RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Kerstina Lindvala: pieci iemesli, kāpēc ilgtspējīgi uzņēmumi nav tikai modes lieta

Kerstina Lindvala: pieci iemesli, kāpēc ilgtspējīgi uzņēmumi nav tikai modes lieta
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 04.07.2017. 16:05

Tikai pirms nedēļas Latvijas lielākie uzņēmumi samērojās Ilgtspējas indeksā, lai novērtētu, kā tiem izdodas celt sava biznesa efektivitāti un vienlaikus rūpēties par tādu globālu mērķu izpildi kā vides saudzēšana un cīņa par resursu lietderīgu izmantošanu. Vienlaikus ir redzams, ka daudzi uz ilgtspējīgas darbības principiem joprojām raugās neticīgi, uzskatot, ka tā ir dārga investīcija ar grūti novērtējamu ieguvumu. 

 

Kā norāda Zviedrijas lielākā pārtikas mazumtirgotāja ICA Gruppen korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Kerstina Lidvala (Kerstin Lindvall), kura Latvijā šonedēļ viesojas Rimi Baltic organizētās starptautiska mēroga konferences Shopping for Future ietvaros, tad neviens bizness nav pilnībā altruistisks un tam ir jāpelna. Tāpēc pārdomāta ilgtspējīgas darbības principu ieviešana faktiski ir investīcija uzņēmuma dzīvotspējā un darbības rādītāju uzlabošanā, kuras ieguvumu var novērtēt piecos galvenajos faktoros.

 

Patērētāju gaidas jeb, moderni sakot, “ekspektācijas”

Mūsdienu patērētāji jau sen vairs neizvēlas tikai preci un pakalpojumu. Viņi izvēlas konkrētā uzņēmuma piedāvāto pievienoto vērtību. Svarīga ir pārliecība, ka iegādātais produkts ir drošs un nekaitē videi, to radījuši profesionāli un apmierināti darbinieki, strādājot labos darba apstākļos. Jo īpaši svarīga šāda pievienotā vērtība ir, strādājot ar maksātspējīgāko sabiedrības daļu, kurai ir arī plašākas izvēles iespējas. Pat, ja mēs ikdienā neesam ilgtspējīgas domāšanas paraugs, mēs vēlamies saņemt šo apziņu vismaz kā patērētāji. Ja uzņēmums nespēj sniegt šo pievienoto vērtību, viņa pircēji būs pietiekami elastīgi, lai izvēlētos kādu citu, kurš to spēs.

 

Darbinieku piesaiste un noturēšana

Katra uzņēmuma veiksmes pamatā ir tā darbinieki, jo bez tiem, tas ir tikai čaula. Arī darbinieki ir pietiekami elastīgi, tāpēc mūsdienu dinamiskajā darba tirgū darba devēja reputācija ir tas, kas palīdz piesaistīt un noturēt labākos speciālistus. Uzņēmums, kurš darbojas efektīvi, rūpējas par kvalitatīvu darba vidi un ir orientēts uz attīstību, motivē darbiniekus saistīt savu nākotni ar to un arī rada par savu darbavietu.

                                                               

Ilgtspējīgs = izmaksu samazināšana

Ikvienam uzņēmējam saprotamākais faktors – iespēja samazināt izmaksas. Ilgtspējīga biznesa modeļa ieviešana lielā mērā nozīmē darbu ar kvalitātes kontroli visā uzņēmuma darbības ciklā, dažādu resursu efektīvu izmantošanu. Šī investīcija likumsakarīgi rezultējas efektīvāk organizētā darbā, kas sniedz iespēju paveikt vairāk, kā arī viss, ko nepatērējam, ir tīrs ietaupījums. Turklāt, ieviešot plašāku kvalitātes kontroli jau agrīnos produkta sagatavošanas posmos, ir iespēja novērst dažādas problēmas to saknē, nevis cīnīties ar situāciju, kad tās jau skar uzņēmuma klientu un izmaksā dārgāk, vienlaikus ietekmējot reputāciju.

 

Apmierināti investori

Arvien pieaug ilgtspējas nozīme, investoriem izvērtējot uzņēmuma darbību – gan no risku, gan no jaunu iespēju viedokļa. Zinot, ka uzņēmums mērķtiecīgi domā par dažādiem ilgtspējas faktoriem, lai atbilstu augstākajām nozares kvalitātes prasībām, investors var būt pārliecināts, ka tiek veiksmīgi pārvaldīti visi uzņēmējdarbības riski. Tāpat arī efektīvāka darbība, kas ietver visas iepriekš minētās priekšrocības sniedz pārliecību par to, ka investora ieguldījums sniedz maksimālu atdevi. Šie ir būtiski priekšnosacījumi lielu uzņēmumu attīstībai, kur investoru prasībām ir izšķiroša nozīme.

 

Siltāka pasaule ar strauji augošu iedzīvotāju skaitu

Zemeslode arvien vairāk sasilst, populācija turpina strauji pieaugt, un vienlaikus samazinās nabadzība. Pēdējais fakts, protams, ir vērtējams pozitīvi, bet visu trīs šo nosacījumu kombinācija ir ļoti izaicinoša. Mums ir jārēķinās ar bagātāku un lielāku populāciju, kas patērēs daudz vairāk par mums. Tikmēr mēs dzīvojam uz planētas ar ierobežotu resursu, kura nespēs radīt visu, ko vēlamies patērēt. Tāpēc jau tagad ir jāveido platforma efektīvai saimniekošanai, lai savlaicīgi sagatavotos nākotnes izaicinājumiem. Piemēram, mazumtirgotājiem jau tagad jārisina tādi globāli jautājumi kā, kur un kā tiks ražota pārtika pēc 20, 30 un 40 gadiem – tā, lai apmierinātu nākotnes pieprasījumu ar pareizo cenu un kvalitāti. Šis ir pamatīgs ilgtermiņa mērķis ar visgrūtāk aptveramo ieguvumu. Tomēr tā izpilde tiek integrēta visos iepriekš minētajos aspektos, tādējādi ar praktiskiem īstermiņa mērķiem tiecoties pēc globāla mērķa izpildes.

 

Jā, ir skaidrs, ka ilgtspējīga biznesa modeļa iedibināšana no uzņēmuma prasa ievērojamu laiku, darbu un gatavību investēt finanšu līdzekļus. Tomēr mazumtirdzniecībā jau sen ir skaidrs, ka tas nav stāsts par kādu mārketinga risinājumu, lai “pelnītu papildu punktus” reputācijai. Tā ir kompleksa pieeja, kā nodrošināt uzņēmuma konkurētspēju ar kvalitāti un augstu pievienoto vērtību patērētājiem, vienlaikus rūpējoties par to, lai jau tagad liktu pamatus katras nozares nākotnes attīstības modelim.

 

Ikvienam interesentam būs iespēja vērot konferences Shopping for Future norisi tiešraidē interneta vietnē http://rimi20.lv/konference/en un lietotnē LMT Straume, kā arī internetā: http://straume.lmt.lv.

 

Konferences Shopping for Future darba valoda ir angļu valoda, tās apmeklētājiem un tiešraides skatītājiem būs iespēja klausīties lekciju sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Plašāka informācija par Shopping for Future norisi pieejama interneta vietnē: http://rimi20.lv/konference/en