RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

Vai ar delfīniem ir iespējams sarunāties?

Vai ar delfīniem ir iespējams sarunāties?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.04.2015. 13:34

“National Geographic Latvija” maija numurā gūstiet aizraujošu ieskatu dzīvnieku pasaulē. Delfīni tiek uzskatīti par vieniem no Zemes gudrākajiem radījumiem, taču vai tie patiesi spēj sarunāties savā starpā sarežģītā valodā? Bites ir izslavētas ar savu attapību un čaklumu. Šie kukaiņi ir atbildīgi par trešdaļu pārtikai nepieciešamo augu apputeksnēšanu pasaulē, taču tās apdraud dažādas ķimikālijas un nāvējošas ērces. Vai iespējams radīt superbiti, kura spēs izdzīvot mūsdienu apstākļos? Lasiet arī par pašu ražīgāko iekšzemes zvejas vietu – Mekongas upi – un uzziniet, kādas izmaiņas to ir skarušas un, kas to vēl sagaida. 

 

Mūsdienās aktīvi tiek pētīta delfīnu savstarpējā saziņa. „Roatanas Jūras zinātņu institūta salā pie Hondurasas krastiem afalīnas jeb pudeļdeguna delfīni ir pieredzējuši triku rādīšanas profesionāļi. Viņi ir apmācīti pēc komandas lēkt gaisā un griezt spirāles, atmuguriski uz astes slīdēt pa ūdens virsmu un māt ar krūšu spurām tūristiem, kuri šeit vairākas reizes nedēļā ierodas ar kruīza kuģiem.” Delfīni spēj sinhroni izpildīt visdažādākos manevrus, tomēr atvērts paliek jautājums par to kā viņi par to vienojas! „Iespējams, delfīni viens otru atdarina, bet varbūt apmainīšanās ar svilpieniem ūdenī pavisam burtiski ir plāna apspriešana.” Pētniekus gan vairāk interesē delfīnu domāšana, nevis dresūra. Lasi žurnālā par delfīnu saziņu un tās pētījumiem!

 

Ne tik senā pagātnē bites jau reiz tika izglābtas, radot jaunu, spēcīgu, miermīlīgu un čaklu biti, kura spēja pretoties tajā laikā izplatītajai Vaitas salas slimībai. Tomēr 2007. gadā pasauli pāršalca ziņas par „bišu saimju iznīkšanas sindromu”. Šī biedējošā parādība izplatījās visā pasaulē. „Šobrīd vairums pētnieku uzskata, ka tas ir nāvējošs kaitēkļu, patogēnu, pesticīdu un dzīves telpas samazināšanas kokteilis.” Ar kādām metodēm bites iespējams glābt? Vai atstāt notiekošo pašplūsmā un ļaut bitēm pašām evolūcijas ceļā tikt galā ar iznīkšanas sindromu? Vai atrisinājums ir bites – roboti? Atbildes meklē žurnālā!  

 

Mekonga ir 4200 kilometrus gara un ir septītā garākā upe Āzijā. Pie tam tajā vārds zivs ir uzskatāms par sinonīmu “pārtikai”, jo “kambodžieši un laosieši nozvejo vairāk saldūdens zivis uz vienu cilvēku nekā jebkur citur pasaulē”. Tomēr tas drīz mainīsies. Jau šobrīd gan zvejošana, gan upes ekosistēma tiek apdraudēta. Par to, kas šīs izmaiņas ir izraisījis un kāda nākotne tiek paredzēta šai upei un tās piekrastē dzīvojošajiem cilvēkiem, lasiet rakstā “Izmantot Mekongu vai to iznīcināt?”

 

Vēl lasiet par piena ceļu pasaulē un cilvēkā, Zemes sāli, gudrajām stāvvietām, romiešu dzīrēm un šimpanžu mātīšu viltīgo uzvedību. Kā vienmēr – acis priecēs krāšņas fotogrāfijas no visas pasaules!