RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

Rīgā viesosies Tolstoja biogrāfijas autors

Rīgā viesosies Tolstoja biogrāfijas autors
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 04.12.2012. 18:24

Piektdien, 7. decembrī, LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā, Visvalža ielā 4a, notiks Pāvela Basinska grāmatas Ļevs Tolstojs. Bēgšana no paradīzes atvēršanas svētki. Pasākumā būs tikšanās ar grāmatas autoru Pāvelu Basinski. Būs iespēja noklausīties saistošu vēstījumu par autora izpētes darbu, par grāmatas tapšanas ideju un motīviem.

 

Ar aizraujošu stāstījumu pasākumu kuplinās Latvijas zinātnieks Dr.philol. Jānis Zālītis ar priekšlasījumu Tolstojs „pie latviešiem”. Fakts, ka krievu literatūras dižgars atstājis ievērojamu ietekmi un pēctecību Latvijā, ir saistošs kultūrvēsturiskā kontekstā. Jānis Zālītis 1987. gadā ir aizstāvējis disertāciju par Ļevu Tolstoju, un arī vēlākajos gados saglabājis interesi par Tolstoja ietekmi Latvijā.

 

Būs iespēja uzdot jautājumus grāmatas tulkotājai Lienei Akmens.

Pasākums notiks latviešu un krievu valodā. Aicināts ikviens interesents.

 

Grāmata Ļevs Tolstojs. Bēgšana no paradīzes ir starptautisks bestsellers, vairāk nekā gadu noturējusies Krievijas pirktāko grāmatu topos, šodien jau izdota lielākajās Eiropas valstīs. Grāmata ilustrēta ar retām fotogrāfijām no Jasnaja Poļanas muzejmājas un Ļeva Nikolajeviča Tolstoja Valsts muzeja arhīva.

 

Pirms 100 gadiem Jasnaja Poļanā notika kaut kas tāds, kas satricināja visu pasauli. Astoņdesmit divus gadus vecais rakstnieks – grāfs Ļevs Nikolajevičs Tolstojs – naktī slepus aizbēga no savām mājām un devās nezināmā virzienā. Dižā sirmgalvja aiziešanas un nāves apstākļi radījuši milzum daudz mītu un leģendu…

 

Pāvels Basinskis, mūsdienu rakstnieks un žurnālists, izmantojot dokumentus, tostarp arī arhīva materiālus, piedāvā nevis savu versiju par šiem notikumiem, bet gan vēsturiski pamatotu rekonstrukciju. Autors dzīvo Maskavā un šobrīd lielākoties ceļo pa pasauli, piedaloties savas grāmatas prezentācijas pasākumos un tiekoties ar lasītājiem.