma cena – 19 990 eiro. Testam piedāvātā komplektācija ar divlitru dīzeli un sešu pārnesumu “automātu” maksā ap četrdesmit. Ar maksimālo papildaprīkojumu varot izspiest visus piecdesmit. Tajā pat laikā “Superb” šķiet askētisma kalngals. Kaut vai salona dizaina ziņā – priekšējais panelis atgādina astoņdesmito gadu formu, bet modernu materiālu izpildījumā. Iesēžoties aizmugurē, pārsteidz plašums – no ceļgaliem līdz priekšējā sēdekļa atzveltnei paliek aptuveni 20 cm brīva vieta. Daži mēdzot jokot, ka šāds iekārtojums esot visai ērts, jo starp kājām uz grīdas jautrākam braucienam varot novietot kasti alus. Kas zina, ja vajadzētu, vietas pietiktu arī viena pāra diskotēkai.

 

“Mercedes-Benz Vito”

Pagaidām vienīgais “Gada auto 2016” dalībnieks komerctransporta klasē. Minētā klase arī lielā mērā nosaka interjera un iekārtojuma kritērijus – pavisam vienkāršu mērinstrumentu paneli, minimālu komforta aprīkojumu un vēl minimālāku dinamiku. Ar busiņam pieticīgo 2,2 litru motoru nesanāks nekāda lielā skriešana, tāpat, būdams no “Mercedes” lētākā gala, tas nepretendē uz tūristu autobusa komforta lauriem, un tomēr tas ir gana nevainojams, lai pildītu savas tiešās funkcijas, nogādājot kravu un/vai pasažierus no punkta A uz punktu B. Bez sīkākiem komentāriem. Sākuma cena – nepilni 25 000 eiro.