RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Melanomas skrīninga lietotni “We Care, Be Aware” izmantojuši vairāk nekā 2000 Latvijas iedzīvotāju

Melanomas skrīninga lietotni “We Care, Be Aware” izmantojuši vairāk nekā 2000 Latvijas iedzīvotāju
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 09.06.2017. 15:23

Eiromelanomas dienu akcijas “Esi modrs!” ietvaros izveidoto mobilo lietotni  izmantojuši 2118 Latvijas iedzīvotāju. No pārbaudītajiem ādas veidojumiem 171 jeb 8% ir bijuši aizdomīgi ādas veidojumi, ar kuriem rekomendēts vērsties pie ārsta, savukārt 4 cilvēkiem konstatētas nepārprotamas melanomas pazīmes. Viņi ir saņēmuši ārsta konsultāciju un nosūtīti tālākai ārstēšanai. 

 

Medicīnas doktors, onkologs Dr. med. Aleksandrs Derjabo: “Iegūtie rezultāti apstiprina, ka mobilajai lietotnei ir liela nozīme. Tas ir apsveicami, ka ar jaunajām tehnoloģijām tik īsā laika posmā iespējams atklāt jau 4 melanomas gadījumus. Uzskatu, ka mobilās lietotnes darbība, viennozīmīgi, ir jāturpina, jo ieguvums no tās ir liels.”   

 

Starptautiskā Viroterapijas centra izpilddirektore Kristīne Jučkoviča: “Izvērtējot mobilās lietotnes lietotāju skaitu un iegūtos rādītājus, redzam, ka lietotne sabiedrībai ir nepieciešama un izpilda savu sākotnējo misiju – palīdzēt atklāt melanomu savlaicīgi. Tāpēc esam nolēmuši mobilās lietotnes darbību turpināt ilgtermiņā – ne tikai Eiromelanomas dienu ietvaros, bet arī turpmāk katram būs iespēja veikt bezmaksas ādas veidojumu pārbaudi, izmantojot mobilo lietotni “We Care, Be Aware”.”

 

Mobilā lietotne “We Care, Be Aware” ir melanomas skrīninga tests, kas ir pieejams katram viedtālruņa lietotājam bez ierobežojumiem. Ar tās palīdzību iespējams veikt bezmaksas melanomas skrīninga testu attālināti, ātri, jebkurā laikā un vietā, kur pieejams internets. Ar mobilās lietotnes palīdzību saņemtos dzimumzīmju attēlus izvērtē ārsts – onkologs. Skrīninga rezultātus lietotājs saņem uz norādīto e-pastu 3 dienu laikā pēc skrīninga testa veikšanas.

 

Iedzīvotāji tiek aicināti būt atsaucīgi un palīdzēt veikt melanomas skrīninga testu arī saviem tuviniekiem – bērniem, vecākiem, vecvecākiem un citiem, kuri ikdienā neizmanto viedtālruņus.

 

Mobilo lietotni izstrādājis Starptautiskais Viroterapijas centrs. Tā ir bezmaksas un pieejama Apple App Store un Google Play. Vairāk informācijas: www.melanoma.lv