RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

A Aptiekās nodoti jau 1265 kilogrami nederīgu medikamentu

A Aptiekās nodoti jau 1265 kilogrami nederīgu medikamentu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 25.09.2014. 16:03

Atsaucība “A Aptiekas” izsludinātajai akcijai “Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana” ir bijusi negaidīti augsta – jūlijā un augustā kopumā no aptiekām uz bīstamo atkritumu iznīcināšanas poligonu aizvesti 1265 kilogrami nederīgu medikamentu, kā arī 161 termometrs. Vecākajam medikamentam, kas nodots A Aptiekā Jelgavā, derīguma termiņš bija beidzies 1971.gadā. 

 

Lielais medikamentu apjoms izskaidrojams ar faktu, ka akcijas laikā veiktajā aptaujā 24% iedzīvotāji atzinuši - revīziju savā zāļu skapītī veic pirmo reizi. Salīdzinoši liels ir bijis katra atnesto medikamentu daudzums - 37% aptaujāto norādījuši, ka atnesuši vairāk nekā 15 nederīgu medikamentu iepakojumus, bet 36% iedzīvotāju ekoloģiski drošai pārstrādei nodevuši vidēji 10 nederīgu zāļu iepakojumus.

 

“Ņemot vērā lielo iedzīvotāju atsaucību, esam nolēmuši nederīgo zāļu pieņemšanu turpināt arī pēc akcijas oficiālā noslēguma oktobra beigās, jo kādam ir šīs rūpes jāuzņemas, ja valsts nespēj nodrošināt kārtību, kā nederīgie medikamenti tiek savākti un tiek iznīcināti dabai draudzīgā veidā. Es gan ceru, ka lielākā daļa zāļu skapīšu jau būs iztukšoti un vairs nebūs tā, ka mums zāles nesīs palielos maisos, jo nevar noliegt, ka zāļu savākšanas, transportēšanas un iznīcināšanas izmaksas nav mazas, un iedzīvotāju atnesto zāļu daudzums ir ievērojami lielāks nekā bijām prognozējuši. Vienlaikus gan ir prieks, ka iedzīvotāji atbildīgi izturas pret zāļu lietošanu un to iznīcināšanu, un šīs vielas nenonāk vidē”, norāda „A Aptiekas” Iepirkumu un mārketinga vadītāja Nora Krauja.

 

Akcijas “Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana” laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir dota iespēja jebkurā no 78 “A Aptiekas” tīkla aptiekām visā Latvijā nodot nederīgos vai nevajadzīgos medikamentus, un uzņēmums apmaksā to iznīcināšanu dabai draudzīgā veidā. Vienlaikus ikvienam tiek piedāvāta iespēja aizpildīt aptaujas anketu par zāļu lietošanas paradumiem, lai, pamatojoties uz iegūtajiem datiem, „A Aptiekas” speciālisti varētu izstrādāt rekomendācijas medikamentu drošai lietošanai. Ikviens anketas aizpildītājs varēs laimēt arī atpūtu Latvijas laukos.

 

Kā zināms, medikamenti, kas nonāk apkārtējā vidē, var veidot toksiskus savienojumus, kas piesārņo ūdeni un gaisu, turklāt var būt kaitīgi visiem dzīvajiem organismiem. Gandrīz jebkurš medicīniskais preparāts ir ārkārtīgi koncentrētu un bioloģiski aktīvu vielu sakopojums, kas var atstāt neatgriezenisku ietekmi uz dabu. Lielākā daļa medicīnisko preparātu dabā sadalās ļoti lēni, tāpēc ir svarīgi nederīgu medicīnisko preparātu iznīcināšanu uzticēt licencētam atkritumu pārstrādes uzņēmumam, kas to paveiks dabai draudzīgā veidā.