RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Ko darīt, ja apsēdušas utis?

Ko darīt, ja apsēdušas utis?
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 17.09.2013. 15:31

Utis kā nelūgti ciemiņi mēdz nepatīkami pārsteigt visnegaidītākajos un nepiemērotākajos dzīves brīžos - jo īpaši rudenī. Taču, kā ar tām cīnīties un efektīvi likvidēt, lai tās neapsēstu arī pārējos ģimenes locekļus? Konsultē “A Aptieku” tīkla farmaceite Iveta Lapiņa-Beroza.

 

Pirmās pazīmes

 

“Parasti pirmo sajūt galvas ādas kutēšanu: rodas sajūta, ka matos kaut kas kustas vai rāpo. Ja galvas āda ir jutīga, tad novērojama arī galvas ādas nieze. Tā kā utis barojas ar cilvēka asinīm un, iekožot cilvēka ādā, koduma vietā izdala savas siekalas, kas aizkavē asins sarecēšanu, tad galvas ādā var parādīties arī niezoši izsitumi,” informē farmaceite.

 

Visbiežāk utis mājos galvas ādā vai matos ap ausīm un deniņu rajonā, kā arī pakauša daļā. Tā kā utis diezgan ātri pārvietojas sausos matos un bēg no gaismas, tās reizēm ir grūti pamanāmas. Savukārt, ja galvas āda un mati ir mitri vai ieziesti ar matu balzāmu, tas apgrūtina utu pārvietošanos un tās kļūst lēnākas un pamanāmākas. Vieglāk, protams, ir atrast to oliņas jeb gnīdas, ko utu mātītes ar īpašu sekrētu piestiprina pie mata stiebra aptuveni viena centimetra attālumā no galvas ādas.

 

Kā rīkoties, ja bērnam tiek pamanītas utis? Vai uzreiz jādodas pie ārsta?

 

“Parasti pietiek ar aptiekā iegādātu losjonu vai šampūnu, kas satur permetrīnu vai dimetikonu. Tos jālieto tieši tā kā aprakstīts lietošanas instrukcijā, kā arī rūpīgi jāķemmē mati ar īpašām, smalkām utu ķemmēm. No dabas līdzekļiem bez Veratres ūdens lieto ilang-ilang eļļu kopā anīsu un kokosriekstu eļļu. Taču pagaidām trūkst datu par dabas vielu produktu efektivitāti,’’ stāsta Iveta Lapiņa-Beroza.

 

Tā kā utis spēj pielāgoties un ātri vien kļūst nejūtīgas pret ķīmiskajiem preparātiem, tad strauju popularitāti iemanto jaunas un inovatīvas fizikālās metodes, piemēram, matu izkarsēšana ar īpašu matu fēnu, kas tiek uzskatīta par salīdzinoši jaunu, nekaitīgu un vienlaikus efektīvu līdzekli cīņā ar kaitinošajiem parazītiem. Šādi nepilnas stundas laikā var apstrādāt vidēji garu matu īpašnieku un veiksmīgi sadedzināt un izžāvēt pilnīgi visas utis un gnīdas. Procedūru gan labāk nemēģināt izpildīt mājas apstākļos, izmantojot parasto fēnu - tā iespējams panākt tikai pilnīgi pretēju efektu.

 

Savukārt, ja galvas ādā koduma vietas ir iekaisušas vai strutojošas un uz kakla mugurējās vai sānu daļas ir redzami piepampuši vai sāpīgi zemādas bumbuļi (limfmezgli), tad noteikti būtu jāapmeklē ģimenes ārsts.

 

Kā pasargāt pārējos ģimenes locekļus no šo parazītu invāzijas?

 

Lai samazinātu atkārtotu inficēšanos un pasargātu arī citus mājiniekus pēc pret utu līdzekļu lietošanas, mājās nekavējoties jāveic ģenerāltīrīšana. Ar putekļu sūcēju rūpīgi jāiztīra mīkstās mēbeles un paklāji, bet apģērbs un mīkstās bērnu rotaļlietas jāmazgā veļas mašīnā vismaz 60 grādu temperatūras režīmā. Gultas veļa, īpaši spilvendrānas, jāmazgā 90 grādu temperatūrā un pēc tam rūpīgi jāizgludina ar karstu gludekli.


Virsdrēbes, kuras nevar mazgāt, var nodot ķīmiskajā tīrītavā vai iepakot polietilēna maisos, maksimāli ierobežojot gaisa klātbūtni, atstājot tās uz divām nedēļām. Tā pat polietilēna maisos noglabā rotaļlietas un citus priekšmetus, kurus nevar mazgāt. Ķemmes un matu rotas var dezinficēt iemērcot un paturot tās alkoholu saturošā (ne mazāk kā 40 grādus stiprā) dezinfekcijas šķīdumā vismaz uz 10 minūtēm.

 

Ja ar utīm sirgstošais pārvietojas ar privāto auto, tad arī mašīnas salons rūpīgi jāizsūc ar putekļu sūcēju vai arī jāveic salona ķīmiskā tīrīšana.

Vai utis var nodarīt dzīvībai bīstamus kaitējumus?

 

Utis var pārnēsāt nopietnu infekciju slimību izraisītājus (riketsijas, borēlijas), kas rada izsitumus un atguļas tīfu. Tāpat, stipri sakasot koduma vietas, var pievienoties bakteriālas infekcijas, kas var izpausties ar palielinātiem kakla limfmezgliem. Tādā gadījumā noteikti jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nozīmēs kompleksu utu apkarošanas un antibakteriālo terapiju.

 

Kāds būtu vislabākais to likvidācijas veids?

 

“Lielākie bērni droši var lietot permetrīnu saturošus preparātus, stingri ievērojot nosacījumus, kas norādīti lietošanas instrukcijā un pēc tam izķemmējot matus ar utu ķemmi. Turklāt permetrīnam piemīt arī profilaktiska iedarbība līdz pat 10 dienām. Jāņem vērā, ka matu balzāma lietošana var mazināt produkta efektivitāti, tāpēc no tā lietošanas vajadzētu atturēties visu ārstēšanās laiku. Ja bērnam ir tendence uz alerģijām vai arī viņš sirgst ar astmu, tad labāk izvēlēties preparātu kas satur 92% dimetikona. Pie šīs koncentrācijas dimetikonam (silikona paveids) ir vislielākā izplešanās spēja un tas aptver vislielāko virsmas laukumu, tāpēc pietiek ar vienu tā lietošanas reizi. Tas mehāniski nosprosto utu elpošanas orgānus un izraisa to nosmakšanu neatkarīgi no to attīstības stadijas. Tā kā utīm pret nosmakšanu neveidojas rezistence, līdzeklis nebūs jālieto atkārtoti,” komentē “A Aptieku” tīkla farmaceite.

 

Arī pēc utu likvidēšanas profilaktiskos nolūkos ieteicams ik pēc pāris dienām veikt matu rūpīgu izķemmēšanu ar īpašām, šim nolūkam paredzētām ķemmēm, kas palīdzēs ātrāk atrast jaunas dzīvās utis. Ja tādas tiek atrastas, tad ārstēšana jāatkārto pēc 7 – 10 dienām.

 

Tāpēc būsim uzmanīgi, sargāsim sevi un savus tuvākos un neļausim šiem nejaukajiem asinssūcējiem sabojāt pašsajūtu jau pašā rudens sākumā!