RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Latvijā viesojas zīmola „Jacob’s Creek” vēstnesis no Austrālijas

Latvijā viesojas zīmola „Jacob’s Creek” vēstnesis no Austrālijas
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 09.12.2013. 15:28

Pagājušajā nedēļā Latvijā viesojās zīmola „Jacob’s Creek” vēstnesis Stīvs Mekifs (Steve Meckiff) no Austrālijas, savas vizītes ietvaros sniedzot arī vairākus izglītojošus seminārus vīna cienītājiem restorānā „Aqua Luna”. S. Mekifs ne vien iepazīstināja klātesošos ar „Jacob’s Creek” vīnu ražošanas procesu un dalījās pieredzē un zināšanās par to veidiem, bet arī piedāvāja izbaudīt vairāku zīmola vīnu garšas un aromātu līdz pat vissmalkākajām niansēm. 

 

Stīvs Mekifs 16 gadus ir strādājis dažādos vīna ražošanas uzņēmumos, līdz visbeidzot nonācis „Jacob’s Creek” vīna namā. Mīlestība pret vīnu un vēlme strādāt tieši šajā nozarē nav mantota, kā tas dažkārt mēdz būt, bet gan apzinīga tiekšanās uz darbu konkrētajā profesijā. Vīnu ražošanas straujākajā attīstības posmā S.Mekifs izlēma aktīvi iesaistīties industrijā notiekošajos procesos, strādājot dažādos amatos, līdz kļuva par zīmola „Jacob’s Creek” vēstnieku. „Strādāt „Jacob’s Creek” uzņēmumā ir liels gods, turklāt tā vienlaikus ir lieliska iespēja iepazīstināt visu pasauli ar tik kvalitatīvu vīnu,” norāda S. Mekifs, kurš arī pats ir liels vīna cienītājs.

 

Jacob’s Creek” vēstnesis pauž, ka pēdējā gadsimta laikā vīns ir ļoti mainījies gan stila un stipruma, gan tirgus pieprasījuma ziņā. Tas ir starptautiski augošs produkts, kura attīstība ir nepārtraukta. Vīna produkcija ļoti ātri ieņem dažādu valstu tirgus, bieži vien iekļūstot pārdošanā daudz ātrāk nekā citi alkoholiskie dzērieni tā izsmalcinātības un elegances dēļ. Tāpat vīna ražošanā ļoti svarīga ir tieši vīnogu audzēšana, līdz ar to pareizs klimats, laika apstākļi un sezona. „Nogaršot spāņu, itāļu, franču un citu valstu vīnus vienmēr ir ļoti aizraujoši, jo katra vīna ražotne audzē dažādu šķirņu vīnogas un izmanto citu ražošanas tehniku,” klāsta S. Mekifs.

 

Cilvēki izvēlas vīnu, jo šī dzēriena baudīšana ir nesteidzīgs process, kas piemērots jebkurai sezonai. Vīni pieejami visdažādākajos veidos ar izteiktām garšas buķetēm, tieši pareizā dzēriena izvēlei spējot radīt nepieciešamo atmosfēru ikvienā gadalaikā. Turklāt liela nozīme vīna zīmolu attīstībā ir atkarīga no katra indivīda pirmās pieredzes ar konkrēto dzērienu. „Ja cilvēks, nogaršojot kāda zīmola vīnu, uzskata, ka tas ir garšīgs un kvalitatīvs, viņš turpinās iegādāties tieši šī zīmola produkciju. Taču, ja pieredze nebūs bijusi laba, tad, protams, konkrētā zīmola vīnu cilvēks vairs atkārtoti nemēģinās. Tā kā Latvijā vīna kultūra joprojām ir tās attīstības posmā, šīs komponentes ir ļoti nozīmīgas,” norāda lietpratējs.

 

Par „Jacob’s Creek” zīmola vīniem un to lietošanas paradumiem stāsta zīmola vēstnieks Stīvs Mekifs:

 

Kas padara „Jacob’s Creek” vīnus tik īpašus?

Jacob’s Creek” zīmola vīni ir īpaši, pirmkārt, to vēstures kontekstā, kas aizsākusies jau 1847. gadā. Vīna ražošana un stili šo gadu laikā ir ļoti mainījušies, radot dažādu garšas buķešu pieejamību mūsdienās. Otrs iemesls ir „Jacob’s Creek” vīnu kvalitāte un pastāvīgums. „Jacob’s Creek” zīmolu pazīst un novērtē gandrīz visā pasaulē – vīna cienītāji zina un paļaujas uz šī zīmola produkciju, zina tā kvalitāti.

 

Kādi ēdieni vai uzkodas būtu vispiemērotākās, malkojot „Jacob’s Creek” vīnus?

Katram vīna veidam var tikt pieskaņoti dažādi ēdieni un uzkodas, taču daudz kas atkarīgs no tā, kas cilvēkam liksies pati labākā kombinācija. Nav noteiktas receptes, kuru varētu ieteikt, jo, kas vienam šķitīs labs savienojums, citam var neiet pie sirds.

 

Kā būtu jāpasniedz „Jacob’s Creek” vīni?

Parasti balto vīnu vajadzētu pasniegt nedaudz vēsāku nekā sarkano vīnu. Ideālajā variantā baltajam vīnam jābūt 12 līdz 15 grādu siltam, taču sarkanajam vīnam – 15 līdz 18 grādu siltam. Vīna garša un smarža kļūst daudz izteiktāka un patīkamāka, ja vīns tiek pasniegts un turēts pareizā istabas temperatūrā. Ja vīns ir auksts, to droši var nedaudz uzsildīt.

 

Kur var nobaudīt jūsu zīmola vīnus?

Mūsu vīni tiek pasniegti visdažādāko valstu restorānos. Protams, Austrālijā „Jacob’s Creek” vīnu jūs varēsiet pasūtīt pilnīgi visos restorānos, taču tie pieejami arī daudzās citās valstīs, arī te - Latvijā. Mēs eksportējam uz 70 dažādām valstīm, kurās „Jacob’s Creek” vīni pieejami gan tirdzniecībā, gan restorānu dzērienu kartēs.

 

Kas jāievēro un jāzina, izvēloties un iegādājoties vīnu?

Iegādāties vīnu mēdz būt ļoti sarežģīti, jo veikalos tiek pārdoti visdažādāko zīmolu un veidu vīni. Taču galvenais, kas jāievēro pircējam, - pirmkārt, atpazīstams zīmols. Cilvēki uzticas zīmoliem, kurus izmēģinājuši vai kuri atzinīgi novērtēti visā pasaulē. Vēl noteicoša ir vīna cena, kā arī tā kvalitāte un pastāvīgums. Cilvēkiem jāapzinās vīna kvalitāte, un, ja tā ir zināma, tad noteikti pirkšanai tiks izvēlēts augstākas kvalitātes produkts.