RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Noskaidrotas gardāko kūku cepējas Rīgas reģionā

Noskaidrotas gardāko kūku cepējas Rīgas reģionā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 27.07.2015. 16:37

25. jūlijā Rīgā norisinājās Rimi Latvia rīkotā konkursa Latvijas gardākā kūka trešais reģionālais pusfināls, kurā 10 kūku cepēju konkurencē ēst gatavošanas eksperti - Rimi Gardēži - noskaidroja divas labākās meistares Rīgas reģionā. Pusfinālā ar izdomu, meistarību un gatavošanas prasmēm izcēlās Laimdota Berģīte no Rīgas ar kūku Laimes Zeme un Jana Bane no Ķekavas ar kūku Latvijas ogu grozs. Abas prasmīgās saimnieces aizstāvēs Rīgas reģiona godu konkursa finālā Rīgā, kā arī pretendēs uz Latvijas gardākās kūkas cepējas titulu.

 

Rīgas reģiona pusfināla uzvarētājas balvā ieguva ne tikai ceļazīmi uz konkursa Latvijas gardākā kūka finālu Rīgā 15. augustā, bet arī virtuves kombainu, kas būs lielisks palīgs dažādu saldu meistardarbu gatavošanā arī turpmāk. Laimdotas Berģītes gatavotā kūka Laimes Zeme žūrijas simpātijas iekaroja ar iemiesoto latvisko omulību un kūkām netipisko sastāvdaļu savstarpējo saskaņu. Savukārt Janas Banes Latvijas ogu grozs žūrijas atzinību ieguva ne vien atšķirīgās un svaigās garšas dēļ, bet arī kūkas košā un vasarīgā izskata dēļ. Īpašu konkursa žūrijas veicināšanas balvu saņēma vienīgais stiprā dzimuma pārstāvis starp visām dalībniecēm  Ritvars Toms Logins no Ulbrokas. Viņš konkursā piedalījās ar kūku Latvijas Zaļais, kurā atklājas Latvijas garšas meklējumi caur dabu.

 

„Man ir liels gandarījums par dalību Rīgas reģiona pusfinālā un iekļūšanu konkursa finālā. Lai gan sestdienas rītā radās nelieli sarežģījumi, kad pat apsvēru iespēju nepiedalīties, tomēr ģimene mani atbalstīja un izdevās startēt ļoti veiksmīgi. Kūkas Latvijas ogu grozs recepte ir manis pašas radīta, pilnveidota un vairākkārt pārbaudīta. Zināju, ka citām dalībniecēm būs gardas klasiskās un šokolādes kūkas, bet es kūkā ietvēru veselīgu biezpiena krēmu un dažādas ogas, kas augušas gan manā, gan kaimiņu dārzā, jo atbalstu Latvijā audzētus produktus. Līdz konkursa finālam noteikti piestrādāšu pie kūkas ārējā noformējuma, lai viss izdotos tik pat labi,” stāsta kūkas Latvijas ogu grozs autore Jana Bane.

 

Rīgas reģiona 10 labākās kūkas Rīgā vērtēja Rimi Gardēži – Normunds Baranovskis, Signe Meirāne, Inga Pūce un Liene Zemīte. Ikviena pusfināla dalībnieka veikumu žūrija vērtēja, ņemot vērā tādus kritērijus kā kūkas garšas bagātība, oriģinalitāte, vizuālais noformējums un kūku cepēju meistarība.

 

„Šī pusfināla dalībnieču sniegumu, salīdzinot ar citiem pusfināliem, bija visgrūtāk novērtēt, jo talantīgās meistares un meistars konkursam bija pieteikuši daudz sarežģītākas un oriģinālākas receptes, izvēloties kūkām netipiskas sastāvdaļas, piemēram, fritētus ķērpjus, pupiņas, kabačus, cigoriņus, mannā putru, saldētu kakao sviestu u.c. Manas un citu Rimi Gardēžu domas finālistu izvēlē sakrita, lai gan sākotnēji to bija pat vairāk nekā tikai divas. Kūkai Latvijas ogu grozs piemita izcila garša, un tā bija gatavota pēc senlaicīgas un interesantas metodes. Savukārt otra finālā iekļuvusī kūka Laimes Zeme pārsteidza ar tādām sastāvdaļām kā pupiņas un mannā putra, kas reti sastopamas kūkās. Varu droši teikt, ka fināls būs ļoti spraigs un kūku izvērtēšanai noteikti būs vajadzīgs vairāk laika,” iespaidos dalās Rimi Gardēde Liene Zemīte.

 

Kopumā reģionālajā pusfinālā Rīgā, izrādot un lepojoties ar savām kūku gatavošanas prasmēm un receptēm, piedalījās 10 kūku cepšanas meistari, gatavojot gan tradicionālas lauku tortes, gan citus oriģinālus un mazāk zināmus svētku gardumus. Pasākuma apmeklētājus un dalībniekus izklaidēja leģendārais estrādes dziedātājs Žoržs Siksna, toties bērni varēja radoši izpausties Rimi bērnu stūrītī. Noslēgumā Rimi Gardēži apmeklētājus cienāja ar sarūpēto torti, savukārt konkursa kūkas pēc to degustēšanas tika nodotas Rīgas Pašvaldības Bērnu un jauniešu centram, iepriecinot iemītniekus šajā svētku dienā.

 

Nākamais konkursa pusfināls norisināsies 1.augustā Rēzeknē, Galdnieku ielā 8, un arī tajā saldā cīņā tiks noskaidroti divi kūku cepēji, kas spēs pārsteigt žūriju ar vēl neredzētiem un gardiem šederviem. Noslēdzoties konkursam Latvijas gardākā kūka, visu piecu pusfinālu uzvarētāji tiksies Rīgā, lai sacenstos par galveno balvu – dāvanu karti no Rimi 500 eiro vērtībā un Latvijas gardākās kūkas cepēja titulu.

 

Konkursam Latvijas gardākā kūka kopumā tika pieteiktas 154 kūkas no pieciem Latvijas kultūrvēsturiskajiem reģioniem – Rīgas Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes. Visčaklākās saimnieces un pieteikumu iesniedzējas ir bijušas kūku meistares no Rīgas un Vidzemes, konkursam piesakot 101 pašgatavotu kūku. Ar konkursā pieteiktajām kūku receptēm var iepazīties Rimi Gardēži mājaslapā www.gardezi.lv.