RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Notiks gadskārtējais "BTA Sieviešu dienas rallijs''

Notiks gadskārtējais
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
Kristaps Jankovskis · 12.12.2013. 13:51

Autosalonā Inchape Motors Latvia apdrošināšanas sabiedrība „BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA) un producentu grupa „Stipriem Events&Media” mediju pārstāvjiem paziņoja, ka 2014. gada 8. martā jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies daudzu simtu Latvijas dāmu iecienītais pasākums „BTA Sieviešu dienas rallijs”. Ņemot vērā skaudro statistiku par ceļu satiksmes negadījumu skaitu uz Latvijas ceļiem, lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu, 2014. gadā „BTA Sieviešu dienas rallijs” būs ne tikai aizrautīgs un interesants dāmu izklaides pasākums, bet arī izglītojošs pasākums, pievēršot uzmanību autovadītāju drošas un atbildīgas braukšanas prasmēm. 

 

2014. gada 8. martā par godu Starptautiskajai Sieviešu dienai jau sesto reizi tiks organizēts „BTA Sieviešu dienas rallijs”, kurā ik gadu vienuviet pulcējas gandrīz tūkstotis atraktīvu un radošu dāmu. „BTA Sieviešu dienas rallijs” ir unikāls šāda veida Sieviešu dienas svinēšanas pasākums Latvijā un pat Baltijā. To raksturo ziedi, dāvanas, komplimenti, lieliska gaisotne, īpaša atmosfēra un apkārt virmojošā svētku sajūta, ko rada pašas rallija dalībnieces, rūpējoties par vienotu komandas vizuālo tēlu un sava auto noformējumu.

 

Ņemot vērā skaudro statistiku par ceļu satiksmes negadījumu skaitu, pasākuma organizēšanā iesaistītie dalībnieki – producentu grupa „Stipriem Events&Media”, BTA un Ceļu satiksmes drošības direkcija (turpmāk – CSDD), 2014. gadā rīkoto „BTA Sieviešu dienu ralliju” nolēmuši papildināt ar izglītojošu pasākumu kopumu, lai, izglītojot autovadītājas par drošu un pārdomātu braukšanu, veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu. Saskaņā ar CSDD datiem pērn Latvijā notika vairāk nekā 34 000 ceļu satiksmes negadījumu, tai skaitā vairāk nekā 3000 negadījumos cietuši autovadītāji, pasažieri vai gājēji. Avārijās uz Latvijas ceļiem vīrieši ir iesaistīti gandrīz 3,5 reizes biežāk nekā sievietes. Sievietes vidēji izraisa divas reizes mazāk arī tādu ceļu satiksmes negadījumu, kuros bijuši cietušie, proti, 2012. gadā sievietes vidēji uz 100 000 autovadītājām izraisījušas 256 šādus ceļu satiksmes negadījumus, savukārt vīrieši – vidēji 504 negadījumus uz 100 000 autovadītājiem.

 

 

BTA dati par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem transporta apdrošināšanas jomā, liecina, ka šogad 75 % apdrošināšanas gadījumu pieteikuši vīrieši. Jāatzīmē, ka par apdrošināšanas gadījumiem, kurus pieteikušas sievietes, vidējā apdrošināšanas atlīdzības summa šogad ir bijusi par 77 latiem mazāka nekā vidējā apdrošināšanas atlīdzība par gadījumiem, kurus pieteikuši vīrieši. Analizējot pieteiktos apdrošināšanas gadījumus, BTA ir secinājis, ka sieviešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis bieži vien ir neuzmanīga rīcība, piemēram, sievietes mēdz nenovērtēt attālumus līdz šķērslim, jo īpaši, braucot atpakaļgaitā un novietojot automašīnu stāvvietās, mēdz aizskatīties pa logu u.tml., savukārt vīriešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis vairumā gadījumu ir pārgalvīga un agresīva braukšana, savu prasmju pārvērtēšana.

 

 

Iepriekš minētā CSDD un BTA statistika liecina par to, ka sievietes ir apzinīgākas un prātīgākas autobraucējas nekā vīrieši. Analizējot statistikas datus, jāuzsver, ka sieviešu galvenās autovadīšanas iezīmes ir neuzmanība un paviršība, savukārt vīriešu – pārgalvīga braukšana, savu prasmju pārvērtēšana, kā arī agresīva autovadīšana. Arī BTA veiktās autovadītāju aptaujas par atļautā braukšanas ātruma ievērošanu rezultāti parāda līdzīgu tendenci – 54 % aptaujāto vīriešu atļauto braukšanas ātrumu pārsniedz regulāri, savukārt sievietes ātrumu pārsniedz daudz retāk – to atzinušas 35 % aptaujāto sieviešu. Vēl arvien atļautā braukšanas ātruma pasniegšana daudziem autovadītājiem ir nevis izņēmums, bet norma. Tikai 6% aptaujāto autovadītāju atzinuši, ka nekad nav pārsnieguši atļauto braukšanas ātrumu.

 

 

Oskars Hartmanis, „BTA Insurance Company” SE valdes loceklis: „Skaudrā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem liecina, ka situācijai uz Latvijas ceļiem un autovadītāju izglītošanai jāpievērš ievērojami lielāka uzmanība. Autovadītāju – gan sieviešu, gan vīriešu – izglītošanai, mūsuprāt, ir ļoti liela nozīme, lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu. Mēs kā Latvijas lielākā apdrošināšanas sabiedrība esam iesaistījušies šajā sabiedrības izglītošanas procesā. Šogad esam uzsākuši sadarbību ar Drošas braukšanas poligonu 333, un sadarbības ietvaros esam izveidojuši divas video instrukcijas, sniedzot padomus autovadītājiem, kā pareizi un droši veikt apdzīšanu un kā izvairīties vai rīkoties akvaplanēšanas laikā. Tāpat arī esam pārņēmuši Eiropas Savienības valstu pieredzi, proti, autovadītājiem, kuri apguvuši drošas braukšanas iemaņas Drošas braukšanas poligonā 333, piedāvājam lētākus BTA transporta apdrošināšanas pakalpojumus. Esam pārliecināti, ka pozitīvu rezultātu sabiedrības izglītošanā var panākt, ja atpūtu un izklaidi var apvienot ar vērtīgu zināšanu un prasmju apgūšanu. BTA Sieviešu dienas rallijs daudzām Latvijas dāmām ir kļuvis par neatņemamu Starptautiskās Sieviešu dienas atzīmēšanas pasākumu jaukā, krāšņā un vienlaikus nedaudz azartiskā gaisotnē. Esmu pārliecināts, ka 2014. gadā šo izklaides un atpūtas pasākumu papildinot ar vērtīgu drošas braukšanas iemaņu, prasmju un zināšanu pārbaudi, pasākums kļūs vēl vērtīgāks.”

 

 

Speciāls poligons zināšanu pārbaudei un BTA Drošas braukšanas josla

2014. gada „BTA Sieviešu dienas rallija” pulcēšanās vietā, modes un izklaides centrā „Riga Plaza”, sadarbībā ar CSDD tiks izveidots speciāls poligons, kurā dāmas, izmantojot aprīkojumu – „dzērāju brilles”, „trieciena estakādi” u.tml. varēs pārbaudīt savas zināšanas neparedzētās un pat ekstremālās situācijās uz ceļa.

 

 

Jānis Aizpors, CSDD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs: Par spīti daudzām kampaņām, ko esam realizējuši, skumji, bet vēl aizvien daudzi autovadītāji sēžas pie stūres alkohola reibumā, pārvērtē savas autovadīšanas prasmes un pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Vēl skumjāk ir tas, ka šo pārgalvju rīcības rezultātā ceļu satiksmes negadījumos ir daudz cietušo. Ik gadu mūsu statistika par ceļu satiksmes negadījumiem uzrāda, ka autovadītājus nepieciešams sistemātiski un praktiski izglītot ne tikai par to, ka pārgalvīga rīcība var izraisīt smagas sekas, bet arī pilnveidot autovadītāju zināšanas un prasmes drošā braukšanā. Tāpēc jebkuri pasākumi, kas vērsti šo praktisko zināšanu un iemaņu iegūšanā un pilnveidošanā, noteikti ir atbalstāmi. Esam –pārliecināti, ka „BTA Sieviešu dienas rallija” ietvars izveidotais drošas braukšanas poligons ļaus dāmām ne tikai pārliecināties par savām drošas braukšanas prasmēm, bet arī papildināt savas zināšanas un prasmes par auto vadīšanu ekstremālās situācijās uz ceļa.”

 

Pilnveidojot „BTA Sieviešu dienas rallija” norises koncepciju, 2014. gadā trasē tiks izveidota BTA Drošas braukšanas josla, kurā uzrādīties rezultāti tiks iekļauti arī rallija rezultātu kopvērtējumā.

 

 

BTA Sieviešu dienas rallijam 2014” norise, pieteikšanās un citi jaunumi

Kā jau ierasts, „BTA Sieviešu dienas rallija” dalībnieču reģistrēšanās pasākumam, pulcēšanās un auto tehniskā apskate notiks modes un izklaides centrā „Riga Plaza” 2014. gada 8. martā jau no plkst. 10:00. Savukārt pieteikšanās dalībai „BTA Sieviešu dienas rallijā 2014” sāksies jau no 2013. gada 21. decembra.

 

 

Gatis Dzeguze, „BTA Sieviešu dienas rallija” direktors: „Iepriekšējo gadu pieredze ir pierādījusi, ka Latvijas dāmām šāds pasākums ir nepieciešams. Jau aptuveni puse no 800 sievietēm, kuras piedalījās „BTA Sieviešu dienas rallijā 2013” bija pamēģinājušas savus spēkus arī 2012. gada rallijā. Dāmu interese ir ļoti liela. Šī gada pavasarī rallijā piedalījās 386 ekipāžas, taču „aiz strīpas palika” vēl vismaz 300 ekipāžas. Plānojot 2014. gada rallija norisi, esam paredzējuši, ka rallijā varēs piedalīties jau 550 ekipāžas. Papildus tam, ka 2014. gada rallijā liela uzmanība tiks pievērsta drošas braukšanas iemaņām, zināšanām un prasmēm, ir arī citi jaunumi, piemēram, esam izveidojuši vienkāršāku reģistrācijas sistēmu dalībai rallijā, ir būtiski uzlabota rallija rezultātu laika kontroles sistēma, lai ikviena dalībniece būtu droša par savu rezultātu, kā arī, protams, gaidāms jauns rallija maršruts. Pēc visu kontrolpunktu atrašanas norādītajā secībā un veiksmīga finiša, kā ierasts, dalībnieces gaidīs Sieviešu dienas ballīte, kas sāksies plkst. 21:00 modes un izklaides centra „Riga Plaza” 2. stāvā, ēdināšanas zonā. Visas pasākuma dienas garumā par jautru atmosfēru rūpēsies Kaspars Upaciers jeb Ufo, turklāt viņam šogad pievienosies pasākumu un TV raidījumu vadītājs Armands Simsons. Kā katru gadu, sumināsim pirmo trīs vietu ieguvējas, kā arī tiks pasniegtas vairākas organizatoru un sadarbības partneru sarūpētās balvas papildus nominācijās.”

 

Plašāku informāciju par „BTA Sieviešu dienas ralliju” var iegūt jaunajā pasākuma mājas lapā www.womensdayrally.com. Pieteikties dalībai „BTA Sieviešu dienas rallijā” varēs, apmeklējot BTA mājas lapu www.bta.lv, gan arī rallija oficiālo mājas lapu.

 

 

BTA Sieviešu dienas rallija” ģenerālsponsors ir apdrošināšanas sabiedrība „BTA Insurance Company” SE, pasākumu atbalsta – Ceļu satiksmes un drošības direkcija, modes un izklaides centrs „Rīga Plaza”. Oficiālais pasākuma auto – Ford.