RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Baudas & izpriecas

Tbilisi dienas Rīgā noslēdz gruzīnu svētku mielasts par godu «Borjomi» 125 jubilejai

Tbilisi dienas Rīgā noslēdz gruzīnu svētku mielasts par godu «Borjomi» 125 jubilejai
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 15.10.2015. 18:25

Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Plaši atpazīstama ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi padara par īpašu un sirsnīgu rituālu. 

 

14. oktobrī restorānā «Locale» par godu slavenā un iecienītā gruzīnu minerālūdens «Borjomi» 125 gadu jubilejai, notika gruzīnu virtuves meistarklase un svētku mielasts, kas noslēdza no 12. līdz 14. oktobrim Rīgā notikušās Tbilisi dienas jeb «Tbilisobu».

 

Gruzīnu virtuvē atrodami tādi ēdieni, kas nav raksturīgi nevienai citai tautai, jogruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām pasaulē. Gruzijas vēstniecības Latvijā rīkotajā pasākumā, uz kuru tika aicināti diplomāti, politiķi un sabiedrībā pazīstami cilvēki, viesiem bija iespēja piedalīties gruzīnu virtuves meistarklasē un iepazīt populārāko gruzīnu virtuves ēdienu pagatavošanas mākslu, kā arī baudīt viena no slavenākajiem gruzīnu polifoniskās dziedāšanas ansambļa «Shvidkatsa» muzikālo priekšnesumu.

 

Gruzijas vēstnieks Teimuraz Janjalia: „Man, kā Gruzijas vēstniekam Latvijā, ir patiess prieks, ka pirmo reizi Rīgā tika atzīmētas Tbilisi dienas – Tbilisoba, kas Gruzijā tiks svinētas šajā nedēļas nogalē. Šo svētku laikā mēs vēlējāmies Latvijas iedzīvotājiem parādīt Gruzijas kultūras daudzveidību – Minankari emaljas mākslas darbus, gruzīnu polifoniskās dziedāšanas tradīcijas un arī nacionālo virtuvi kā neatņemamu Gruzijas kultūras sastāvdaļu.”

 

Uz dāsnā rudens dzīru galda, atzīmējot leģendārā minerālūdens «Borzomi» 125 gadu jubileju, viesus gaidīja tradicionālie gruzīnu kulinārijas šedevri - khinkali mīklas sainīši, kas pildīti ar gaļu un dažādiem zaļumiem, siera pīrāgs khačapuri, mtsvadi jeb šašliks un dažādas veģetārā ēdiena phali variācijas. Restorānā notika arī Gruzijas vīna un garšvielu degustācijas, kā arī gruzīnu virtuves šefpavāru meistarklase.

 

“Bijām priecīgi uzaicināt rīdziniekus atzīmēt mums tik nozīmīgo notikumu, kopā iepazīt svinību tradīcijas Gruzijā, jo tieši "Borjomi" jau 125 gadus ir neatņemama gruzīnu tautas svētku mielasta sastāvdaļa!”, atzīmē "Borjomi" mārketinga menedžere Baltijas valstīs Tatjana Rudiene.

 

Tbilisi dienu Rīgā ietvaros norisinājās vairāki pasākumi, kas sniedza ieskatu Gruzijas kultūrā un tradīcijās. 12.oktobrī galerijā «Mākslas banka» tika atklāta unikālās gruzīnu emaljas un rotu mākslas Minankari izstāde, taču nākošajā dienā Lielajā Ģildē ar koncertu uzstājās viens no slavenākajiem gruzīnu polifoniskās dziedāšanas ansambļiem «Shvidkatsa».

 

Tbilisi dienu Rīgā ģenerālsponsors ir Gruzijas minerālūdens "Borjomi". Sponsori un atbalstītāji: Gruzijas Ārlietu ministrija, Tbilisi domes kultūras centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Rīgas Dome, Lielā Ģilde, "OlainFarm", "Airbaltic", restorāns "Locale", aģentūra "Artist", aģentūra "Happy Nation", SIA "ITA Consultant", galerija "Mākslas Banka".