RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Kaitošana jeb - kad patīk būt lielos draugos ar vēju

Kaitošana jeb - kad patīk būt lielos draugos ar vēju
Foto: No personīgā arhīva.
Kintija Bulava · 19.09.2012. 07:10

„Kaitošana ir veids, kā atslēgties no ikdienas spriedzes, izvēdināt galvu un atgūt emocionālo spēku,” stāsta Eduards Zvejnieks, picērijas „Piranija” īpašnieks un pūķu ražotāja zīmola F1 pārstāvis.

 

Pirmo reizi viņš ar kaitbordu izbraucis pirms vairāk nekā desmit gadiem, bet tad vajadzēja sakārtot savu ikdienas dzīvi, saprast, ko no tās vēlas, tādēļ viņš devās uz Sardīniju, izvēdināt galvu un apgūt picu cepšanas noslēpumus. (Kā viņš radīja savu uzņēmumu, var lasīt šeit>>).

 

„Mani draugi nodarbojās ar kaitbordu, viens no draugiem ir arī profesionāls instruktors, un tā viss sākās... Ar vēja atkarību ir tā – kam iepatīkas ar pirmo reizi, tam šis hobijs paliek uz ilgu laiku. Kas ir tas foršums kaitošanā? Domāju, ka ikviens kaitbordists ļoti labi atceras savu pašu pirmo izbraucienu ar pūķi, jo pirmās sajūtas nav iespējams aizmirst. Tā ir brīvības un viegluma sajūta, ātrums un jauda... Fantastika, ko gribas izjust vēl un vēl,” savās pirmajās sajūtās par kaitbordu dalās Eduards.

 

Viņš novērojis, ka kaitošana pēdējā laikā kļūst aizvien populārāka. Neskatoties uz ekipējuma dārdzību, šis hobijs kļūst arvien pieejamāks, jo tirgū parādās lietots aprīkojums. Bet ar šo hobiju ir jābūt uzmanīgiem. Ja nav vajadzīgo zināšanu par drošību, var pamatīgi satraumēties. Eduardam spilgti atmiņā palicis kāds atgadījums pagājušajā rudenī. Bija stiprs vējš un kāda meitene mācījās pūķot. Ir jāzina - jo mazāks pūķis, jo tas ir ātrāks, un lielā vējā to grūti vadīt. Vējš pieņēmās spēkā, un meitene netika galā ar pūķa savaldīšanu. Tad palīdzēt steidza meitenes draugs, bet viena neapdomīga rīcība un meiteni no jūras izrāva kā šampanieša korķi.

 

„Viņa iekrita krūmos. Labi, ka viss labi beidzās, bet droši vien viņa kādu laiku ar pūķošanu negribēs nodarboties,” pieļauj Eduards.

 

Pirms pirkt savu ekipējumu, vislabākais, ko var darīt - uz laiku noalgot treneri un apgūt drošas pūķošanas prasmes. Iemācīties salikt un nojaukt ekipējumu, uzzināt visu par drošību uz ūdens. Un tad pieņemt lēmumu, vai šis sporta veids maz patīk un ir vērts tajā ieguldīt. Pūķošanas instruktorus var meklēt mājas lapā www.kitesurfing.lv.

 

Vai Latvijas klimatiskie apstākļi ir gana piemēroti kaitsērfingam? Ir gan. „Man pat ir bijusi tāda pieredze – puiši mani pierunāja braukt uz Tenerifi pūķot, bet biju nelaimīgs. No 10 dienām tikai vienu dienu pūta vējš. Vulkāniskie ieži, šaura, maza pludmale – nevienā brīdī tā nav salīdzināma ar Rīgas jūras līci. Protams, Latvijā vispasakainākā vieta ir Pāvilosta, Akmensrags un Liepāja, bet var pūķot arī pa līci. Pirmajos gados, kad braucu ar pūķi, maniem draugiem bija pat tāds indikators – ja kokiem purina galotnes, Edžiņam var nezvanīt, viņš ir jūrā,” stāsta pūķotājs.

 

Šogad viņš, protams, turpinās pilnveidot savas kaitošanas prasmes. Padomā jau ir daži triki, kurus Eduards vēlas iemācīties.