RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Jauni un progresīvi izaicinājumi dabīgo krāsu ražošanā

Jauni un progresīvi izaicinājumi dabīgo krāsu ražošanā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 16.02.2016. 16:45

Latvijas uzņēmums SIA “Linum Color” ir izstrādājis produktu, kas varētu būt viens no pirmajiem Eiropas tirgū. Tas ir bezkrāsains lineļļas pernicas pārklājums ārdarbiem ar izteikti paaugstinātu saules UV staru aizsardzību.

 

SIA “Linum Color” Zaļo tehnoloģiju inkubatora (ZTI) inkubācijas ievaros attīsta jauna produkta receptūru, kas paredzēta izmantošanai ārdarbos uz koka virsmas, saglabājot tā dabīgo toni un nodrošinot virsmas aizsardzību ilgtermiņā. Tam būs izteikta noturība pret negatīviem ārējās vides faktoriem kā, piemēram, saules staru intensitāti, krasas temperatūras maiņu, izteiktu gaisa mitrumu un pelējumu.

 

“Pārklājuma receptūras meklējumi galvenokārt ir balstīti uz klientu izteiktajām vēlmēm un inovācijām nozarē. Mūsdienu mainīgajā vidē ir būtiski ieklausīties klientu teiktajā – ieklausieties savos klientos un esiet pirmie, kas spēj vēlmes piepildīt! Gan pieaugušie, gan bērni arvien vairāk novērtē dabīgos materiālus un ekoloģiskos pārklājumus, kas ir veselībai un videi draudzīgs produkts. Kā viena no vēlmēm ir maksimāli saglabāt koksnes dabīgo toni. Ja iekšdarbos izstrādājums jau ir, tad ārdarbos nav tik vienkārši radīt šādu produktu, it īpaši, ja apdares materiāls ir pilnīgi dabīgs. Šobrīd tirgū esošais piedāvājuma klāsts šo vēlmi vēl nespēj apmierināt,” stāsta SIA “Linum Color” projektu vadītāja Velga Balode.

 

Saules iedarbībā uz koka fasādes lineļļas pernica bez minerālpigmentiem salīdzinoši ātri izdeg. Ja virsmas klājums regulāri, vismaz reizi gadā netiek atjaunots, tad laika apstākļu ietekmē tā kļūst vizuāli nepievilcīga un ilgākā laika periodā var zaudēt savu mehānisko izturību. Jaunais, bezkrāsainais pārklājums būs jāatjauno retāk un tā kalpošanas laiks būs ievērojami ilgāks. Produkta sastāvā esošā lineļļas pernica dziļi iesūcas koksnes porās, tai ir izcilas saķeres spējas ar virsmu molekulārā līmenī, tādējādi iegūstot ilgstošu virsmas aizsardzību. Eļļotā virsma būs viegli atjaunojama.

 

“Šobrīd ar ZTI atbalstu varam izmantot nozīmīgas un kvalificētas laboratorijas, lai ar testiem noteiktu visefektīvāko receptūru un būtu pirmie Eiropā, kas raduši risinājumu klientu vēlmēm. Līdz šim pārklājumi bijuši ar tonējumu, kas nomāc koka dabīgo vizuālo izskatu. Visā Eiropā notiek formulas jeb pārklājuma receptūras meklējumi. Mūsu jaunais pārklājums ir bezkrāsains ar ilgtermiņa UV aizsardzību,” uzsver V.Balode.

 

Patreiz ar ZTI atbalstu tiek testēti 24 dažādu pārklājumu receptūru veidi un noris 3 dažādi testi Norvēģijā, Norvēģijas koka tehnoloģiju institūtā “Treteknisk”.

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

 

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”