RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Uzmanību, mediķi aicina! Olas vāram vismaz 7 minūtes; pats galvenais - nepārēdamies

Uzmanību, mediķi aicina! Olas vāram vismaz 7 minūtes; pats galvenais - nepārēdamies
Kaspars Ūdris · 31.03.2013. 16:58

Priecīgas Lieldienas!

 

PASAUDZĒ VĒDERU: LIELDIENĀS OLU ĒŠANĀ JĀIEVĒRO MĒRENĪBA!

 

Lai nenodarītu pāri savam vēderam, Lieldienās vajadzētu ievērot mērenību olu ēšanā, ziņo portāls Mixnews.lv , atsaucoties uz profesionāliem mediķiem.

 

Kaut arī Lieldienas ir laiks, kad Latvijas ģimenēs krāso un ēd daudz olu, zelta likums ir mērenība. Olas ir smaga barība un var izraisīt gremošanas problēmas. Ar olu ēšanu sevišķi nav ieteicams aizrauties cilvēkiem, kuriem ir ar kuņģa un zarnu traktu saistītas veselības problēmas.

 

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti mudina ievērot mērenību olu ēšanā un vienlaikus atgādina, ka neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi.

 

SPKC epidemiologi aicina uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietot jēlas olas, savukārt olas vārot, tās pilnīgi iegremdēt ūdenī un vārīt septiņas minūtes. Speciālisti atgādina, ka olas ir jāglabā ledusskapī un ēdienus, kuru sastāvā ir olas, vajadzētu apēst tūlīt pēc to pagatavošanas.

 

Ja gadījumā pēc svētku svinēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, speciālisti aicina meklēt ārsta palīdzību.

 

Olas ir tradicionāls Lieldienu ēdiens. Senlatviešu ticējums vēsta, ka olas Lieldienās jāēd, lai visu gadu dzīvotu pārticībā. Savukārt cits ticējums vēsta, ka Lieldienās saimniecēm jāvāra olas, tad nākamajā gadā būs laba satikšana ar saimi un kaimiņiem.

 

Priecīgas Lieldienas!