RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Divas iedvesmojošas receptes Gavēņa laikam

Divas iedvesmojošas receptes Gavēņa laikam
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 12.12.2014. 10:39

Gavēnis ir fizisks un garīgs attīrīšanās rituāls, kas var kalpot par pamatu dzīvesveida maiņai, vairāk piedomājot par ķermeņa labsajūtu. Gavēņa laikā jāierobežo ēdienkarte, atsakoties no gaļas, saldumiem, kafijas un alkohola, lai ļautu ķermenim attīrīties un atjaunoties.

 

Galvenais pamatnoteikums šajā laikā ir pieticība, līdz ar to ēdienreizēs dominē graudaugi, kurus papildina dārzeņi, kas ļauj variēt ar maltītes izvēli. Taču gavēnis nebūt nenozīmē garlaicīgu, vienveidīgu vai nebaudāmu ēdienu. Tieši tādēļ restorāni “Tex-Mex” un “Tex-Mex Republic” piedāvā divas vienkāršas receptes, ar kurām paspilgtināt gavēņa ēdienkarti.

 

Tomātu biezzupa ar lēcām

 

Pagatavošana:

 

Sīpoliem un ķiplokiem veic pirmapstrādi, viegli apcep un savāra ar kapātiem tomātiem savā sulā, pievieno tomātu sulu un dārzeņu buljonu. Pievieno garšvielas un soju. Lēcas novāra sālsūdenī bez mērcēšanas, lai tās pēc iespējas mazāk plīstu. Zupu pasniedz 75°C karstumā, lej traukā un zupas vidū pievieno karstas lēcas. Dekorē ar kapātiem pētersīļiem.

 

Nepieciešams:

 

Tomāti savā sulā 145g

Sīpoli 33g

Kanādas lēcas pelēkās 15g

Turku lēcas oranžas 15g

Ķiploki 7g

Dārzeņu buljons 90g

Tomātu sula 60g

Soja 10g

Cukurs 3g

Sāls 1g

Pipari

Lauru lapas

Pētersīļi 4g

 

Arenčīnī

 

 

Pagatavošana:

 

Dārzeņiem veic pirmapstrādi. Lai pagatavotu rīsu bumbiņas, novāra rīsus. Dārzeņus ( burkānus, sīpolus ) sagriež smalkos kubiņos (2x2 mm), apcep uz sakarsētas pannas un pievieno novārītos rīsus, saldo krējumu un rīvētu sieru. Atdzesē un veido bumbiņas aptuveni 2 cm diametrā. Panē miltos – saldā krējumā - rīvmaizē un cep fritierī 180°C zeltaini brūnus.

 

Mērcei kubiņos sagriež dārzeņus (8x8 mm), uz sakarsētas pannas lej eļļu un apcep dārzeņus zeltaini brūnus. Pievieno nedaudz dārzeņu buljonu, pasautē, pievieno tomātu sulu, sāli, cukuru un timiāna lapiņas. Pasautē. Pasniedz zupas šķīvī kā attēlā. Pārber ar parito sieru un bazilika pesto.

 

Nepieciešams:

 

Rīsi 70g

Krievijas siers 30g

Burkāni 25g

Sīpoli 25g

Saldais krējums 60g

 

 

Mērcei:

Tomātu sula 150g

Burkāni 30g

Sīpoli 30g

Paprika 30g

Timiāns 3g

Ķiploki 15g

Sāls 2g

Cukurs 10g

Bazilika pesto 15g

Siers Parito 8g

Eļļa Valdo 10g

Rīvmaize 30g

Eļļa frī 30g

Diedzētie zirņi 5g