RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Kā maza vabole Ameriku ēd

Kā maza vabole Ameriku ēd
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 02.04.2015. 14:42

“National Geographic Latvija” aprīļa numurā ieskatieties pagātnes un tagadnes spilgtākajos notikumos. Piedāvājam apskatīt skaistākās 25 gadu laikā uzņemtās kosmosa fotogrāfijas, sekot prezidenta Linkolna bēru maršrutam un uzziniet, kādēļ ASV par viņa nāvi sēroja kā vēl nekad iepriekš. Tāpat lasiet par Romas sirdī esošo Trajāna kolonnu - vienu no iespaidīgākajiem pieminekļiem, kas izdzīvojis Romas impērijas krišanu. Un iepazīstieties arī ar mazu, nešpetnu vabolīti, kas jau izpostījusi ASV mežus rietumos un iesākto neplāno pārtraukt.

 

 

1990. gadā orbītā nogādātais Habla teleskops uzreiz atteicās darboties. „Tā vietā, lai fokusētu skatu uz mērķiem debesīs, teleskops drebēja un kratījās.” Vēl ļaunāk – tuvredzīgais teleskops pārbijās no zvaigžņu gaismas un iekrita elektroniskā komā. Kosmosa kuģu apkalpe veica piecas misijas, lai atdzīvināto šo 11 tonnas smago negadījumu. Taču no neveiksmes tas kļuva par vienu no ražīgākajiem un populārākajiem zinātnieku radītajiem instrumentiem pasaulē, šis teleskops jau 25 gadus rada žilbinoši skaistus kosmiskā teleskopa uzņēmumus. Šajā numurā piedāvājam iepazīties ar Habla teleskopa vadošā attēlveidošanas speciālista desmit iecienītākajiem attēliem.

 

Atskatoties tālākā pagātnē, 1865. gada aprīlī, kad atentātā tika nogalināts ASV prezidents Abrahams Linkolns, ASV par tautas varoni sēroja kā vēl nekad iepriekš. „Nākamajās nedēļās pēc prezidenta nāves bēru vilciens ar prezidenta mirstīgajām atliekām, izmetot plašu loku, veica ceļu no Vašingtonas līdz Springfīldai Ilinoisas štatā, kur prezidents ilgus gadus dzīvojis. Aptuveni miljons amerikāņu piegāja pie Linkolna atvērtā zārka, lai kritušo vadoni skatītu sejā. Vēl daudzi miljoni – līdz pat trešdaļai no visiem Ziemeļu štata iedzīvotājiem – klātienē vēroja garāmbraucošo procesiju.” Atentāta 150. gadadienā cilvēki joprojām piemin Lielo atbrīvotāju Linkolnu un viņa atstāto mantojumu. Vairāk par šo vēsturisko notikumu lasiet rakstā “Linkolns”.

 

Tāpat aicinām ieskatīties vēl senākā vēsturē. „38 metrus augsta, marmorā kalta, no 155 smalki izcirstām ainām, veidotas frīzes apvīta, apbrīnojamā Trajāna kolonna ir kara dienasgrāmata, kas slejas pār Romu. Tā stāsta, kā imperators uzvarēja nežēlīgu, bet drosmīgu ienaidnieku.” Romas sirdī esošā kolonna pastāv jau vairāk nekā 1900 gadu, taču pētnieki joprojām cenšas saprast, kā tā tikusi uzbūvēta.

Atgriežoties tagadnē, ASV rietumos postījumus nodara mazā, taču nešpetnā vabolīte – lūksngrauzis. Gadsimtiem ilgi meži un lūksngrauži sadzīvoja – kukaiņi iznīcināja vājākus un vecākus kokus, tādejādi atveseļojot mežu. Siltuma un sausuma pieaugums, ko izraisījušas klimata pārmaiņas, izjaucis šo līdzsvaru. Tagad šis kukainis nežēlojot izposta pasakainas ainavas, aiz sevis atstājot vien skumja paskata kailus stumbrus. Lai apturētu kukaiņu karagājienu, tiek izcirsti meži lielās platībās. Vai nelaimei ir cits risinājums? Vai no šī mazā briesmoņa jābaidās arī citviet pasaulē? Atbildes meklē žurnālā!

 

Vēl lasiet par to, kādi visneiedomājamākie sīkumi ietekmē aviokompāniju biļešu cenas, piedzīvojiet impresionisma rītausmu, uzziniet, kā klimata pārmaiņas ietekmē gājputnus un to, kā atjautīga cilvēku rīcība tos glābj, kā arī skatiet neparastās Argentīnas identitātes! Kā vienmēr – acis priecēs krāšņas fotogrāfijas no visas pasaules!