RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

TOP 5 padomi pavasara dārzkopībā

TOP 5 padomi pavasara dārzkopībā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 07.05.2015. 18:16

Profesionāli dārzkopji līdz smalkākajām niansēm pārzina dārza iekopšanas un uzturēšanas noslēpumus. Savukārt iesācēji un citos darbos iegrimušie nereti pieļauj dažādas kļūdas, kuru dēļ viss dārzkopības prieks var izplēnēt.

 

Lai no tā izvairītos, ieklausies, ko stāsta dārza preču internetveikala „Bakker” eksperte Dace Šterne, Latvijas Universitātes docente un agronomijas zinātņu doktore.

 

1.Dārza darbu sasteigšana vai novēlošana

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir dārza darbu sasteigšana vai novēlošana. Piemēram, ja pārāk agri atsedz noēnotos augus, tie var apdegt pavasara saulē, ciest no pavasara salnām vai temperatūras svārstībām, bet, ja to novēlojam, tad augi zem seguma var izsust vai izstīdzēt.

 

2.Novēlota augļu koku balsināšana

Cita izplatīta kļūda ir pārāk vēla augļu koku stumbru balsināšana - tas jādara jau janvārī vai februārī, dienās, kad temperatūra turas virs nulles.

 

3. Pārāk slapjas augsnes apstrādāšana

Vēl viena kļūda ir pārāk slapjas augsnes apstrādāšana - tā jāuzsāk tikai tad, kad augsne irst, nesmērējas un neveido lielas pikas. Sevišķi nozīmīga augsnes apstrādāšanas laika izvēle ir smagās māla un smilšmāla augsnēs. Augsnes gatavību var noteikt, saspiežot to saujā un ļaujot krist no apmēram metra augstuma. Ja augsne sadrūp, tad tā ir stādīšanai gatava.

 

4. Aizmirstam par dekoratīvajiem augiem

Nereti dārzkopības entuziasti nepietiekamu uzmanību velta dekoratīvo augu kopšanai. Ja rudenī nav nogrieztas pārziedējušās ziedkopas, piemēram, rododendriem un Japānas spirejām, tad tas noteikti jāizdara pavasarī.

 

5. Augļu koku un krūmu veidošana

Augļu koku veidošanas laiks ir atkarīgs no mērķa, kādu ar vainaga veidošanu vēlamies panākt. Tradicionāli to dara ziemā vai agrā pavasarī. Ja vēlamies panākt spēcīgu dzinumu augšanu, augļu koku vainagi jāveido miera periodā. Savukārt, ja mērķis ir "nomierināt" koka augšanu, tad vainagus veido, sākoties plaukšanai. Jāveido arī krūmi, izgriežot vecos, aizlauztos, citādi bojātos, krūmu sabiezinošos zarus un dzinumus.