RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Pēcsvētku laikā klajā nāk eksperimentāls projekts - Ziemassvētku eglīšu glābšana

Pēcsvētku laikā klajā nāk eksperimentāls projekts  - Ziemassvētku eglīšu glābšana
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 05.01.2015. 20:06

Līdz ar Ziemassvētku brīvdienu noslēgšanos ik gadu pie Rīgas atkritumu urnām un dzīvokļu ēku pagalmos un nostūros paveras skumja aina - kaudzēm samestas nobirušas visskaistākās svētku rotas – eglītes, kuras nereti tā mētājas, kamēr māju apsaimniekotāji atraduši veidu to sadalīšanai un nogādei izmešanai vai pēcapstrādei. 

 

Par spīti ikgadējām informatīvajām kampaņām ar aicinājumu neizcirst Latvijas egļu mežus vai izmantot podiņos audzētās eglītes māju rotāšanai, tomēr nevar nosodīt vēlmi gada skaistākajos svētkos iepriecināt ģimeni un bērnus ar pēc skujām un sveķiem smaržojošo svētku rotu - eglīti, kura tiek izrotāta ar spožām dekorācijām, bērni pie tās skaita dzejolīšus, zem zariem tiek slēptas dāvanas un mēs iemūžinām šos procesus fotogrāfijās. Nepilnu mēnesi eglītes ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Taču, kad svētki paiet un dāvanas izdalītas, egļu rotas atgriežas kastē, bet eglīte paliek viena. Rīgā un citās Latvijās pilsētās tā nereti atrod vietu pie atkritumu kastēm, vārtu rūmēs un tiek izmesta viena un nevajadzīga, radot pietiekami nepievilcīgu kopskatu un iespaidu par patērētāja kultūras vienaldzību un egoismu.

 

Tā tapis eksperimentāls projekts - Ziemassvētku eglīšu glābšanas kampaņa jeb nogādāšana uz eglīšu debesīm. Galvenais idejas autors Helmuts Bēķis stāsta, ka šī varētu būt lieliska tradīcija, kā ne tikai atrisināt egļu izmešanas un savākšanas praktisko pusi, bet turpināt Ziemassvētku stāstu ģimenes un īpaši bērnu vidū. „Mēs piedāvajam aizsūtīt savu eglīti uz eglīšu debesīm - uz vietu, kur Ziemassvētki ir katru dienu, tādējādi iepriecinot bērnus un tuviniekus un pavadot tās pēdējās gaitās”, stāsta Helmuts. „Noorganizēt savas eglītes aizgādāšanu uz egļu paradīzi var pavisam vienkārši, sekojot šī projekta sociālā medija Facebook lapai, noskaidrojot, kad Eglīšu debešu komanda ir jūsu rajonā un piezvanot un piesakot savu eglīti aizvešanai. Mēs to paveiksim par EUR 3-5,-!”

 

Pagaidām projekta komanda ir ļoti optimistiski noskaņota, jau ir pirmie pierasījumi pēc eglīšu izvešanas un idejas līdzautors Toms Barons Luiķis uzsver, ka pārmetumi vai skeptiski komentāri par pelnīšanu uz egļu rēķina ir lieki un nepamatoti. Kampaņas mērķis ir aizināt iedzīvotājus būt PRET eglīšu izmešanu atkritumos pēc svētkiem, tādējādi rūpējoties arī par apkārtējo vidi. Veiksmīgas projekta izdošanās rezultātā Eglīšu debešu komanda nākamgad izvērtīs akciju plašāk un savu pakalpojumu piedāvās māju apsaimniekotajiem un pašvaldībām, palīdzot organizēt pilsētvides sakopšanu.