RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Laba ziņa dizaineriem: beidzot Latvijā pieejams godalgotais Filipa Starka jaucējkrāns

Laba ziņa dizaineriem: beidzot Latvijā pieejams godalgotais Filipa Starka jaucējkrāns
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 21.04.2015. 14:24

Latvijā kļuvis pieejams inovatīvākais pēdējo gadu meistardarbs vannasistabām – slavenā dizainera Filipa Starka caurspīdīgais izlietnes jaucējkrāns “Axor Starck V”. Iegūstot prestižā konkursa “Interjera inovāciju gada balva” nozīmīgāko nomināciju “Labākais no labākajiem”, šis dizaina etalons turpina savu uzvaras gājienu visā pasaulē, sasniedzot cienītājus arī Latvijā. 

 

Par 2015. gada spožāko dizaina jaunumu ir kļuvis neviens cits kā pasaulē pirmais caurspīdīgais izlietnes ūdens maisītājs ar virpuli “Axor Starck V. Šis ūdens maisītājs tapis, sadarbojoties uzņēmuma zīmola “Axor” vadītājam Filipam Grohem (Philippe Grohe) un ilggadējam uzņēmuma draugam, franču dizainerim Filipam Starkam (Philippe Starck). “Šis caurspīdīgais jaucējkrāns ar virpuli ir izraisījis sensāciju. Neapšaubāmi šis virpulis rada izbrīnu, tajā pašā laikā tas fascinē ar savu tehnisko izsmalcinātību, piemēram, noņemamo un viegli tīrāmo snīpi, kā arī ar zemo ūdens patēriņu. Tas ir maisītājs, kas reprezentē absolūtu minimālismu,” stāsta zīmola vadītājs Filips Grohe.

 

Pēdējā desmitgadē gan dizainā, gan arhitektūrā iezīmējas tendence konstrukcijā un produkta dizainā izcelt dabas konstruktīvi ideālo formu un funkcionalitāti. Šis maisītājs izceļ ūdens dinamisko kustību, kristālstikla daļa ļauj ieraudzīt ūdens plūdumu, caurspīdīgumu un neaptveramo dinamiku. Varētu teikt, ka šim produktam ir pat meditatīva funkcija,” par caurspīdīgo izlietnes jaucējkrānu stāsta interjera dizainere un arhitekte Santa Meikulāne.

 

Papildus tehniskajām funkcijām maisītājs sniedz iespēju redzēt ūdeni, padarot tā lietošanas procesu estētisku un pārskatāmu, kā arī lieliski iekļaujas vidē. Atklāti veidotā tekne veicina dabīgo ūdens plūduma izjūtu: lietotāja acu priekšā rotējošām kustībām ūdens iziet caur maisītāja korpusu, pēc tam mērojot brīvo kritienu izlietnē.

 

Latvijas iedzīvotāji šo produktu varētu uztvert ar lielu interesi. Mēs esam dizaina estēti, pāris desmitgadēs padziļināti esam piedzīvojuši un sekojuši līdzi itāļu, vācu un skandināvu dizaina produktu attīstībai, paralēli attīstot atsevišķus lokālus dizaina risinājumus. Tas viss veido pamatu estētiskai videi, jo sabiedrība ir pieradusi un pieprasa augstvērtīgu dizainu. Latvijā ir ļoti zinoši dizaina un arhitektūras jomas profesionāļi un ne mazāk būtiski – ārkārtīgi prasīgi un zinoši klienti,” situāciju Latvijā raksturo dizainere Santa Meikulāne.

 

Latvijā inovatīvo jaucējkrānu iespējams iegādāties veikalos “MC2” un “Komforts”, tomēr lielā pieprasījuma dēļ pasūtījums jāgaida no 8 līdz 10 nedēļām. Ūdens maisītāja cena svārstās no 900 līdz 1200 eiro, tam ir pieejamas dažādas modeļu variācijas. “Axor Starck V” jaucējkrāns nav no tiem dizaina produktiem, kurš tikai priecē acis, šis ūdens maisītājs ir arī ergonomisks un ērti kopjams – noņemot caurspīdīgo krāna snīpi, to var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā vai ar rokām.

 

Interjera inovāciju gada balva” tiek uzskatīts par pasaules prestižāko interjera un dizaina notikumu, tāpēc uzvara nominācijā “Labākais no labākajiem” ir īpaši svarīga. Katru gadu Ķelnē (Vācija) šis konkurss pulcē pasaules radošākos un drosmīgākos dizainerus. Tieši ar šī pasākuma palīdzību lielākā daļa dizaina inovāciju iegūst atpazīstamību visā pasaulē.