RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Lieldienu ēdienkartē ieteicams atteikties no „ziemīgi” treknajiem ēdieniem

Lieldienu ēdienkartē ieteicams atteikties no „ziemīgi” treknajiem ēdieniem
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 28.03.2013. 10:46

Līdz ar Lieldienu svētku un ziedoņa atnākšanu ir īstais brīdis būtiskām pārmaiņām mūsu maltītēs. Atbilstoši dietologu ieteikumiem, lai palīdzētu organismam pārvarēt „pavasara nogurumu”, ieteicams savas ēdienkartes revīziju sākt, pakāpeniski atsakoties no „ziemīgi” trekniem ēdieniem. Tos aizstāt ar visiem pieejamajiem svaigajiem dārzeņiem un augļiem.

 

Jo krāsaināks un daudzveidīgāks izskatīsies pusdienu galds, jo vairāk uz tā būs vitamīnu – un vairāk veselības ēdājos. Protams, tikai ar dārzeņiem un augļiem pilnvērtīgam uzturam nepietiek – ieteicams plašāk izvēlēties arī graudaugus, piemēram, auzas un griķus, kā arī liesu gaļu. Īpaši noguruma profilaksei derēs visas treknās savvaļas zivis. Vēl izcils vitamīnu un minerālvielu avots, kas bagātinās ēdienkarti un liks justies labāk, ir dīgsti.

 

Paturot prātā šīs vadlīnijas, Māris Ozoliņš, vairumtirdzniecības veikala „Orange Cash & Carry” šefpavārs, piedāvā visiem Lieldienu gaidītājiem savu svētku Top 3 – tieši tās viņa radītās ēdienu receptes, kuras pats atzīst par vispiemērotākajām tieši šim pavasara atnākšanas brīdim. „Tie ir ikvienā – nu labi, atzīsim, lielpilsētas iedzīvotāja – virtuvē viegli pagatavojami, toties veselīgi un spēcinoši ēdieni, kas ļaus gardi atvadīties no ziemas smaguma,” tā savu Lieldienu recepšu Top3 raksturo „Orange” šefpavārs.

 

3. vieta: pavasara pasta 4 personām

400 g pastas (makaronu) „Penne”

200 g Savojas kāpostu vai spinātu

100 g sasmalcināta bekona

1 vidējs, smalki sagriezts zilais sīpols

100 g mīkstā kazas siera

rīvēts parmezāns (cietais siers) – pēc izvēles

 

Pastu vāra vieglā sālsūdenī. 2 minūtes pirms vārīšanās beigām tai pievieno Savojas kāpostus. Ja izmanto svaigos spinātus, tad tos pievieno 1 minūti pirms pasta gatava. Pēc tam lielāko daļu ūdens nolej, atstājot katlā pavisam nedaudz.

 

Uz pannas apcep bekonu, lai tas ir zeltaini kraukšķīgs, tad noņem no pannas un nosusina. Uz tās pašas pannas bekona taukos nedaudz apcep sīpolu (2-3 minūtes), līdz tas kļūst mīksts. Visu sajauc, ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens, kurā vārījusies pasta. Pēc tam pievieno kazas sieru. Liek traukos un pārkaisa ar rīvēto parmezānu.

 

2. vieta: pavasara vista 4 personām

1 olas baltums

5 ēdamkarotes smalki sarīvēta parmezāna

4 vistas filejas

400 g mazos kubiņos sagrieztu jauno kartupeļu

140 g saldētu zaļo zirnīšu

liela sauja „baby” spinātu lapu

1 ēdamkarote baltvīna etiķa

2 tējkarotes olīveļļas

 

Olas baltumu atdala, tam pievieno sāli un piparus un viegli sajauc. Vistas fileju panē olas baltumā un tad parmezānā. Cep uz mēreni karsta grila vai pannas, līdz gaļa gatava.

Kartupeļus novāra vieglā sālsūdenī, un 3 minūtes pirms vārīšanās beigām tiem pievieno saldētos zirnīšus. Pēc tam nokāš visu ūdeni. Pievieno spinātu lapas, baltvīna etiķi, olīveļļu. Kārto šķīvjos un pasniedz ar cepto vistas fileju.

 

1. vieta: tunzivs steiks 4 personām

50 g sojas mērce

4 ēdamkarotes mīksta brūnā cukura

1 ķiploka daiviņa

1 tējkarote sezama eļļas

4 tunzivs steiki

2 gabali uz pusēm pārgriezti  „Pak Choi” (Ķīnas kāpostu paveids)

2 lieli uz pusēm pārgriezti laimi („zaļie citroni”)

olīveļļa

2 sagriezti zaļie lociņi

1 ēdamkarote grauzdētas sezama sēklas

 

Ielej sojas mērci un brūno cukuru nelielā katliņā un silda uz vidējas uguns, līdz cukurs izšķīst. Pievieno ķiplokus un sezama eļļu, noņem no uguns un atdzesē. Tunzivs steikus marinē sagatavotajā marinādē vismaz 1 stundu.

Pēc tam tos cep uz karsta grila 1-2 minūtes no katras puses. Ja steiku grib pilnībā izceptu, to attiecīgi cep ilgāk.

 

„Pak Choi” kāpostus liek ar griezto pusi un leju uz grila un cep 2 minūtes, pārliek bļodā un uzspiež tiem laima sulu, uzlej mazliet eļļas, pārber ar zaļajiem lociņiem, sezama sēklām, pieber sāli un piparus pēc garšas.

Liek uz šķīvjiem un pasniedz ar tunzivi.

 

Labu apetīti un priecīgas Lieldienas!