RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

KRUSTTĒVS.COM ceļo: Ekspedīcija „Latvijas pierobeža”. Piektā diena.

KRUSTTĒVS.COM ceļo: Ekspedīcija „Latvijas pierobeža”. Piektā diena.
KRUSTTEVS.COM · 30.06.2012. 11:10

Piektajā dienā ekspedīcijai bija mierīgs pārbrauciens no Ainažiem līdz Nidai (ciems Rucavas novadā) gar jūras malu, lai sestdien noslēgtu ekspedīciju tās sākuma punktā - Elejā.

 

Pa ceļam tika apskatīti piekrastes zvejnieku ciemi, kas, sākot ar Mērsragu, padomju gados bija slēgtā zona. Ņemot vērā mazo cilvēku skaitu, kas tur drīkstēja uzturēties, puiši esot vienmēr nikni kāvušies meiteņu dēļ, stāstīja Mērsraga kafejnīcas īpašniece Māra, kura zvejnieku ciemā pavadījusi visu mūžu. Lai arī agrāk valdījusi apspiestība, vismaz darbs un labs, stabils atalgojums bijis. Tagad tā vietā – tikai putna brīvība. Reiz Mērsraga ostā katru dienu 20 - 25 kuģi stāvējuši un daži devušies zvejā pat uz Atlantiku, taču tagad atlikuši vien kādi trīs vai četri, pārējie sagriezti, lai saņemtu ES kompensācijas.

 

Interesanti, ka ekspedīcijas pirmajā dienā saņēmām aizliegumu fotografēt Meitenes staciju kā militāru objektu, bet piektdien bez problēmām varējām izložņāt Irbenes radiolokatoru - padomju gadu slepenāko objektu Latvijā - NATO izspiegošanas ierīci toreiz un vienu no galvenajām kosmosa pētniecības ierīcēm Eiropā mūsdienās. Gar Kurzemes jūrmalu viesu nami savus pakalpojumus biežāk reklamē igauniski un lietuviski nekā latviski. Vai tas nozīmētu, ka pašiem sava jūra vairs nav vajadzīga? Vai arī vietējie atpūtnieki jau paguvuši emigrēt?

 

Materiālu par ekspedīcijas iepriekšējās dienas braucienu skatīt šeit.