RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

FOTO: Neticami! Lūk, unikāls augs, kas ražo tomātus un kartupeļus

FOTO: Neticami! Lūk, unikāls augs, kas ražo tomātus un kartupeļus
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 16.04.2015. 12:44

Pasaulē nav daudz augu, kas ražotu vairākas kultūras. Iepazīstinām ar vienu no neparastākajiem selekcijas ceļā iegūtajiem eksemplāriem – tas ir ’TomTato’, no kura tu varēsi novākt gan saldus ķiršu tomātus, gan brīnišķīgus kartupeļus. 

 

 „’TomTato’ tiešām ir pārsteidzošs augs, kas ir vienkārši audzējams,“ stāsta internetveikala „Bakker” dārzkopības eksperte Ilze Žola.

 

Pēc viņas teiktā, kopšana ir tāda pati kā jebkurai tomātu šķirnei, bet kartupeļu dēļ to vajag stādīt dziļāk un augšanas periodā nedaudz uzbērt auglīgu augsni. Vēl jāatceras, ka šie augi īpaši jāsaudzē no aukstuma.

 

Pēc iegādes ’TomTato’ stādi lielā, ar svaigu augsni pildītā puķu podā. Vislabāko ražu iegūsi, ja to audzēsi siltumnīcā, lodžijā vai ziemas dārzā. Tiklīdz nakts salnu periods ir pagājis un naktī temperatūra pieturas virs +12 °C, ’TomTato’ var arī iznest ārā, taču tas jādara ar īpašu piesardzību.

 

Pie katra auga iespraud bambusa balsta mietiņu, pie kura to atsien ar atsiešanai paredzētu stiepli. Ja augus audzē siltumnīcā, tad balstam un atsiešanai var izmantot arī auklas, kurās ’TomTato’ auga pamatstumbru ievieto no apakšas uz augšu.

 

Novākt ražu ir pavisam vienkārši – tomātus nogriez ar asu nazi vai šķērēm. Ja laiks ir labs, augļus var atstāt uz auga, līdz tie nogatavojas un kļūst sarkani. Raža gan būs labāka, ja tomātus nogatavināsiet pēc novākšanas. Tādējādi ’TomTato’ būs vairāk enerģijas jaunu augļu briedināšanai. Kartupeļus novāc sezonas beigās.

 

Gan ’TomTato’, gan citus eksotiskus un īpatnējus augus vari iegādāties interneta veikalā „Bakker“, kas darbojas arī Latvijā.