RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Mobilā lietotne “We Care, Be Aware” palīdzējusi glābt 18 cilvēku dzīvības

Mobilā lietotne “We Care, Be Aware” palīdzējusi glābt 18 cilvēku dzīvības
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 12.07.2017. 14:21

Šī gada Eiromelanomas dienu ietvaros prezentētā mobilā lietotne “We Care, Be Aware” līdz šim Latvijā palīdzējusi laikus atklāt jau 18 melanomas gadījumus, tādējādi palīdzot glābt cilvēku dzīvības. Pacienti pēc mobilās lietotnes izmantošanas saņēma brīdinājumu vērsties pie ārsta-onkologa, lai veiktu klātienes pārbaudi. Klātienes pārbaudes apstiprināja aizdomas un pacienti nosūtīti uz ķirurģiju un histoloģijas veikšanu. Atgādinām, ka melanoma ir visbīstamākais ādas vēža veids, kuru iespējams ārstēt tikai tad, ja tā ir atklāta laikus.

 

Starptautiskā Viroterapijas centra medicīnas direktore un Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā prof. Dace Baltiņa: “Pasaulē vairumā gadījumu melanomas pirmajās stadijās pēc operācijas pacientus tikai novēro un ārstēšanu uzsāk, kad notiek slimības recidīvs vai jau ir izveidojušās metastāzes. Latvija ir vienīgā valsts, kurā jau daudzus gadus pēc melanomas operācijas iespējama ārstēšana, kas var palīdzēt novērst metastāzes un neļaut slimībai progresēt.  Tādēļ mobilās lietotnes izveide ir augstu vērtējams solis dažādu ādas audzēju savlaicīgā un ērti pieejamā diagnostikā. Jo agrāk audzēju atklāj un sāk ārstēt, jo labāki ir arī sagaidāmie ilgtermiņa rezultāti.”

 

Kā minēts iepriekš, mobilās lietotnes izstrādātāji – Starptautiskais Viroterapijas centrs, turpinās lietotnes darbību arī turpmāk. Mobilo melanomas skrīningu “We Care, Be Aware” var veikt ikviens, kurš izmanto viedtālruni vai citu viedierīci. Lietotnes izstrādātāji aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un palīdzēt veikt mobilo skrīningu saviem tuviniekiem, kuri ikdienā nelieto viedtālruņus, kā arī lūgt līdzcilvēku palīdzību, lai veiktu mobilo skrīninga testu grūti aizsniedzamās ķermeņa vietās (mugura, pleci, utt.).

 

Mobilo lietotni “We Care, Be Aware” iespējams lejuplādēt Google Play un Apple App Store, tā ir pieejama un izmantojama bez maksas. Vairāk informācijas: www.melanoma.lv