RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

KRUSTTĒVS.COM ceļo: Ekspedīcija „Latvijas pierobeža”. Noslēgums.

KRUSTTĒVS.COM ceļo: Ekspedīcija „Latvijas pierobeža”. Noslēgums.
Foto: KRUSTTEVS.COM.
KRUSTTEVS.COM · 03.07.2012. 00:10

Pēdējā ekspedīcijas dienā ceļš veda no Rucavas novada Papes ciema pa Dienvidkurzemes ceļiem uz ekspedīcijas sākuma punktu Elejā.

 

Pa ceļam sanāca iebraukt Lietuvas mazpilsētiņā Skodā. Daudz skaistu vietu tika skatīts Priekules un Vaiņodes apkārtnē. Zīmīgi, ka šo vietu attīstība savulaik saistījusies ar jaunu ceļu un dzelzceļa izbūvi. Tā kā dzelzceļš slēgts, novērojama šo vietu nozīmes samazināšanās un ļaužu aizplūšana. Vaiņodes slēgtajā stacijā ierīkots muzejs, bet savulaik lielākajā Baltijas militārajā lidlaukā reaktīvo lidmašīnu vietā svilpo vējš.

 

Netālu no Ezeres pagasta Muitas mājas, kur vācieši 1945.gada 8.maijā parakstīja Kurzemes katla kapitulācijas aktu, ainavu 'rotā' Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas skursteņi un jau kārtējo reizi nācās konstatēt, ka leiši savus bīstamos uzņēmumus ceļ vienīgi Latvijas pierobežā, samazinot draudus pašu zemītei un apdraudot mūs - savus tuvākos kaimiņus – tā ir gan ar slēgto Ignalinas atomelektrostaciju, gan ar iecerēto Visaginas staciju un Būtiņģes naftas termināli.

 

Pa ceļam – skaistā Reņģes muiža, Bukaiši, kur valsts savulaik piešķīrusi Lidoņu mājas kā balvu lidotājam Herbertam Cukuram par ekspedīciju uz Gambiju. Kara laikā viņš gan neatgriezeniski sabojāja savu tēlu ar iesaistīšanos ebreju iznīcināšanas akcijās. Kā noslēdzošā ekspedīcijas „Latvijas pierobeža” ietvaros tika apskatīta elegantā Blankenfeldes muiža, no kurienes ceļš tika mērots uz ekspedīcijas starta un finiša punktu Elejas ciema krustojumā.

 

Vēlies izlasīt, kā ekspedīcijai klājās iepriekš? Spied šeit!