RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Lasāmviela

Noderīgi finanšu padomi jauniešiem

Noderīgi finanšu padomi jauniešiem
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 19.09.2017. 10:16

Jaunība ir laiks, kad gribas kārtīgi izbaudīt dzīvi, nedomājot par rītdienu. Ļoti daudzi jaunieši, kas tikko sākuši pelnīt naudu un dzīvot patstāvīgi domā, ka beidzot ir iegūta neatkarība un var sākties viņu dzīves skaistākais laiks. Jaunība tiešām arī ir lielisks dzīves posms, ko noteikti vajadzētu izbaudīt, taču tas nenozīmē, ka nav jādomā par nākotni, jo īpaši tad, ja runa ir par finansēm. Protams, kad beidzot visi ceļi ir vaļā, ir pieejama nauda un jauni ātrie kredīti Somijā (uusi pikavippi suomeksi), rodas vēlme kārtīgi uzdzīvot, bet par jaunībā pieļautajām finanšu kļūdām var nākties maksāt visu dzīvi. Lai šādas kļūdas nepieļautu, ņemiet vērā sekojošos padomus.

 

Nedzīvojiet pāri saviem līdzekļiem

 

Ļoti svarīgi ir jau sākumā apgūt prasmi taupīt un nedzīvot pāri saviem līdzekļiem. Daudzi jaunieši domā, ka sākumā papriecāsies un pabaudīs dzīvi, bet taupīt sāks tad, kad viņiem būs ģimene un stabila finansiālā situācija būs tiešām nepieciešama. Diemžēl tā notiek reti. Ja cilvēks pierod pie izšķērdības, tad, visticamāk, viņš tā arī nodzīvos visu savu mūžu. Ir grūti mainīt gadu laikā izveidotus ieradumus un piespiest sevi attiekties no visa, kas līdz šim tika uzskatīts par pašsaprotamu. Tieši tāpēc jau no pirmās dienas ir jāpieradina sevi pie atbildīgas finanšu pārvaldīšanas un labām finanšu manierēm.

 

Veidojiet uzkrājumus no pirmās algas dienas

 

Līdzīgi ir arī ar uzkrājumiem. Nereti jaunieši nevēlas veidot uzkrājumus jau no pirmās algas dienas, jo domā, ka tam tāpat vēl būs gana daudz laika. Pirmkārt, kā, jau tika minēts iepriekš, ja pareizi finanšu ieradumi netiks piekopti jau sākumā, jūs pieradīsiet pie tā un nekad nevēlēsieties taupīt. Otrkārt, finansiālās problēmas var piemeklēt ikvienu, jebkurā vecumā. Arī tikko uzsākot patstāvīgu dzīvi var gadīties, ka jums zūd ienākumu avots vai uzrodas kādi milzīgi, neparedzēti tēriņi un bez uzkrājumu fonda būs vien jāķeras klāt oficiāliem vai neoficiāliem aizdevumiem. Diez vai gribēsiet uzsākt patstāvīgo dzīvi ar nebeidzamiem parādiem un bažām par savām finansēm.

 

Sāciet investēt

 

Par investēšanu jaunieši domā vēl mazāk. Reti kurš vēlas savus brīvos līdzekļus padarīt  nepieejamus, turklāt vairums investēšanu uzskata par ko ļoti sarežģītu un nepieejamu. Pirmkārt, investēt ir jāsāk pēc iespējas agrāk, jo tad atdeve būs arvien lielāka, turklāt jaunībā ir iespējams uzņemties lielāku risku, jo ilgtermiņā investīcijas tāpat lielākoties atmaksājas. Otrkārt, investīcijas tiešām nav nekas sarežģīts, jo īpaši jauniešiem, kam pieejamas dažnedažādas informācijas tehnoloģijas, kas var palīdzēt iepazīt investēšanas procesus gan teorētiski gan praktiski.

 

Fokusējieties uz karjeras izaugsmi

 

Vēl jauniešiem sākumā ļoti būtiski ir fokusēties uz karjeru un pieredzes gūšanu, nevis tikai naudas pelnīšanu. Daudzi jaunieši izvēlas vispār nestudēt un neapgūt nekādu profesiju, vai arī pēc mācībām nestrādāt savā profesijā un tā vietā strādāt darbu, kur uzreiz pieejams augstāks atalgojums. Tas novedīs pie tā, ka visu mūžu šajā darbā arī nostrādāsiet bez izaugsmes iespējām. Ir jādomā uz priekšu. Sāciet no apakšas vai strādājiet brīvprātīgo darbu, ja tas nepieciešams karjeras izaugsmei, bet nekādā gadījumā nepieļaujiet to, ka jūs alkatības dēļ sabojājiet karjeras iespējas.

 

Neuzņemieties nevajadzīgas kredītsaistības

 

Visbeidzot, ļoti svarīgi ir maksimāli censties izvairīties no kredītsaistībām. Protams, var gadīties, ka kredīts ir tiešām vajadzīgs, piemēram, studiju kredīts ir pieļaujams, ja tā ir vienīgā iespēja studēt, taču jāizvairās ir no kredītsaistībām, kas nav gluži ārkārtas nepieciešamība. Ne velti ļoti daudzi kreditori uzskata, ka 18 gadi jeb, kā saka somi, 18v nav pietiekošs vecums, lai tiktu piešķirts aizdevums. Jauniešiem vienkārši kredīti nereti šķiet ļoti vilinoši un daudzi to uzskata par iespēju nodrošināt sev labāku dzīvesveidu, taču tā nav. Tie ir tikai lieli izdevumi un liels risks, turklāt jaunībā sabojāta kredītvēsture var vajājāt jūs visu atlikušo dzīvi.