RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Radīta iespēja katram izmazgāt valsts karogu

Radīta iespēja katram izmazgāt valsts karogu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 05.11.2012. 16:58

No 5. līdz 10. novembrim, aicinot Latvijas iedzīvotājus parūpēties par valsts sarkanbaltsarkano simbolu, Rīgā darbosies Electrolux tīro karogu punkts. Ikvienam ir iespēja atnest savu Latvijas valsts karogu, lai tas par brīvu taptu izmazgāts, izžāvēts un izgludināts un lai nākamajā dienā to saņemtu sakoptu novembra svētkiem. 

 

„Vairs nav tas laiks, kad par Latvijas karoga iezīmēšanu skolas kladē būtu jābaidās. Šodien ar sarkanbaltsarkano karogu varam lepoties arī publiski. Lai lepotos, nepieciešams karogu arī sapost svētkiem. Ceram, ka ar laiku karoga sapošana katram kļūst par ierastu rituālu pirms Latvijas dzimšanas dienas, tāpat kā kūkas sagādāšana katram pašam savai jubilejai. Turklāt ar mūsdienu tehnikas iespējām to spēj paveikt katrs pats savās mājās,” atzīst Electrolux Latvia vadītājs Eduards Reneslācis.

 

Punkta atklāšanā Latvijas valsts karoga likuma autore, LR Ārlietu ministrijas Valsts protokola 2. sekretāre Sintija Stipre, skaidrojot Latvijas valsts karoga likuma normas un karoga lietošanas galvenos principus, uzsvēra: „Sarkanbaltsarkanais karogs kā Latvijas valsts simbols ir nostiprināts Satversmē, taču praksē tam ir daudz plašāka nozīme. Karogs ir gan valsts atpazīšanas zīme, gan nacionālās piederības zīme, gan visas tautas simbols. Karogs iemieso vērtību skalu, ar kuru identificējam sevi un simboliskā veidā atspoguļo tautas vēsturi un attīstību gadsimtu garumā. Tādēļ cieņas izrādīšana valsts karogam ir pašsaprotama. Viens no cieņas izrādīšanas veidiem ir tīra, izgludināta un nebojāta valsts karoga lietošana.”

 

Monogrāfijas „Sarkanbaltsarkanās – Latvijas karoga krāsas” autors Dr. hist. Tālis Vigo Pumpuriņš skaidroja, kā Latvijas valsts karoga ceļš ir attīstījies no literārā prototipa, kad 13. gadsimtā Atskaņu hronikā minētais cēsnieku sarkanbaltsarkanais karogs 19. gadsimta beigās kļūst par latviešu tautas krāsām, bet pēc Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gadā - par Latvijas valsts simbolu.

 

„Arī svētku dienās jāatceras par drošības jautājumiem. Pirmkārt, dodoties uz valsts svētku pasākumiem publiskās vietās, jāseko personīgo mantu, tai skaitā telefonu, atslēgu, maku, drošībai. Otrkārt, atgriežoties no pasākumiem, iesaku izvēlēties apgaismotākos maršrutus, doties mājās kopā, nevis vienatnē. Treškārt, pirms gulētiešanas pārliecināties, vai durvis ir aizslēgtas, ko nereti iedzīvotāji aizmirst, bet ļaunprāši izmanto,” uzsvēra drošības kompānijas GRIFS AG korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs.

 

Savukārt tīrītavas IRVE pārstāve Dace Tapiņa norādīja, ka būtiski ir atcerēties par valsts karoga tīrību ne tikai pirms svētku dienām, bet savlaicīgi to iztīrīt arī pēc lietošanas svētku dienās, lai pagarinātu karoga mūža ilgumu.

 

Electrolux tīro karogu punkts, kas pirmssvētku nedēļā atrodas Latvijas Pasta filiāles „Sakta” telpās, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, būs atvērts apmeklētājiem no 5. līdz 10. novembrim, darbadienās no plkst. 8.30 līdz 12.30, bet sestdienā no plkst. 9.00 līdz 12.30. Latvijas iedzīvotāji ir aicināti atnest savus Latvijas sarkanbaltsarkanos karogus sakopšanai par brīvu – mazgāšanai, žāvēšanai, gludināšanai, lai laikus sagatavotos valsts svētku dienām.

 

Tīro karogu punkts ir uzņēmuma Electrolux Latvia sociālās atbildības iniciatīva, kas norisinās sadarbībā ar VAS Latvijas Pasts, drošības kompāniju GRIFS AG, tīrītavu IRVE, VAS Valsts nekustamie īpašumi.

 

Praktiski padomi karoga kopšanā: http://ej.uz/padomikarogam.