RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Pētījums: Dailes teātris vairāk nekā „Facebook” uzlabo Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti

Pētījums: Dailes teātris vairāk nekā „Facebook” uzlabo Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.04.2015. 13:55

Dailes teātris uzlabo Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti vairāk nekā populārā sociālās saziņas vietne „Facebook”, liecina pētījums “Meaningful Brands” („Jēgpilni zīmoli”), kurā izvērtēta pazīstamu zīmolu nozīme sabiedrības labklājības vairošanā. 

 

Vaicāti, kurš zīmols visvairāk uzlabo viņu dzīves kvalitāti, teju trīs ceturtdaļas jeb 73% aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju norādīja, ka tas ir Dailes teātris, savukārt par pieciem procentiem mazāk jeb 68% ļaužu minēja „Facebook”.

 

Dailes teātris un „Facebook” ir starp TOP10 Latvijas zīmoliem, kuri aplūkoti pētījumā, kas Latvijā šogad notika otro reizi, un dzīves kvalitāte ir viens no parametriem, pēc kura tapis zīmolu reitings.

 

Pagājušajā gadā pirmajā pozīcijā Latvijā pārstāvēto zīmolu vidū ierindojās interneta meklētājprogramma „Google”, bet otrajā un trešajā vietā attiecīgi tūlītējās ziņojumapmaiņas programma „Skype” un Dziesmu un deju svētki.

 

Šogad pētījumā ir apskatīti 262 zīmoli, kurus vērtēja 2894 respondenti. Starp zīmoliem ir ne tikai uzņēmumi un produkti, bet arī politiķi, slavenības, augstākās izglītības mācību iestādes un kultūras pasākumi.

 

Pētījums sniedz iespēju salīdzināt iedzīvotāju vērtējumu par dzīves kvalitāti kopumā 34 pasaules valstīs, uzzināt kurā vietā ir Latvija un abas pārējās Baltijas valstis, kādi parametri ietekmē dzīves kvalitāti un kāda ir zīmolu loma šo parametru vērtēšanā.

 

Zīmoli, kuri visvairāk ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti un kuru pazušana no tirgus visvairāk uztrauktu mūsu valsts iedzīvotājus, tiks atklāti seminārā, kas ceturtdien, 7. maijā, norisināsies Rīgā, konferenču centrā „Citadele”, no plkst. 14.00 līdz 17.00.

 

Seminārā uzstāsies „IDEA Group” vadītājs Latvijā Ģirts Ozoliņš, „IDEA Group” stratēģijas direktors Mauri Sēts, „IDEA Havas Media” stratēģijas direktors Kaspars Ulsts, „IDEA Metrix” stratēģijas direktors Gatis Lubāns.

 

„Pētījums izgaismo, ka cilvēki novērtē jēgpilnus zīmolus, kas sniedz labumu sabiedrībai, un ir gatavi par tiem maksāt vairāk. Tomēr kopumā iedzīvotāji uzskata, ka zīmolu devums kopējās labklājības celšanā nav pietiekams, turklāt pastāv vairāki trūkumi zīmolu un indivīda savstarpējo attiecību veidošanā,” komentēja Ozoliņš.

 

Jaunākais pētījums „Meaningful Brands” arī parāda, ka Latvijā un Igaunijā ir izteikta individuālistu sabiedrība – attiecīgi tikai 7% un 8% cilvēku minēja, ka ir daļa no līdzīgi domājošo grupas. Savukārt Lietuvai vairāk raksturīgs kolektīvisma gars – 22% aptaujāto šīs Baltijas valsts iedzīvotāju norādīja, ka ir daļa no domubiedru grupas.

 

Saskaņā pētījuma datiem Latvijā salīdzinājumā ar abām pārējām Baltijas valstīm ir vislielākais tādu cilvēku īpatsvars, kas izjūt gandarījumu par to, ko dara. Mūsu valstī gandarīti par to, ko dara, ir 40% aptaujāto iedzīvotāju, bet Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 9% un 15% ļaužu.

 

Pētījums vienlaikus notika kopumā 34 valstīs un tajā piedalījās 300 tūkstoši respondentu.

 

„Meaningful Brands” ir „IDEA Group” un tās pārstāvētās komunikāciju aģentūru grupas HAVAS zīmolu vērtējums, kas pēta un atklāj sakarības starp sabiedrības labklājību un zīmoliem gan biznesa, gan  cilvēciskā līmenī.

 

Plašāku informāciju, foto un video varat meklēt www.meaningfulbrands.lv