RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Juglas iedzīvotāji piesaka ultimātu Rīgas domei, aicinot pārtraukt fekāliju noplūdi Strazdupītē

Juglas iedzīvotāji piesaka ultimātu Rīgas domei, aicinot pārtraukt fekāliju noplūdi Strazdupītē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 23.05.2013. 08:39

Ņemot vērā, ka pusgadu pēc Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta īpaši Strazdupītes notekūdeņiem veltītās sanāksmes nekas nav mainījies – t.i. joprojām Strazdupītē pa notekūdeņu cauruļvadu tiek iepludinātas fekālijas, apdraudot arī Juglas ezeru, – Juglas iedzīvotāju iniciatīvas grupa iesniegusi RD iesniegumu ar prasību 10 dienu laikā uzsākt konkrētu rīcību problēmas novēršanai. Iedzīvotāji iesniegumā norāda, ka prasības ignorēšanas gadījumā grupa patur tiesības pēc šī termiņa, sākot ar 26. maiju, īstenot pilsoniskas iniciatīvas cīņā ar piesārņojumu un piesārņotājiem.

 

Jau daudzus gadus Strazdupītē pa notekūdeņu cauruļvadu tiek iepludinātas fekālijas, apdraudot arī Juglas ezeru, tā piekrastes zemes un gruntsūdeņus. Piesārņojuma vietā zarnu nūjiņas jeb E.Coli baktērijas koncentrācija, kā apliecina veiktās analīzes, pieļaujamās normas pārsniedz 60 reizes, padarot tās apkārtni par "pulvera mucu", kas spēj izraisīt masveida saslimšanas eksploziju. Tas notiek nesakārtotās kanalizācijas un notekūdeņu sistēmas dēļ, taču stāvokli īpaši pasliktina privātmāju kanalizācijas nelikumīgā pieslēgšana lietus notekūdeņu kolektoram. Tāpēc par bezjēdzīgu tiek padarīti pašvaldības ieguldījumi un vides sakopšanas entuziastu veiktais darbs Juglas ezera piekrastes sakārtošanā, jo ūdenstilpne tiek pakļauta regulāram piesārņojumam, kas veicina arī tās aizaugšanu un pārpurvošanos.

 

„2012. gada decembrī es kopā ar Juglas iedzīvotāju iniciatīvas grupu vērsos Rīgas domē, protestējot pret Strazdupītes piesārņošanu un pieprasot to pārtraukt. Ir pagājis jau pusgads, bet pilsētas pašvaldība un tās dienesti nav izdarījuši nevienu konkrētu darbu, kas palīdzētu atrisināt šo problēmu. Kaut gan, kā atklājās Rīgas domē īpaši Strazdupītes notekūdeņiem veltītā sanāksmē, Mājokļu un vides departamenta, tāpat uzņēmuma "Rīgas ūdens" darbinieki jau sen pārzina šo problēmu un paši atzīst to par nenormālu. Tomēr pašvaldība un tās izpildvara joprojām izvairās pildīt savu pienākumu – likvidēt vai mazināt piesārņojumu, sakārtojot kanalizācijas sistēmas un atklājot nelikumīgos pieslēgumus,” sašutumu pauž iniciatīvas grupas vadītājs Valdis Kalnozols.

 

Strazdupītes piesārņošana turpina uzturēt un, iestājoties siltam laikam, tikai pastiprina draudus videi un rīdzinieku veselībai. Tāpēc Juglas iedzīvotāju iniciatīvas grupa pieprasa, lai Rīgas dome un tās izpildinstitūcijas 10 dienu laikā, t.i. līdz 2013. gada 25. maijam, uzsāk konkrētu rīcību problēmas novēršanai. Ja iedzīvotāju labklājība atkal pašvaldībā tiks ignorēta, grupa patur tiesības pēc šī termiņa, sākot ar 26. maiju, īstenot pilsoniskas iniciatīvas cīņā ar piesārņojumu un piesārņotājiem.

 

Juglas iedzīvotāju iniciatīvas grupā ietilpst Valdis Kalnozols, Līga Bulmeistere, Mārtiņš Rudus, Kristaps Treimanis, Rihards Plotka un citi.

 

Iesniegums adresēts RD priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājam Vjačeslavam Stepaņenko un RD Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aļeksejenko.