RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Latviešu zinātnieki attīsta videi draudzīgu ražošanu

Latviešu zinātnieki attīsta videi draudzīgu ražošanu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 17.02.2016. 15:08

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki ir izstrādājuši biodegradablas granulas ar plašu pielietojuma sfēru bioloģiski sairstoša iepakojuma ražošanai, lai apmierinātu arvien pieaugošo pieprasījumu pēc videi draudzīgiem materiālie.

 

Pamatojoties uz Rīgas Tehniskajā universitātē izstrādāto un patentēto biopolimēru materiālu, kas piemērots sēklu lentām un dažāda veida iepakojuma materiāliem, tiek sagatavoti priekšnosacījumi jaunu biopolimēru izstrādājumu rūpnieciskas ražošanas uzsākšanai Latvijā, tādējādi apmierinot arvien pieaugušo pieprasījumu pēc videi draudzīgiem materiāliem. Minētās biokompozītu sēklu lentas jau līdz projekta uzsākšanai ir izgatavotas laboratorijas apstākļos.

 

Biokompozītu veido stiegrojamā komponente – celulozes īsšķiedru neaustais materiāls un polimērmatrica. Tā sastāv no biopolimēriem, ko iegūst, izmantojot ekoloģiski drošas ūdens sistēmas: šķīdumi satur tikai netoksiskus komponentus, kuri drīkst nonākt tiešā saskarē ar pārtiku. Materiāls var būt eļļas un ūdens necaurlaidīgs. Biokompozīts noārdās mitrā augsnē (pH ~ 6,5-7), neveidojot toksiskas vielas un nepiesārņojot augsni. Ņemot vērā materiāla īpašības, jāatzīmē tā izmantošanas iespējas lauksaimniecībā.

 

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” ir pašreiz vienīgais (neskaitot privāto) atbalsts tehnoloģiju pārnesei no laboratorijas pētījumiem līdz ražošanai. Projekta ietvaros ar “Zaļo tehnoloģiju inkubatora” atbalstu tiek izstrādāta sēklu lentu ražošanas iekārtas prototips, pilnveidota recepte. lai granulas var izmantot videi draudzīga iepakojuma ražošanā, materiāls kompostējas mājas apstākļos, sadalās 2 – 4 mēnešu laikā, nonākot saskarsmē ar augsni. Tiek meklēti sadarbības partneri testiem, veikta tirgus izpēte (sēklu lentām un granulām, un arī 3D diegiem (produkts, ko var ražot no granulām, figurē pie receptūras un pie tirgus izpētes), lai rezultātā taptu jauns produkts -biodegradablas granulas ar plašu pielietojuma sfēru bioloģiski sairstoša iepakojuma ražošanai.

 

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

 

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”