RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Sestdien Bauskā noskaidros gardākās kūkas cepēju Zemgalē

Sestdien Bauskā noskaidros gardākās kūkas cepēju Zemgalē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 01.07.2015. 12:56

Jau sestdien, 4. jūlijā Bauskā no plkst. 12.00 līdz 14.30 norisināsies Rimi Latvia rīkotā konkursa Latvijas gardākā kūka pirmais reģionālais pusfināls. Zemgales pusfinālā Bauskā tiksies desmit labākās kūku cepējas no Zemgales. Draudzīgā cīņā tiks noskaidrotas divas saimnieces, kuras aizstāvēs sava reģiona un kūkas godu konkursa finālā Rīgā, kā arī pretendēs uz Latvijas gardākās kūkas cepējas titulu. 

 

Kopumā dalībai konkursa reģionālajā pusfinālā Bauskā čaklās saimnieces no Zemgales – Bauskas, Dobeles, Jelgavas un citām pilsētām - iesniegušas 23 kūku receptes, kuru vidū ir gan tradicionālas lauku tortes, gan citi oriģināli un mazāk zināmi svētku gardumi. Zemgales saimnieču iesniegtās kūku receptes tika vērtētas pēc tādiem kritērijiem kā kūkas vizuālais noformējums un kūkas oriģinalitāte – receptes sastāvdaļu daudzveidība, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir pelnījusi iegūt Latvijas gardākās kūkas titulu. Latvijā pazīstami ēst gatavošanas eksperti – Rimi Gardēži – dalībai konkursa Zemgales pusfinālā izvirzījuši 10 kūku recepšu autores:

 

- Betiju Luīzi Kalēju (Betijas kūka)
- Ingu Eglīti (kūka „Rīts”)
- Birutu Velmeri (Pīlādžogu trifeļu kūka)
- Līgu Bandenieci-Silgaili (14&14)
- Ilzi Kupču (Vecmāmiņas mantojums)
- Agniju Ruhocku (citronkūka „Doroteja”)
- Kristīni Latvi (Meduskūka ar zemeņu pildījumu)
- Martu Šeškenu (Zemeņu – bazilika torte)
- Tamilu Novikovu (Burkānu torte ar Indijas riekstu krēmu)
- Artu Brikeri (Zemnieku kūka)

 

Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis norāda, ka izvēlēties desmit Zemgales pusfinālistes nebija viegls uzdevums: „Konkursam iesniegto kūku daudzveidība bija pārsteidzoša, turklāt vērtēšanu grūtāku padarīja fakts, ka kūkas šajā vērtēšanas posmā nebija iespējams nogaršot.” Ēst gatavošanas eksperts un labas garšas pazinējs novērojis, ka, lai gan Zemgales saimnieces ir iecienījušas cept biskvītkūkas ar krēmu, konkursam pieteiktajās kūku receptēs rodamas arī jaunas un interesantas garšu kombinācijas: „Mani pārsteidza tās Zemgales saimnieču receptes, kurās jaušamas kūkām netipisku sastāvdaļu kombinācijas, piemēram, izmantoti dažādi savdabīgi garšaugi un garšvielas. Tādēļ ar nepacietību gaidu Zemgales pusfinālu, lai jau klātienē vērtētu visu saimnieču veikumu un nogaršotu Zemgales konditorejas pērles,” stāsta Normunds Baranovskis.

 

Zemgales desmit gardākās kūkas Bauskā vērtēs ne vien Rimi Gardēži - Liene Zemīte, Normunds Baranovskis, Signe Meirāne un zināmā garšu eksperte Ilze Jurkāne -, bet arī Bauskas pilsētas mērs Raitis Ābelnieks. Viņi klātienē vērtēs ne vien kūku garšas bagātību, bet arī vizuālo noformējumu un Zemgales kūku cepēju meistarību. Katra reģiona pusfināla divas labāko recepšu autores dāvanā saņems virtuves kombainu. Vēlāk visi konkursa Latvijas gardākā kūka pusfinālu uzvarētāji tiksies Rīgā, lai sacenstos par galveno balvu – dāvanu karti no Rimi 500 eiro vērtībā un Latvijas gardākās kūkas cepēja titulu.

 

Zemgales reģiona kūku konkursa pusfināls Bauskā norisināsies pie tirdzniecības centra Rimi, mūzikas festivāla Country Bauska 2015 laikā. Pasākums tiks atklāts plkst.12.00, tā laikā par muzikālo baudījumu rūpēsies tādi mūziķi un grupas kā Flame and the Roltones, 6.jūdze, Cita diena un Aivars Birzgalis kopā ar grupu. Savukārt mazākie pasākuma apmeklētāji varēs radoši izpausties Rimi bērnu stūrītī. Pasākuma noslēgumā Rimi Gardēži klātesošos priecēs ar gardu pārsteigumu. Kas attiecas uz konkursa kūku degustēšanu pasākuma dienā, tad tās tiks nodotas Bauskas novada pašvaldības vispārējā tipa pansionātam Derpele, iepriecinot pansionāta iemītniekus šajā svētku dienā.