RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda aicinājums Pasaules Vēža dienā

Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda aicinājums Pasaules Vēža dienā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 04.02.2017. 13:22

4. februārī tiek atzīmēta Pasaules vēža diena, kas vieno visus, kurus skārusi šī smagā slimība - gan pacientus un viņu tuviniekus, gan mediķus un zinātniekus, kuri meklē jaunas onkoloģisko slimību ārstēšanas iespējas.

 

Šobrīd pasaulē katru gadu tiek konstatēti 14 miljoni jaunu vēža saslimšanas gadījumu un šī briesmīgā slimība katru gadu paņem 8,2 miljonus dzīvību visā pasaulē. Tiek paredzēts, ka līdz 2030. gadam šie rādītāji pieaugs pusotru reizi un pasaulē tiek aktīvi meklēta terapija, kas spētu to novērst vai būtiski uzlabot vēža pacientu dzīves kvalitāti.

 

Diemžēl arī saslimšana ar visizplatītāko vēža formu - ādas vēzi, tajā skaitā melanomu, strauji pieaug. Palielinās arī tā izplatība arvien jaunāku cilvēku vidū. Viens no apstākļiem, kas ir pilnībā novēršams, bet diemžēl ļoti sekmē melanomas izplatību ir – neuzmanīga izturēšanās pret sauļošanos vai jebkura cita veida ultravioleto radiāciju. Lai cik tas nešķistu neticami, bet sauļošanās, kā arī solāriju apmeklēšana pēc savas kaitīgās ietekmes ir pielīdzināma smēķēšanai. Daudzi nezina, ka skaistais, brūnais saules iedegums veidojas ādas šūnu brutālu ģenētisko bojājumu rezultātā. Daudzi nezina, ka saules staru kaitīgā ietekme uzkrājas, jeb ir kumulatīva, un nāk līdzi visu turpmāko dzīvi. Daudzi nezina, ka pat daži čūlaini saules apdegumi bērnībā var būtiski palielināt ādas vēža risku uz visu atlikušo mūžu.  Ja visas mātes to zinātu, viņas sargātu savus bērnus no saules kā no uguns …

 

Zināšanām ir spēks. Veselīgi dzīvojot mēs varam būtiski samazināt risku saslimt ar onkoloģiskajām slimībām. To, ka smēķēt ir slikti, zina katrs. Retais zina, ka tikpat svarīgi būtu izvairīties no saules un citiem ultravioleto staru avotiem, it īpaši bērnībā. Saules gaismas radītie ģenētiskie bojājumi uzkrājas un var par sevi atgādināt vēlāk. Negaidīti un visļaunākajā formā.  

 

Zināšanai ir spēks arī pie ļaundabīgu audzēju savlaicīgas diagnostikas, īpaši melanomas gadījumā. Neglītu, neparastu vai jaunu dzimumzīmīti var viegli pamanīt. Tad nevajag vilcināties, bet nekavējoties doties pie ārsta. Savlaicīgi uzsākot ārstēšanu, cerības uz izveseļošanos var būt pat ļoti labas.  

 

Pasaules vēža diena ir globāls notikums un tās 2017. gada vadmotīvs ir sauklis “Mēs varam! Es varu!”.  Mēs varam nepieļaut, mēs varam savlaicīgi pamanīt! Pirmkārt mēs aicinām ikvienu veikt to, kas atkarīgs tikai no viņa paša - dzīvot veselīgu dzīvesveidu, veikt regulāras veselības pārbaudes, iegūt jaunas zināšanas un dalīties savā pieredzē ar citiem cilvēkiem. Tāpat mēs aicinām iesaistīties sabiedriskās aktivitātēs un padomāt par citiem, veidojot veselīgu apkārtējo vidi mājās, darbā un sabiedriskās vietās. Visbeidzot, mēs aicinām atbalstīt nevalstisko organizāciju un valdību centienus ierobežot neveselīgus ieradumus, veicināt vēža terapiju izpēti un visiem spēkiem atbalstīt pacientus, viņu tuviniekus, kā arī medicīnas darbiniekus, kuri cīnās pret vēzi.