RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

5 veidi, kā iesaistīties labdarībā

5 veidi, kā iesaistīties labdarībā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 14.11.2014. 11:30

Noslēdzoties akcijai „Dari labu ar Dobeli”, AS „Dobeles dzirnavnieks” ziedojis biedrībai „Latvijas Sarkanais Krusts” 1,75 tonnas pastas.

 

Saziedotās 1,75 tonnas pastas, tiks izmantota sociālā centra „Gaiziņš” un krīzes centra „Burtnieks” iemītnieku uzturā. Tajos uzturas un palīdzību saņem ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, kā arī citi krīzes situācijās nonākuši cilvēki.

Kā informē biedrība „Latvijas Sarkanais Krusts”, tad abās patversmēs ziemas periodā kopumā mitinās ap 200 cilvēku. LR Labklājības ministrijas dati liecina, ka visā Latvijā šī gada janvārī trūcīgas personas statuss bija spēkā 83 273 iedzīvotājiem, no kuriem 29 011 ir bērni. Pēdējie Eiropas Savienības statistikas biroja „Eurostat” dati rāda, ka Latvijā pērn nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvars sasniedzis 35,1%. Tādējādi mūsu valstī nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits ir sasniedzis 700 000. Tas nozīmē, ka palīdzība ikdienā varētu būt nepieciešama aptuveni katram trešajam Latvijas iedzīvotājam.

 

Atbalstīt iespējams vismaz 5 dažādos veidos

„Akcijas norises laikā novērojām, ka cilvēkiem dažkārt trūkst informācijas par to, ka labdarība var izpausties vairāk nekā tikai vienā tradicionālākajā veidā – naudas ziedošanā. Neapšaubāmi tā ir ļoti būtiska, jo ir reizes, kad citādi palīdzēt nemaz nav iespējams. Tomēr, ja raugāmies plašāk, tad labdarībai ir arī citas formas – piemēram, lietu vai produktu ziedošana, palīdzēšana ar iesaistīšanos un savu darbu, dalīšanās ar zināšanām, kā arī informācijas izplatīšana par palīdzības meklētājiem. Ziņas izplatīšana mūsdienu informācijas laikmetā šķiet it kā vienkārša, tajā pašā laikā tā ir būtiska un ļauj palīdzēt operatīvi, ja sabiedrība tiešām aktīvi iesaistās,” saka AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

 

K. Amsils atzīmē, ka ir gandarījums par 175 aktīvajiem cilvēkiem, kas akcijas „Dari labu ar Dobeli” ietvaros dalījās ar informāciju sociālajos tīklos. „Solījām ziedot par katru ierakstu 1 kg pastas, taču mēs neapstājāmies pie šī cipara un reizinām to ar 10, nogādājot tieši 1,75 t pastas mūsu partnerim, kas tālāk to nodos cilvēkiem, kam tā ir ļoti nepieciešama.”

 

„Izsakām pateicību „Dobeles dzirnavniekam” par sadarbību, kas nesīs jūtamu labumu neaizsargātajiem cilvēkiem. Esam pārliecināti par veiksmīgu kopdarbu arī nākotnē,” saka Uldis Līkops, biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” ģenerālsekretārs.

 

Kā un kāpēc ziedo sabiedrībā zināmas personas?

„Ir cilvēki, kas vēlas, tomēr nevar atļauties piedalīties labdarībā, ziedojot naudu vai preces. Pozitīvi, ja kāds ir gatavs ziedot vajadzīgos produktus mūsu vietā. Tas ļauj ikvienam kļūt par daļu no labo darbu procesa, kaut vai tikai pagatavojot sev pusdienas. Tā veicinām līdzcietību citam pret citu. Tieši tādēļ cilvēki piedalās un aicina citus līdzdarboties labdarības akcijās un pasākumos,” saka viena no akcijas “Dari labu ar Dobeli” aizsācējām, jaunā māmiņa Laura Grēviņa.

 

„Manuprāt, ir jauki darīt kādam labu un dalīties ar tiem, kam mazāk dots. Ziedoju naudu pie veikala kasēm speciālajās kastītēs. Tāpat arī dažkārt pērku produktus, kur kaut cents nonāk labdarībai. Ikdienā palīdzu savas treniņa grupas meitenēm ar sporta apģērbu vai apaviem," saka vieglatlēte Laura Ikauniece.

 

„Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar biedrību „Latvijas Sarkanais Krusts” aicināja atzīmēt Pastas mēnesi ar labu darbu. Pagatavojot sev gardu maltīti, bija iespēja iepriecināt arī Latvijas trūcīgās ģimenes, bērnus un vecus ļaudis. Cilvēki tika aicināti pagatavot pastas ēdienu no vietējiem produktiem, dalīties sociālajos tīklos ar ēdiena foto vai video, pievienojot #DariLabuArDobeli. “Dobeles dzirnavnieks” par katru šādu ierakstu ziedoja 1kg pastas. Kopumā akcijā iesaistījās 175 cilvēki, daloties ar foto sociālajos tīklos, savukārt „Dobeles dzirnavnieks” akcijas noslēgumā šo skaitu palielināja, reizinot ar 10.