RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

Latviski izdota Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa grāmata - Savā balsī

Latviski izdota Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa grāmata - Savā balsī
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 17.03.2015. 17:36

„Izdevniecība „Drukātava”” izdevusi Igaunijas prezidenta TomasaHendrikaIlvesa un viņa padomnieces Īvi Annas Masso grāmatu "Savā balsī", kuras 184 lapaspusēs interviju veidā apkopotas kaimiņvalsts prezidenta domas un pārdomas, parādot viņu ne tikai kā valstsvīru un domātāju, bet arī kā cilvēku un igauni ar interesantu domāšanu. Grāmata sākotnēji izdota Somijā un pamatā bija domāta šīs valsts lasītājiem, pēc tam tikai Igaunijā un tagad arī Latvijā.

 

Kā ievadā norāda Īvi Anna Masso, intervijas nepretendē nedz uz dzīves stāstu, nedz atmiņu krājumu, bet sniedz nedaudz vieglāku pārskatu par Ilvesa domām, iepazīstina ar to saknēm un nedaudz stāsta arī par viņa ceļu no emigrācijas līdz prezidenta krēslam. „Intervijas nav domātas tiem, kurus interesē politiķu aizkulišu intrigas vai valsts galvas personīgā dzīve. Šo sarunu mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar Ilvesa domāšanu”, norāda līdzautore.

 

Kaimiņzemes valstsvīra domu un pārdomu atklāsme vispirms iznākusi Somijā, pēc tam Igaunijā un nupat arī Latvijā. Intervijas tapušas sadarbībā ar Somijas lielāko izdevniecību WSOY kā papildinājums 2011. gada rudenī somu valodā iznākušam eseju krājumam. Līdz ar to interviju krājums vispirms bija domāts Somijas lasītājiem, kuri par Ilvesu zina mazāk nekā igauņu tauta. Tās vispirms tika rakstītas somu valodā un tikai pēc tam, kad dzimtenē radās interese par Somijā iznākušo darbu, arī igauniski.

 

Grāmatu latviski tulkojis Juris Putriņš. Grāmatas atvēršanas svētkos viņš norādīja: „Būdams prezidents, Tomass Hendriks Ilvess drosmīgi runā par patiesībā notikušo, par patiesi notiekošo un, gan tieši, gan netieši aicina mūs un dod paraugu mums patiesībā raudzīties atvērtām acīm”.

 

Izdevums jau tuvāko dienu laikā būs pieejams grāmatnīcās, kā arī izdevniecības interneta grāmatnīcā www.drukatava.lv.