RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Tekilas kvartālā aizvadīts romu kultūras festivāla ieskaņu koncerts

Tekilas kvartālā aizvadīts romu kultūras festivāla ieskaņu koncerts
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 27.07.2015. 13:18

23. jūlijā, pašā Rīgas centrā, saulainā restorāna “Tex-Mex” pagalmā, Dzirnavu ielā 59, prezentējot meksikāņu un romu tautu kultūras esenci, norisinājies krāšņs Starptautiskā romu kultūras festivāla ieskaņu koncerts. Ar tradicionālo ēdienu un dzērienu paraugdemonstrējumiem, degustācijām un vienreizēju AME-ROMA koncertu vakara izskaņā, biedrība “Romu kultūras centrs” un restorāns “Tex-Mex” iepazīstināja ar romu kultūras mantojumu, kā arī vērsa uzmanību uz romu integrāciju Latvijā.

 

“Restorāns “Tex-Mex”, kā Teksasas un Meksikas apvienotās virtuves kulinārijas tradīciju ieviesējs Latvijā, atbalsta ne tikai meksikāņu kultūras stiprināšanu, bet iestājas par dažādu tautu kultūru vienlīdzību, kam spilgts apliecinājums ir romu kultūras festivāla ieskaņu koncerts šeit – Tekilas kvartālā. Rietumu sabiedrības modelis, uz kuru mēs tiecamies, ir atvērta sabiedrība, kas gatava cienīt, integrēt un baudīt dažādas tradīcijas savā kultūras pasaulē. Tādēļ “Tex-Mex” restorāns arī turpmāk kalpos kā tautu savstarpējās draudzības stiprināšanas platforma un vieta, kur vienuviet iepazīt krāšņo un dažādo pasaules tautu mantojumu,” stāsta restorānu tīkla “Tex-Mex” mārketinga speciāliste Agnese Puriņa.

 

Uz pasākumu pulcējās gan romi, kas ir Eiropā lielākā etniskā minoritāte, gan citu tautību pārstāvji, kas dzīvo Latvijā. Koncerta viesi tika iepazīstināti ar plašo romu kultūras mantojumu un tradīcijām. Ģitāru skaņu pavadīti, sanākušie varēja ne vien acīm baudīt interesantus nacionālās virtuves ēdienu un dzērienu paraugdemonstrējumus, bet arī tos nogaršot. Vakara izskaņā pasākuma apmeklētājus priecēja Latvijā populārā un harizmātiskā čigānu dziesmu un deju grupa “AME-ROMA”.

 

Ieskaņu koncerts restorāna “Tex-Mex” pagalmā ir pirmais vēstnesis Starptautiskajam romu kultūras festivālam, kas no 15. līdz 18. augustam bagātinās vasaras koncertprogrammu visā Latvijā. Ikgadējā romu kultūras festivāla ietvaros slaveni, starptautiska līmeņa ansambļi un solisti pulcēsies vienuviet, lai prezentētu romu pasaules kultūras pērles. Festivālu atbalstīs arī Rīgas pilsētas pašvaldība, kas izrādījusi iniciatīvu Rīgas pilsētas svētku ietvaros svētku programmā iekļaut romu ansambļus.

 

Festivāla laikā uzstāsies mākslinieki no visas pasaules, tostarp no Norvēģijas, Ungārijas, Maķedonijas, Francijas, Somijas, Spānijas, Ukrainas, Zviedrijas, Indijas, Itālijas, Latvijas, Izraēlas, Bulgārijas, Rumānijas, Lietuvas un Krievijas. Paužot atbalstu festivāla iniciatīvai, uzstāsies arī goda viesi ‐ starptautiski atzīti mūziķi, kam nav romu saknes, tādējādi atbalstot romu kultūru un integrāciju Latvijā.

 

Paralēli festivālam, 16. augustā Rīgas domes telpās norisināsies 9 Vispasaules romu kongress ar delegātiem no vairāk kā 30 valstīm. Viens no kongresa mērķiem ir Starptautiskās romu apvienības (International Romani Union) prezidenta vēlēšanas.

 

“Tas, ka 9 Vispasaules romu kongress šogad norisināsies tieši Latvijā nav nejaušība, jo tieši Latvijas romi ir būtisku iniciatīvu autori. Vēlamies turpināt darbu sadarbības un partnerības programmu virzienos, sadarbojoties ar tādām organizācijām kā Eiropas Komisija, “Sarkanais Krusts" un Eiropas Savienības dalībvalstu ombudi,” uzsvēra Normunds Rudevičs, Starptautiskās romu apvienības augstākais komisārs.