RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

Nepietiek naudas pirkumam: ko darīt, krāt vai ņemt kredītu?

Nepietiek naudas pirkumam: ko darīt, krāt vai ņemt kredītu?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 15.08.2017. 06:57

Vai jums kādreiz ir gadījies, ka nepietiek naudas pirkumam? Vai jūs kādreiz pats sev esat uzdevis jautājumu: kas ir izdevīgāk, sakrāt naudu vai paņemt kredītu? Bet varbūt esat interesējies, vai jaunie ātrie kredīti internetā ir spējīgi palīdzēt iegādāties nepieciešamo preci vai pakalpojumu?

 

Ir zināms, ka iegādāties dārgu preci, par kuru mēs nevaram samaksāt no saviem ikmēneša ienākumiem, var divos veidos:

  • Sakrāt naudu – katru mēnesi no saviem ienākumiem atlikt konkrētu naudas summu;
  • Aizņemties naudu – paņemt kredītu vai aizņemties naudu no kāda cilvēka.

Kurš no šiem variantiem ir labāks?

Ja jums nepietiek naudas elementāriem, ikdienišķiem pirkumiem, piemēram, pārtikas precēm, tad jums neder neviens no augstāk minētajiem variantiem, jo sakrāt naudu jūs vienkārši nebūsit spējīgs, bet aizdevums novedīs jūs tik tālu, ka naudas trūks vēl vairāk. Tādā gadījumā jums vajag nopietni aizdomāties par ģimenes budžeta plānošanu, iemācīties pareizi optimizēt izdevumus. Ja jums nepietiek naudas, aizdomājieties, ko jūs varat darīt, lai situācija mainītos.

 

Vēlreiz atgādinām - šajā gadījumā aizdevums jūs neglābs. Ja jums nepietiek naudas elementāru preču iegādei, tad pērkot tās kredītā, to izmaksas būs vēl lielākas, un naudas trūks vēl vairāk. Tātad, ja jūs šobrīd atrodaties finansiālajā bedrē vai jūtaties finansiāli nestabils, jūs nekādā gadījumā nedrīkstat ņemt aizdevumu. Domāt par kredīta ņemšanu drīkst tikai tad, ja esat finansiāli stabils; tas nozīmē, ka jūsu ienākumi ir lielāki par jūsu izdevumiem.

 

Ja jums nepietiek naudas, piemēram, dzīvokļa vai automašīnas iegādei, kā arī citu dārgu mantu iegādei, tad jūs varat izvēlēties: krāt naudu vai ņemt kredītu.

 

Izdevīgāk ir sakrāt naudu, ja:

 

Jūs vēlaties iegādāties preci, kas nepieder pie pirmās nepieciešamības preču kategorijas

 

Citiem vārdiem sakot, tās ir preces, bez kurām jūs varat iztikt. Visticamāk, ka vēlme iegādāties šo preci jums ir radusies pateicoties patērētāju sabiedrības, kurā mēs tagad dzīvojam, ietekmei. Daļa mūsdienu sabiedrības ir spējīga turēties tam pretī, bet daļa – nē; viņi peld “pa straumei” un cenšas būt tādi paši, kā visi citi. Ja jūs piederat pie šīs sabiedrības daļas, tad ņemt aizdevumu jums ir kategoriski aizliegts.

 

Jūsu ienākumi ir nestabili

 

Piemēram, jums nav stabilu ienākumu avotu vai arī ikmēneša ienākumu summa ir ļoti svārstīga. Tādos gadījumos nav garantijas, ka varēsit katru mēnesi veikt nepieciešamos maksājumus, līdz ar to jūs varat sabojāt savu kredītvēsturi. Kredītu drīkst ņemt tikai tad, ja jūs esat simtprocentīgi pārliecināts par savām spējām to atmaksāt.

 

Jūs vēlaties iegādāties jaunākās tehnoloģijas, kas ātri zaudē savu vērtību

 

Piemēram, viedtālruņus, datorus vai ko tamlīdzīgu. Visas tāda veida preces ļoti ātri morāli noveco un zaudē savu vērtību. Ja jūs nevarat izlemt, ko darīt - krāt naudu vai ņemt kredītu, tad priekšroku dodiet naudas krāšanai, jo uzkrātie līdzekļi un preces cena “virzīsies viena otrai pretī”. Ja jūs ņemsit aizdevumu, tad pārmaksa sanāks vēl lielāka, jo tajā brīdī, kad beigsit to maksāt, jūsu rīcībā būs savu vērtību zaudējusi manta un milzīga pārmaksa.

 

Izdevīgāk ir ņemt kredītu, ja:

 

Jūs vēlaties steidzami iegādāties pirmās nepieciešamības preci vai pakalpojumu

 

Piemēram, jums salūza ledusskapis, un saremontēt to vairs nav iespējams, bet naudas iegādāties jaunu jums nav. Kamēr jūs krāsit naudu, jums vienkārši nebūs kur glabāt produktus. Vēl viens piemērs - jums salūza automašīna, ar kuru jūs braucat uz darbu, sabiedriskā transporta pieturas blakus nav, naudas saremontēt automašīnu arī nav. Tātad, ja jums nav automašīnas, jūs varat pazaudēt darbu un jums neatliek nekas cits, kā ņemt kredītu.

 

Jums ir nepieciešami līdzekļi mājokļa īrēšanai vai iegādei

 

Ja jums nav kur dzīvot un pēc aprēķinu veikšanas jūs redzat, ka hipotekārā kredīta maksājuma un īres naudas summas ir aptuveni vienādas, tad ir skaidrs, ka priekšrocību, iegādājoties mājokli, ir daudz vairāk nekā to īrējot. Tādā gadījumā labāk būs ņemt hipotekāro kredītu, nevis krāt naudu.

 

Viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu, kas ir labāks - naudas uzkrājumi vai aizdevums – nav iespējams. Vieniem jebkurš aizdevums, piemēram, gan patēriņa kredīts privātpersonām, gan hipotekārais kredīts nesīs tikai labu, bet citiem palīdzēs iekļūt dziļā finansiālajā bedrē. Aizdevums ir jāņem tikai tad, kad tas patiešām ir nepieciešams, turklāt, vienmēr vajag izvērtēt savas iespējas kredītu atmaksāt. Veidot naudas uzkrājumus jūs varat sākt jebkurā brīdi - tie jums palīdzēs atrisināt situācijas, kas ir saistītas ar neparedzētiem naudas izdevumiem, turklāt, nevis pasliktinās, bet gan tikai uzlabos jūsu finansiālo stāvokli.