RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Aptauja: 88% rīdzinieku ir par zaļāku Rīgu

Aptauja: 88% rīdzinieku ir par zaļāku Rīgu
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 29.05.2013. 13:15

Lielākā daļa Rīgas iedzīvotāju uzskata, ka Rīgai jākļūst vēl “zaļākai” un jau tagad jāsāk risināt vides problēmas. Aptaujātie cilvēki uztraucas, ka laicīgi nesākot pievērsties “zaļākam” dzīvesveidam, tas nākotnē varētu ļoti kaitēt Rīgas videi. Tā liecina būvuzņēmēja un vides aktīvista Valda Kalnozola veiktā aptauja. 

 

Vairāk kā 80% aptaujāto atzīst, ka ir satraukušies par nākotnē iespējamo gaisa piesārņojuma paaugstināšanos Rīgā. Viņi ir pārliecināti, ka nākotnē tā būs ļoti aktuāla problēma, tāpēc tā ir jāsāk risināt jau tagad.

 

Savukārt lielākā daļa (70%) Rīgas iedzīvotāji nav apmierināti ar esošo vides tīrību Rīgā. Tiek pieminēts gan Rīgas kanāls, gan parki, kuros itin bieži ir pamatīgs daudzums atkritumu. Tomēr visi aptaujātie vienbalsīgi atzīst, ka Rīgas vide pavisam noteikti būtu jāsargā un tas ir arī pašu iedzīvotāju uzdevums.

 

Par to, kam būtu jārūpējas par Rīgas vidi, respondentu domas dalās. 28% teica, ka tas ir jādara pašiem iedzīvotājiem. “Ja jau paši nemēslotu, tad problēmu nebūtu,” izsakās viens no aptaujātajiem. Gandrīz piektā daļa no aptaujas dalībniekiem atzina, ka šis uzdevums būtu valdības vai konkrētās pašvaldības dienaskārtībā.

 

Kā galveno panākumu stūrakmeni, kas varētu uzlabot gaisa kvalitāti Rīgā, gandrīz puse aptaujāto uzskata cilvēku izglītošanu par “zaļāku dzīvi” un tās pozitīvajām pusēm. Trešdaļa respondentu uzskata, ka to varētu nodrošināt parku apstādīšana. Pozitīvi, ka 77% aptaujāto paši būtu gatavi iesaistīties dažādās “zaļās” domāšanas aktivitātēs.

 

Aptaujātie veselīgu vidi, visbiežāk raksturo ar skaisti iekoptiem parkiem, bagātām zaļajām zonām. Tāpat respondenti atzīmē ekoloģisko preču lietošanu, atkritumu šķirošanu un to pārstrādāšanu. Jautājumā par to, kas visvairāk piesārņo Rīgas vidi, dominē trīs atbildes: Cilvēks, auto transports un dažādas rūpnīcas.

 

Kā liecina aptaujas rezultāti, cilvēki par vides saglabāšanu un uzlabošanu rūpējas dažādi. Trešdaļa savu artavu vides uzlabošanā sniedz ar ūdens un elektrības taupīšanu. 28% ikdienā pārvietojas ar sabiedrisko transportu vai velosipēdu, tādā veidā rūpējoties par gaisa piesārņojuma samazināšanu. Interesanti, ka tikai 16% respondentu atzīmēja, ka viņi šķiro atkritumus.

 

Anketēšana tika veikta laika posmā no 22. maija līdz 4. jūnijam, interneta vidē aptaujājot 213 cilvēkus.