RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Tex-Mex restorāns atklāj piemiņas plāksni par godu Latvijas latam

Tex-Mex restorāns atklāj piemiņas plāksni par godu Latvijas latam
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 18.07.2014. 13:14

Ceturtdien, 17. jūlijā Dzirnavu ielas Tex-Mex restorāna pagalmā, kas pazīstams kā Tekilas kvartāls, svinīgi tika atklāta piemiņas plāksne, kas veltīta Latvijas Republikas nacionālai naudas vienībai – latam, kā arī tika godināti Latvijas nacionālās valūtas dizaina autori.

 

Par to, lai ikvienā atnākušajā viesī mājotu pozitīvas un svinīgas emocijas, rūpējās TV seja Juris Šteinbergs un šarmantā Agnese Puriņa, restorānu tīkla Tex-Mex mārketinga speciāliste. Atklājot pasākumu, viņi iepazīstināja ar lata vēsturi un, izceļot nozīmīgākos vēstures brīžus, kas saistīti ar latu, akcentēja Latvijas nacionālās valūtas nozīmi valsts vēsturē. Savukārt pēc tam Žoržs Siksna izpildīja ļoti krāšņu muzikālo priekšnesumu, tostarp dziedot grupas “Aarzemnieki” sakomponēto dziesmu “Paldies Latiņam”, kas pacēla svinību sajūtas augstākajā līmenī.

 

Pēc muzikālajiem priekšnesumiem sekoja lata godināšanas svinīgās uzrunas. Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs Jundzis atzīmēja lata nozīmi Latvijas tautai: “Ir sajūta, ka ir aizgājis labs draugs. Varbūt nedaudz skumdina, ka lata ienākšanai bija nepieciešams ilgs laiks, taču aiziešana notika ļoti ātri. No vienas puses, šis ir skumjš brīdis, jo ir aizgājis labs draugs, tomēr ir arī svētku sajūta, jo ar latiņu tika piedzīvoti daudz pozitīvu brīžu. Savukārt kristīgajā ticībā ir minēts par augšāmcelšanos, tāpēc, iespējams, pēc ilgāka laika posma piedzīvosim lata atdzimšanu!”

 

“Esmu pārliecināts, ka lats katra latvieša sirdī ir uz ilgiem gadiem ierakstīts un tas nekur nepazudīs. Tas ir Latvijas simbols, kas valstij ļāva patiešām daudz sasniegt savā attīstībā. Tāpat vēlos izcelt, ka Milda uz eiro nekad nespēs līdzināties Mildai uz lata, tāpēc godināsim, apsveiksim un cienīsim latu! Mums ir ar ko lepoties,” teic Latvijas Universitātes profesors Andris Deniņš.

 

“Lats ir skaists un vērtīgs, un tas ir kā simbols Latvijai, ko mēs nekad neaizmirsīsim. Taču ir jāprot iet līdzi laikam un pielāgoties izmaiņām, tostarp saskatīt pozitīvās priekšrocības arī mūsu jaunajā valūtā. Starp citu, lats vēl joprojām ir kopā ar mums, tikai nedaudz pagājis nomaļus, jo Latvijas Bankas kasē latus un santīmus pieņems vienmēr,” saka Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

 

“Ilgus gadus lats jebkura cilvēka dienaskārtībā ieņēma vienu no prioritārajām vietām, tāpēc, lai cilvēki neaizmirstu par lata eksistenci, mēs izveidojām piemiņas plāksni. Tā vienmēr atradīsies uz mūsu restorāna sienas un atgādinās par sevi. Arī tūristi varēs vienmēr apskatīt Latvijas vienu no lielākajām kultūrvēsturiskajām vērtībām un saprast, ka Latvijas tautai lats vienmēr būs īpašā statusā. Uz plāksnes ir redzami datumi, kas saistās ar lata ieviešanu un tā pastāvēšanas beigām, taču mēs atstājam vēl vienu brīvu vietu, ar domu, ka vēsture var atkārtoties un lats atgriežas,” stāsta restorānu tīkla Tex-Mex mārketinga direktors Aleksejs Krivcuns.

 

Mākslinieka Oļega Ivaņenko veidotās lata piemiņas plāksnes atklāšanas ceremonijā piedalījās arī lata banknošu dizaina koncepcijas autors Valdis Ošiņš un monētu autori, kas tika sveikti ar skaļiem aplausiem un speciāli sarūpētām dāvanām no restorānu tīkla Tex-Mex un A/S Laima produkcijas.

 

“Man vislielākās emocijas bija brīdī, kad uzzināju par eiro ieviešanas lēmuma pieņemšanu. Pēc tam, janvārī iepērkoties, vairs nebija tik nostalģiskas sajūtas, jo tam tomēr tikām gatavoti ilgāku laika posmu. Latvieši jau ir tādi, kas savas emocijas uz āru neizrāda, arī es tajā skaitā. Pēc dabas esmu praktisks cilvēks un lietām vai saviem veidotājiem darbiem cenšos nepieķerties, tāpēc varu teikt, ka valūtas maiņa man bija nesāpīga,” stāsta Ilze Lībiete, lata monētas ar Nameja gredzena attēlu grafiskā dizaina autore.

 

“Man janvāra pirmā diena bija īpaša, jo veidoju arī eiro monētu ar Mildu, tāpēc vēlējos redzēt, kā tā izskatās. Lats bija ļoti skaists un savā ziņā īpaši izcēlās uz citu valstu valūtas fona. Citās valstīs uz naudas redzami pieminekļi, personas. Savukārt mums bija lasis, skudra, Daugava, un tie ir tikai daži piemēri. Mūsu monētu simbolika bija tas, kas pa īstam izceļ latviešu dabu,” stāsta Ligita Franckeviča, vairāku lata monētu un eiro monētas plastiskā veidojuma autore.

 

Visa vakara garumā klātesošajiem bija iespēja klausīties Dj Saint un saksofonista Alex muzikālos skaņdarbu, kā arī nofotografēties pie lata piemiņas plāksnes. Piemiņas plāksne ikvienam interesentam ir apskatāma restorāna Tex-Mex iekšpagalmā, Dzirnavu ielā 59.