RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Rīgas starptautiskais filmu festivāls “2ANNAS” prezentē eksperimentālo īsfilmu programmu

Rīgas starptautiskais filmu festivāls “2ANNAS” prezentē eksperimentālo īsfilmu programmu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 06.08.2015. 12:10

Leģendārajā izklaides un atpūtas vietā “Klondaika” (Elizabetes iela 61) tika prezentēti labākie no Kino komūnas darbiem, kas tapuši 2008. gada radošajā akcijā “Kino komūna U35. Tās ietvaros režisoriem 24 stundu laikā bija jāizveido dažādu žanru īsfilmas, sākot no zinātniskās fantastiskas līdz pat erotikai. Kopumā vakara programmā bija 24 īsfilmas, kuras kino gardēžiem bija sagatavojis Rīgas starptautiskais filmu festivāls “2ANNAS”. 

 

“Elizabetes ielas “Klondaika” ir viena no populārākajām un vecākajām tīkla izklaides vietām, kas pavisam nesen, renovācijas rezultātā, ieguvusi jaunu izskatu un elpu. Veidojot jauno dizainu, vēlējāmies saglabāt arī šeit vēsturiski mītošo kino auru, kas te mājo jau kopš 1969. gada. Katrai ēkai ir savs īpašais stāsts, tāpēc sadarbībā ar “2Annas” uzsākām iniciatīvu, kas palīdzēs to saglabāt arī šeit – vietā, kur kādreiz bija kinoteātris “Spartaks”. Ļoti ceram, ka šāda īsfilmu prezentācija pie mums kļūs par tradīciju, tādā veidā palīdzot jaunajiem kino entuziastiem iegūt plašāku atpazīstamību,” stāsta Elizabetes ielas “Klondaika” mārketinga speciāliste Irina Blinkova.

 

“Šīs īsfilmas bija ļoti interesanta eksperimenta rezultāts. Tā ietvaros 24 stundu laikā bija jāizveido filmas, kas ir ļoti sarežģīts uzdevums. Neskatoties uz lielo izaicinājumu un miega trūkumu, visi dalībnieki lieliski tika ar šo uzdevumu galā. Brīžos, kad darbojies ar ierobežotiem resursiem, lielāks uzsvars tiek likts tieši uz filmas autoru izdomu un radošumu, kas šajās filmās tās netrūka,” stāsta starptautiskā īsfilmu festivāla “2ANNAS” direktors Viesturs Graždanovičs.

 

“Holivuda mani pieradinājusi pie lielbudžeta grāvējiem, tāpēc man bija liels pārsteigums skatoties šīs filmas. Katrai no tām bija savs stāsts jeb “odziņa”, kas to padara unikālu. Bija ļoti interesanti pavērot kā režisori apspēlē dažādas ikdienišķas situācijas un parādības. Savs šarms filmām bija tāds, ka īsfilmas uzņemtas Rīgā, tāpēc filmu “mesidžu” varēju asociēt pats ar sevi,” stāsta viens no pirmizrādes apmeklētājiem Jānis Krūmiņš.

 

Trīs dienu īsfilmu konkursa laikā uz 12 stundām bija „ieslēgtas” vairākas jauno filmu veidotāju komandas (festivāla 2ANNAS laureāti un citi Latvijas jaunie filmu veidotāji), izveidojot „vienas nakts rezidenci”. Šīs nakts laikā filmu veidotāju komandām bija jārada scenārijs piecu minūšu garai īsfilmai. Atlikušo 36 stundu laikā filmu veidotāji patstāvīgi uzfilmēja un samontēja materiālu.

 

Kino vakarā tika rādītas 2008. gada kino Komūna + Mūzika 2009. gada Kino Komūna Erotika un 2012. gada Kino Kumūna Kaceklis filmas.

 

 “Vadātājs”. Režisori: Jānis Krivāns, Armands Ērglis, Nils Hammers.

“Zalkša līgava”. Režisori: Kate Krolle, Lita Liepa, Atis Jākobsons

“Penetrators”. Režisori: Andris Vētra, Undīne Reinfelde, Agnese Bindere, Dace Briede.

“Viens”. Režisori: Ance Krieviņa, Linda Ģībiete.

“Lācenes piens”. Režisori: Raitis Valeskalns, Kaspars Grošs, Vents Grīnbaums.

“Muļķis”. Režisori: Raitis Zajaunčauskas, Jūlija Pauliņa, Edgars Kļaviņš.

“Resnais”. Režisori: Jānis Balodis, Toms Auniņš, Normunds Griestiņš.

“Jaunava”. Režisori: Dmitrijs Ščegoļevs, Justīne Eižvertiņa, Aigars Lielbārdis, Zane Pērkone, Jurijs Skorobogatovs.

 “The Wonderland” Mūzikls / Musical. Režisori:Lilli Tolp, Evi Parns, Krišjānis Ābols.

“2084” Zinātniskā fantastika / Sci-fi. Režisori: Sanita Grīna, Kristaps Krievs, Krii Kruu.

“Alises ideālais vīrietis/ Chick flick”. Režisori: Anna Meldrāja, Pēteris Riekstiņš, Paula Vītola.

“Kvak Kvak” Džeku filma / Guy film. Režisori: Arnolds Soms, Paulina Stoličnaja, Juliāns Katkovskis.

“Pārklājums” Mistika / Supernatural. Režisori: Agnese Surkova, Linda Ģībiete, Ance Krieviņa.

“Slēptie pakalniņi” Fantāzija / Fantasy film. Režisori:  Olafs Okonovs, Sanita Rībena, Mārīte Lempa, Zane Ruģēna – Bojāre