RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Vīriešu veselībai noderīgākie sporta veidi

Vīriešu veselībai noderīgākie sporta veidi
Foto: No liv.ac.uk. Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme.
KRUSTTEVS.COM · 04.06.2012. 12:47

Lai aizkavētu novecošanos un ilgāk saglabātu jauneklīgumu, vīriešiem jāpievēršas tādiem sporta veidiem, kā basketbols, volejbols un futbols, atklājuši zinātnieki.

 

Jauni vīrieši, kuri pievēršas aktīvajiem komandu sporta veidiem, retāk cieš no osteoporozes un pāragras novecošanas, secinājuši Gotenburgas universitātes (Zviedrijā) zinātnieki. Viņi mērījuši kaulaudu blīvumu vairāk nekā 800 vīriešiem vecumā no 18 – 20 gadiem, kā arī apkopojuši datus par viņu dzīvesveidu. Pēc pieciem gadiem pārbaudes veiktas atkārtoti.

 

Kā vēsta vietne menslife.com, atkārtotajās pārbaudēs atklājies – tiem vīriešiem, kuri šajā laikā turpināja spēlēt basketbolu, volejbolu, tenisu un futbolu, bija augstāks kaulaudu blīvums nekā viņu mazāk aktīvajiem vienaudžiem. Četras stundas aktīvā sporta nedēļā kaulaudu blīvumu uzlabo par 1,3%, kamēr neaktīvajiem vīriešiem tas samazinās par 2,1%. Lēcieni, paātrinājumi un pēkšņas apstāšanās, kas raksturīgas minētajiem sporta veidiem, palielina slodzi uz kauliem, vienlaikus stimulējot jaunu kaulaudu veidošanos.

 

Zinātnieki uzskata, ka augsts kaulaudu blīvums pasargā no osteoporozes – slimības, kas kaulus padara trauslākus. Turklāt jāņem vērā, ka noteiktā vecumā kaulu lūzumi var kļūt par iemeslu daudz nopietnākiem veselības sarežģījumiem un invaliditātei.